Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

D-Art  Czy to IFI zadziała podpinając go do Q5 pewnie tak. Chętnie bym poczytał o wynikach prób/testów 😉

Jednak osobiście wolałbym dołożyć jeszcze parę setek i kupić przyzwoity zapewne używany transport CD np któryś z tych 

https://allegro.pl/oferta/arcam-cd-192-24-bit-9705742628 

https://allegro.pl/oferta/nad-c546-bee-9380448609

Edytowano przez Gość
Napisano (edytowany)
49 minut temu, RLC napisał:

Jednak osobiście wolałbym dołożyć jeszcze parę setek i kupić przyzwoity zapewne używany transport CD

Jasne, że nie ma jak dobry napęd. Ja jedynie wyszedłem z założenia, że chciałbym znaleźć mały napęd pasujący wizualnie do Q5, no i żeby przyzwoicie grał. Czyli coś spoza klasy dużej wieży, co jak widać nie jest proste 🙂

Edytowano przez D-Art
Napisano (edytowany)

Powiem Ci szczerze że też szukałem CD/DVD żeby pasował do Q5 gabarytami ciężka sprawa nie ma!

Edytowano przez Gość
Napisano (edytowany)

Czyli idea modułowego systemu, opartego na Q5 i komponentach niewielkich rozmiarów jest możliwa. Oczywiście źródło CD oparte na Blu Ray lub DVD (bo tylko te na razie spełniają kryteria rozmiarów i wyglądu) jest pewną niewiadomą co do jakości cyfrowego sygnału audio i to raczej trzeba by sprawdzić w praktyce. Być może można go w jakimś stopniu skorygować iFi Purifierem, ale to dodatkowy wydatek i niewiadoma. Chyba, że ktoś ma możliwość posłużyć się takim oscyloskopem, jak autor artykułu, który przytoczę ponownie: 

http://www.lampizator.eu/lampizator/TRANSPORT/CD_transport_DIY.html

Dzięki niemu pojawia się kolejna kwestia. Autor opisuje rodzaje połączeń: optyczny koaksjalny RCA, BNC i XLR. Jako najlepszy podaje ten ostatni. Nas w Q5 oczywiście dotyczą połączenia optyczny, koaksjalny i USB.

W ramach dalszego "tuningu" Q5 bez ingerencji we wnętrze:

1. Czy ktoś z Was ma wiedzę, które z tych złącz pozwala na uzyskanie  najwyższej jakości dźwięku? Autor artykułu podaje, że coax jest dużo szybszy od optyka, ale zwraca uwagę na jakość przewodu połączeniowego.

2. Jakie sprawdzone i pewne interkonekty optyczne, coax i USB będą jak najlepsze co do jakości przesyłanego sygnału a nie za drogie, możecie polecić?

Edytowano przez D-Art
Napisano

Nie śledziłem trochę forum na bieząco, a tu widzę, że wątek na temat mojego ulubionego wzmacniacza juz ma 15 stron.

Używam Q5 pro od pół roku, razem z Audiovector QR1. Na początku porównywałem z Yamahą RN803d (oba urządzenia w mieszkaniu i odsłuch na zmianę). Yamaha grała ociupinkę lepiej, ale nie przekonała mnie na tyle żeby zapłacić 6 razy więcej (choć fakt, yamaha to nie tylko wzmacniacz, ale też tuner i streamer). No i ta ogromna skrzynia była nie do przyjęcia ze względu na estetykę. Do Q5 mam podpięty chromecast po żółtym kablu jack-jack. Przez pewien czas słuchałem z toslinkiem, ale moim zdaniem DAC w Chromecast jest dużo lepszy, więc wróciłem do jacka. Wzmacniacz gra świetnie i nie czuję potrzeby upgrade'u. Dla mnie to temat zamknięty, aby coś jeszcze ugrać to tylko upgrade źródła i DSP. 

Natomiast SMSL Q5 Pro ma dwie irytujące wady:

1. jest lekki i po podpięciu grubych porządnych kabli sterczy - tył zbyt dociążony, przód zadarty w górę - ale to tylko jeśli jest zbyt zepchnięty do krawędzi.

2. Jest mały, przez co jest ignorowany przez rodzinę, która co chwilę zastawia go różnymi swoimi rzeczami, książki, kwiatki, gazety - po prostu zbyt wiele wolnej przestrzeni na komodzie kusi coś jeszcze obok niego wepchnąć.

Napisano (edytowany)

Witaj emeryt możesz więcej napisać o brzmieniu tych kolumn, domyślam się ze Q5 tobie przypasował 😉

Edytowano przez Gość
Napisano

Odpowiadając na pytanie wyżej. Ja kupuję kabelki u sprzedawcy na allegro "cyferka1". Ma interkonekty na porządnych markowych kabelkach typu Neotech na miedzi monokrystalicznej (lepszej, czystszej niż ofc). Ma też fajne kabelki Mogami. Poczytajcie o tych firmach, światowy top. I ceny sporo lepsze niż w typowych sklepach audio, gdzie też często na miejscu z kabla ze szpuli konfekcjonują na miejscu z odpowiednią marżą. Na Olx też ma sporo ofert, bardzo konkretny, kontaktowy sprzedawca, mogę polecić. Ja akurat mam od niego coaxiala na miedzi neotech nei-3005. Ale będę chyba sprzedawał bo potrzebuje z wtyczką bnc i teraz wezmę na miedzi Neotech nei-3003.

Napisano

No właśnie do czego służą? Bo u mnie chyba do niczego bo nie działają albo czegoś nie odkryłem.

A na marginesie, jak widać na zdjęciu z pilotami, właśnie porównuję S.M.S.L vs Topping (w sensie dźwięk a nie piloty)...

Napisano (edytowany)

Wiele chińskich firm które produkują elektronikę używa tych pilotów. 

A- pisze przełącz na sterowanie Q5 pro ale o co kaman 🤔 aha już Moby napisał 😁

Edytowano przez Gość
Napisano (edytowany)
11 minut temu, MobyDick napisał:

Taka zagadka :) . Kto wie do czego służą przyciski A, B, C na pilocie SMSL-a ?

Czyżby do niczego? Takie same piloty z różnymi symbolami na przyciskach i ewentualnie kolorze, są stosowane do przeróżnych urządzeń z Chin i nie tylko. Ja mam takie do oświetlenia na suficie i urządzenia sportowego, tylko białe. Jakaś fabryka robi piloty i pewnie tylko dostosowuje do odbiorców.

O, już jest odpowiedź MobyDick na to pytanie 🙂 

2 godziny temu, emeryt napisał:

N Do Q5 mam podpięty chromecast po żółtym kablu jack-jack. Przez pewien czas słuchałem z toslinkiem, ale moim zdaniem DAC w Chromecast jest dużo lepszy, więc wróciłem do jacka.

O, to ciekawe, że Twoim zdaniem Chromecast gra lepiej po analogu. Ja używam go z optykiem. Jakie Twoim zdaniem są różnice brzmieniowe? Nawet mi do głowy nie przyszło, że w ten sposób może brzmieć lepiej. Może to kwestia gustu?

Edytowano przez D-Art