Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Tak myślę żeby przetestować serwer DLNA oczywiście na ile dzieciaki mi pozwolą, teraz zdalne nauczanie nie mogę głośniej słuchać muzyki ☹️ 

Czyli mogę liczyć że Tidal, Spotify na nim pójdzie?

Edytowano przez Gość
Napisano

Z serwera DLNA są pliki lokalne na nim. Takim serwer można postawić z zawartości komputera z nowymi Windows z użyciem Windows Media Playera. Z serwisów streamingowych Mconnect obsługuje Tidal i Qobuz i to tylko chyba w płatnych wersjach.

Napisano

Bardziej jak reszta stremerów sieciowych. Chromecast działa z różnymi programami która mają opcje przekierowania odtwarzania, a w tym programami serwisów streamingowych. Tu używasz programu do sterowania urządzenia i masz tylko takie opcja jakie daje ten program sterujący którym tu jest np. Mconnect.

Napisano

To teraz jak działa serwer DLNA mianowicie przechowuje on treści multimedialne i wykorzystuje je bezprzewodowo w sieci. Jeżeli go aktywujemy serwer umożliwia wygodne przeglądanie całej kolekcji multimediów z wielu urządzeń. Możemy potem sobie przesyłać udostępniać różne pliki według własnych upodobań. 

Dobrze rozumuje?

Napisano

Generalnie jeśli masz w sieci lokalnej pliki multimedialne na serwerze DLNA możesz je używać na urządzeniach które potrafią mieć do nich dostęp. Nie musisz podpinać pendraiwów do portu USB z plikami tylko np. taki BD moze je odtwarzać po sieci lokalnej.

Napisano

Coś na zasadzie chmury do której wrzucę sobie muzykę, zdjęcia poprostu wygodniej i bez zbędnego szukania nośników pamieci.

Napisano

Mam model wyżej BDP 4500 i z netowych funkcji korzystałem póki co z Yotube i Netflixa. Ale generalnie widzę tego Sony w otoczeniu sieciowym, lecz nigdy nie przyszło mi do głowy by użyć go jako streamer przez DLNA. Z ciekawości jutro sprawdzę sobie.

Napisano

Dla Chromecasta najlepiej dopasowanym środowiskiem jest Android. Bez problemu można na niego przenosić strumienie z programów pod różnymi systemami operacyjnymi o ile te posiadają taką funkcję. Dlatego nie powinno być problemu z tym. Połączenie Chromecasta z tym wzmacniaczem również nie powinno stwarzać jakichkolwiek problemów, bez względu na jego rodzaj.

Napisano

Patrząc po filmikach z YT te małe wzmacniacze są podpinane pod różnej wielkości kolumny. Stosunek ceny do funkcjonalności i oferowanego dźwięku jest na bardzo przyzwoitym poziomie 👍

Napisano (edytowany)

Fx-audio D802C ma z tego co wiem dość złagodzona górę i wskazane jest do niego użyć kolumn o dość wyeksponowanym zakresem górnego skraju pasma. Do niego trzeba jeszcze kupić zasilacz. Alientek D8 jest lepiej wyposażony od Q5pro. Jest wyposażony w zasilacz 28V a nie 32V co dało by pełną moc o mocy 120W co nie pozwoli z pewnością na osiągnięcie deklarowanej mocy 80W na kanał. Raczej podobną do Q5pro. Oba te wzmacniacze mają analogowe impulsowe końcówki mocy. 

Edytowano przez MobyDick
Napisano
Przed chwilą, MobyDick napisał:

Oba te wzmacniacze mają analogowe impulsowe końcówki mocy. 

Obaj wyglądają bardzo podobnie kto od kogo ściągał design?

Napisano

Już wiele razy pisałem o tym że Alientek D8 tylko wygląda podobnie z zewnątrz. W środku to zupełnie inny wzmacniacz. Używają chyba po prostu tej samej obudowy. Płyta tylna D8 wygląda chyba tak jak w starym Q5, a otwór na przycisk w Q5 wykorzystano na gniazdo duży jack dla słuchawek.

Napisano (edytowany)

Uważam że w cenie do 400 zł za tyle można kupić każdy z nich nic lepszego nowego się nie dostanie. Śmiało mogą konkurować z nowymi droższymi od siebie konstrukcjami do jakiej kwoty nie będę polemizował 😉  Wybrałem Q5 mi pasuje, ktoś inny weźmie FX AUDIO też będzie zadowolony poprostu.

Edytowano przez Gość
Napisano

Czy ktoś z was wie może, czy można gdzieś w Polsce kupić Q5pro? Na ali express są oferty po ok 520zl,  ale chyba cena nie zawiera cła. Sa tez oferty na allegro ale po 650zl i czas oczekiwania na paczke do 90 dni. Czyli pewnie ktos zamawia na ali i potem opycha w pl?

Ewenatualnie czy ktoś z Krakowa tu jest i mógłby na odsłuch użyczyć?