luzmaria2011 Napisano 25 maja 2020 Udostępnij Napisano 25 maja 2020 Dzień dobry Jestem posiadaczem zestawu Yamaha RX-V481 + zestaw 5.1 Yamahy (NS-F51, NS-C51, NS-B51 + sub SW030). W przypadku kina domowego, jest ok, jestem z tej konfiguracji zadowolony. W przypadku muzyki jest dużo gorzej. Na tyle gorzej, że czasem wolę użyć głośnika JBL Charge, Sonosa albo słuchawek Sony WH1000XM3, wymieniam te 3 urządzenia nieprzypadkowo, bo lubię ich brzmienie (czyli ten nowoczesny, podkręcony bas, trochę sztuczny ale dla mnie przyjemny). No i teraz do rzeczy. Zakładając wstępny budżet na poziomie 3.000 zł czy lepiej zmienić głośniki (Melodika?) czy ampli (V685?). Czy warto dołożyć jakiś porządniejszy sub (Magnat 302A?). Celem byłoby oczywiście brzmienie w stylu ww. urządzeń ale pytanie czy to w ogóle jest możliwe i ma sens? Jeżeli nie to jaka byłaby najlepsza alternatywa? Pomieszczenie w którym stoi sprzęt ma ok 25m2 ale jest połączone z otwartą kuchnią/jadalnią (kolejne 15m2 ale nie służy do słuchania muzyki). Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 25 maja 2020 Udostępnij Napisano 25 maja 2020 Cześć, Największą różnicę usłyszysz wymieniąjąc kolumny. Tutaj rozwiązaniem mogą być Melodika BL 40 MK3 lub Pylon Audio Sapphire 25 jeśli lubisz mocniejszy bas i soczystą średnicę. Alternatywą mogą być Monitor Audio Bronze 6, które w chwili obecnej można kupić w bardzo dobrych pieniądzach. Amplituner możesz wymienić w następnym etapie, tutaj także różnica będzie na plus ale w pierwszym etapie zająłbym się kolumnami. Zapraszam do kontaktu w sprawie wyceny. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luzmaria2011 Napisano 25 maja 2020 Autor Udostępnij Napisano 25 maja 2020 10 minut temu, Q21 napisał: Cześć, Największą różnicę usłyszysz wymieniąjąc kolumny. Tutaj rozwiązaniem mogą być Melodika BL 40 MK3 lub Pylon Audio Sapphire 25 jeśli lubisz mocniejszy bas i soczystą średnicę. Alternatywą mogą być Monitor Audio Bronze 6, które w chwili obecnej można kupić w bardzo dobrych pieniądzach. Amplituner możesz wymienić w następnym etapie, tutaj także różnica będzie na plus ale w pierwszym etapie zająłbym się kolumnami. Zapraszam do kontaktu w sprawie wyceny. Chyba zapomniałem dodać (albo nie wynika to wprost z posta), że nie chcę tracić surroundu. Czy w takim wypadku wymieniam tylko prawy i lewy przód, a centralny i tył zostają? Bo samo stereo mnie nie urządza. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubad Napisano 25 maja 2020 Udostępnij Napisano 25 maja 2020 Wymiana amplitunera na rx-v685 da korzyść ale niewielką bo kulą u nogi są słabe kolumny. Pytanie jak widzisz rozbudowę takiego zestawu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luzmaria2011 Napisano 25 maja 2020 Autor Udostępnij Napisano 25 maja 2020 49 minut temu, Kubad napisał: Wymiana amplitunera na rx-v685 da korzyść ale niewielką bo kulą u nogi są słabe kolumny. Pytanie jak widzisz rozbudowę takiego zestawu. Tak w sumie podejrzewałem. Widzę więc wymianę głośników, najchętniej na 5.0. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubad Napisano 25 maja 2020 Udostępnij Napisano 25 maja 2020 Dobrze żeby w kinie domowym dźwięk był spójny. Nie zapominaj także w dalszej części o subwooferze bo on dopełnia całość. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luzmaria2011 Napisano 25 maja 2020 Autor Udostępnij Napisano 25 maja 2020 45 minut temu, Kubad napisał: Dobrze żeby w kinie domowym dźwięk był spójny. Nie zapominaj także w dalszej części o subwooferze bo on dopełnia całość. No tak, tak. A możesz coś polecić? Bo te wyżej wspomniane Melodiki albo Pylony są super ale chyba jednak wykraczają budżet (zakładając właśnie 5.0 a nie 2.0). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubad Napisano 25 maja 2020 Udostępnij Napisano 25 maja 2020 To jeżeli chcesz coś tańszego to oprócz wymienionych kolumn posłuchaj setu na indiana line nota 550x,740x,240x. Dobrze zgrywają się z Yamahą. I pamiętaj nie musisz odrazu kupować całego zestawu możesz na spokojnie rozbudowywać krok po kroku. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 26 maja 2020 Udostępnij Napisano 26 maja 2020 Zostaw na razie amplituner. Faktycznie słabe ogniwo to kolumny. Tutaj wymiana na Indiana Line, Melodike, Tannoy, Fyne, no wszystko w niesie poprawę. Pomysl o wymianie także centralnego. Na razie suba i tył zostaw. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 26 maja 2020 Udostępnij Napisano 26 maja 2020 Na sam początek wystarczy wymienić kolumny forntowe. Możesz zobaczyć jak całość będzie dla Ciebie brzmiała, jeśli uznasz, że głośnik centralny brzmi odmiennie to w przyszłości będziesz musiał pomyśleć o zakupie Centralnego głośnika. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts