Grzegorz Iwanowski Napisano 17 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 17 czerwca 2020 (edytowany) Witam wszystkich Początkujący na forum, miło mi powitać wszystkich Mam taki problem: poszukuje obecnie gramofonu dla mojego ojca, zwykłego gramofonu jako składnika do wieży wieży, żeby czasami posłuchał sobie jakiś płyt. Budżet jaki na to w tej chwili ma to 600-800zł. Co polecacie w tej cenie ? Ja na niewiele się zdam bo gramofony to nie moja bajka (człowiek od szpulowców). Z góry dziękuje za porady. Pozdrawiam Edytowano 17 czerwca 2020 przez Grzegorz Iwanowski Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubad Napisano 17 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 17 czerwca 2020 Jeżeli szukasz nowego gramofonu to warto by było trochę zwiększyć budżet przyzwoity gramofon na start to Audio Technica lp120x. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 17 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 17 czerwca 2020 @Kubad , bez urazy, ale to co proponujesz to bardziej zabawka niż gramofon. Wiem co pisze , bo w ubiegłym tygodniu próbowałem coś takiego skalibrować koledze. Mimo tego , że podłączyłem go pod wg. mnie niezłe pre gramofonowe jakie ma Cyrus One i tak było kiepsko , i to nie jest winą igły tylko kiepskich części tego gramofonu. Nie dało się stabilnie ustawić idealnych obrotów tym suwakiem , po dwukrotnym wyłączeniu i włączeniu obroty już są rozchwiane. Ponieważ zwykle ufam ale, sprawdzam , przyniosłem tarczę stroboskopową , to co pokazuje odczyt z talerza nijak się ma do odczytu z tarczy, a ustawienie suwakiem jest niemal nie wykonalne. Ciężarek , przeciwwagi też jest na słowo honoru , kilkakrotne podniesienie i opuszczenie ramienia pokazało na wadze elektronicznej różnice w pierwotnie ustawionej sile nacisku. Montowanie USB w gramofonie to profanacja i głupota , chyba , że ktoś lubi słuchać mp3 za 100 zł / cena płyty winylowej /. To tyle o przyzwoitym gramofonie, oczywiście moje uwagi są czysto subiektywne. 3 godziny temu, Kubad napisał: to warto by było trochę zwiększyć budżet Przejrzałem Allegro pod kątem gramofonów będących w Warszawie / gramofon odbiera się osobiście/ i wg. mnie możesz mieć dobry gramofon / a z pewnością lepszy niż AT/ mieszcząc się w budżecie , choć przyznam , że w stolicy ceny są trochę zawyżone Np. https://allegrolokalnie.pl/oferta/gramofon-pioneer-12d https://allegro.pl/oferta/gramofon-technics-sl-dd3-srebrny-full-automat-9304430457 Z po za W-wy https://allegro.pl/oferta/technics-sl-bd20-8461755103 https://allegro.pl/oferta/micro-seiki-mr-122-mm-vibrapod-made-in-japan-9332237180 https://allegro.pl/oferta/gramofon-technics-sl-3200-direct-drive-270c-okazja-9302397879 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 17 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 17 czerwca 2020 1 godzinę temu, tomek4446 napisał: Nie dało się stabilnie ustawić idealnych obrotów tym suwakiem , po dwukrotnym wyłączeniu i włączeniu obroty już są rozchwiane. Tomek, a wg.których kostek ustawiałeś , dolnych czy górnych. Miałem go na testach przez miesiąc, 2 lata temu nie było żadnych problemów z obrotami są bardzo stabilne nawet po wyłączeniu i załączeniu. Fakt że wkładka jest średniej jakości. Ale żadnych wad nie pokazał i gra u znajomego do dzisiaj. 5 godzin temu, Grzegorz Iwanowski napisał: zwykłego gramofonu jako składnika do wieży wieży, Jeżeli to do wieży, a czy wieża ma wejście dla gramofonu MM? , to jest ważne, żeby wybrać jaki gramofon. Audio Technica LP120 ten gramofon ma swój własny przedwzmacniacz to nie było by problemu z podłączenie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 17 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 17 czerwca 2020 1 minutę temu, Karol64208 napisał: a wg.których kostek ustawiałeś , dolnych czy górnych. dolnych , po ustawieniu obrotów suwakiem sprawdzałem tarczą stroboskopową oraz aplikacją RPM i odchyłki są. Akurat to do czego nie mam pretensji to wkładka AT -VM95E , wcale nie jest to zła wkładka , nie jestem za montowaniem / i z reguły większość producentów tego nie robi/ drogich wkładek fabrycznie , bo po pierwsze wkładka to dźwięk i nie koniecznie ta droga nam się wpasuje w system, a niepotrzebnie podnosi cenę gramofonu . Po za tym kalibracji gramofonu trzeba się nauczyć , i jak coś nie wyjdzie to lepiej złamać igłę do tej wkładki AT za 130zł , niż np. igłę do mojego Goldringa za 1630 zł. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubad Napisano 18 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 18 czerwca 2020 @tomek4446 Ciężko znaleźć gramofon w tej cenie bo przeważnie wszystko to zabawki. AT 120x ma mój znajomy który chciał zacząć zabawę z gramofonem i jest zadowolony także jak za tę cenę uważam że warto zwłaszcza że będzie podłączony do wieży. Co do obrotów i reszty podejrzewam że trafiłeś na wadliwą sztukę. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 18 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 18 czerwca 2020 (edytowany) 13 godzin temu, tomek4446 napisał: dolnych , po ustawieniu obrotów suwakiem Tomek - górnych !!!!, dolne są dla 60Hz. Dlatego nie mogłeś sobie poradzić z obrotami 13 godzin temu, tomek4446 napisał: bo po pierwsze wkładka to dźwięk i nie koniecznie ta droga nam się wpasuje w system te lepsze robią dźwięk ale też nie znaczy że droga to dobra wkładka, co do AT -VM95E gra bardziej środkiem - mniej dynamiczna Ale nadają się do sprzętu średniej klasy Sam gramofon jest sprawdzony i ma duże możliwości regulacji - polecam. Edytowano 18 czerwca 2020 przez Karol64208 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Iwanowski Napisano 18 czerwca 2020 Autor Udostępnij Napisano 18 czerwca 2020 Dzięki za porady i propozycje Gramofon chce tak naprawdę mój tata. Działać to to będzie z klockami UNITRY WS032+FS032, czyli taki sprzęt do amatorskiego ot posłuchania muzy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 18 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 18 czerwca 2020 (edytowany) 3 godziny temu, Karol64208 napisał: Tomek - górnych !!!!, dolne są dla 60Hz. Dlatego nie mogłeś sobie poradzić z obrotami Masz rację , problem w tym że nie robiłem ustawienia obrotów / bo nigdy nie robię , takie przyzwyczajenie , moja Yamaha nie ma stroboskopu/ na wbudowanym stroboskopie i punktach na talerzu tylko na podstawie tarczy, a tam się ciężko pomylić. Ale ok. nie jestem właścicielem tego gramiaka i się nie będę spierał. Edytowano 18 czerwca 2020 przez tomek4446 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 18 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 18 czerwca 2020 3 godziny temu, Karol64208 napisał: co do AT -VM95E gra bardziej środkiem - mniej dynamiczna Zawsze mnie irytują takie stwierdzenia jaki dźwięk jest z pojedynczego elementu , to zawsze zależy od całości systemu , a w pierwszej mierze kolumn i pomieszczenia. Jak u siebie zmienię kolumny / a robiłem taki eksperyment przy okazji testów filtrów Emi/Rfi / z Grandów na Ushery a potem na ProAci to ten sam system , ten sam gramiak , z tą sama wkładką emituje trzy różne brzmienia. To samo się tyczy przedwzmacniacza gramofonowego , czy wzmacniacza z phono , jak gram na Albero jest inny, a jak wepnę do Sony V5 inny . Więc jak można definiować dźwięk wkładki , wg. mnie się nie da / chyba , że opieramy wrażenia w obrębie własnego systemu/ i nie ma co przyklejać łatek, że jedna gra środkiem, a inna to bardziej górą. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chilli Napisano 18 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 18 czerwca 2020 20 godzin temu, tomek4446 napisał: Przejrzałem Allegro pod kątem gramofonów będących w Warszawie / gramofon odbiera się osobiście/ i wg. mnie możesz mieć dobry gramofon / a z pewnością lepszy niż AT/ mieszcząc się w budżecie , choć przyznam , że w stolicy ceny są trochę zawyżone Ogólnie ostatnio ceny gramofonów wywindowały, jednak faktycznie w Wawie to przesada. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 18 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 18 czerwca 2020 5 godzin temu, tomek4446 napisał: Zawsze mnie irytują takie stwierdzenia jaki dźwięk jest z pojedynczego elementu , to zawsze zależy od całości systemu Tomasz, zawsze testuję coś np wkładki na tym samym sprzęcie, jak kolumny to na tych samych wzmacniaczach i źródle itd. Nie jest to przypadkowa zbieranina sprzętu i pomieszczeń- jeżeli mówimy o odsłuchach. Pomiary to osobna bajka. Jeżeli pisałem o AT -VM95E to była porównywana na tym samym sprzęcie. 5 godzin temu, tomek4446 napisał: Więc jak można definiować dźwięk wkładki , jak pisałem wcześniej, nie jest to przypadkowy sprzęt a ten sam do porównywania a nawet muza ta sam. Pomiary też to potwierdzają. Jak przetwornik w CD jest ważny sam wiesz, i to samo tyczy wkładek różne wkładki różny dźwięk. Na czym polega dobry gramofon, co masz na myśli Tomku, czym się kierujesz? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 18 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 18 czerwca 2020 (edytowany) Nie neguję faktu , że ta AT gra u Ciebie średnicą , chciałem tylko zwrócić uwagę , że wcale nie musi tak być u wszystkich. Co do gramofonu to mówiąc oczywiście o konstrukcjach przystępnych cenowo: - ciężka plinta. - wymienny headshell - możliwość ustawienia VTA - napęd paskowy / jest prostszy i mam większą kontrolę / choć miałem też bezpośredni i było ok./ - ramię" S" / to bardziej psychika/ , bo miałem też dwa Technicsy z prostym i było dobrze - manualny lub półautomat. - stabilny silnik - lubię pływające zawieszenie , choć po jakimś czasie trzeba wymieniać gąbki. - im mniej połączeń między wkładką, a IC tym lepiej. - wysoka pokrywa , przydaje się przy docisku. - żeliwny wyważany talerz /najlepszy jak dotąd miałem w Telefunkenie S 500/ - przeciwwaga z dobrze spasowanym pierścieniem skali Ogólnie by był w pełni kalibrowalny , bo to daje możliwości wymiany wkładek i precyzyjnego ustawienia igły w stosunku do rowka płyty. Edytowano 18 czerwca 2020 przez tomek4446 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 18 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 18 czerwca 2020 (edytowany) 22 minuty temu, tomek4446 napisał: Ogólnie by był w pełni kalibrowalny można zawrotu głowy dostać co wymieniłeś. Wkładka może u kogoś innego inaczej grać / korekcja dźwięku/, kolumny itd. Wszystkie urządzenia testuje na 0 ustawieniach. Pomiary podobnie wskazują. Ale że nie używasz stroboskopu i to przy pasku, zaskoczony jestem. A z tymi obrotami jak dostałem do testów LP120 to kilka sekund zastanawiałem się które to kostki, nie dostałem instrukcji Edytowano 18 czerwca 2020 przez Karol64208 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Iwanowski Napisano 6 lipca 2020 Autor Udostępnij Napisano 6 lipca 2020 Zakupiłem Technicsa Sl-BD 20 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 6 lipca 2020 Udostępnij Napisano 6 lipca 2020 Gratuluję , fajny gramiak i nie do zdarcia Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Quark Napisano 6 lipca 2020 Udostępnij Napisano 6 lipca 2020 Szukam gramofonu do 1000 złotych. Znalazłem na olx, taki gramofon Sony, szukam Sony bo mam srebrną wieże Sony , czy to jest gramofon wart zakupu za 900 złotych Z góry dziękuję za odpowiedź: https://www.olx.pl/oferta/gramofon-sony-ps-p7x-rzadki-model-CID99-IDFuFpd.html Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts