Kadmar Napisano 21 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 21 czerwca 2020 Witam wszystkich, Muszę wymienić amplituner w swoim zestawie KD. Pomimo długiej lektury tego forum niestety przerasta mnie możliwość samodzielnego podjęcia decyzji co na dzień dzisiejszy będzie dobrym wyborem. Kolumny jakie posiadam i które zostają ze mną to Jamo C407/C401/C400, do tego zdobyczny jamo sub 300, który czekał na lepsze czasy w kartonie (długa historia :) w końcu się odczekał). Do tej pory "grało" to wszystko na Pioneer VSX-AX3. "Grało" ponieważ jak się okazało mam bardzo znudzonego życiem sąsiada i nie mogłem się za bardzo cieszyć zestawem a wojować też nie było sensu. Teraz przede mną przeprowadzka na większe "salony" i jest okazja odetchnąć :) Pomieszczenie w którym zestaw stanie to pokój ok 35m2 z tym, że kolumny symetrycznie będą rozstawione w mniejszej części pokoju na powierzchni ok 15m2. Są też niestety ograniczenia: wnęka, w której ampli ma stanąć na 36,5cm głębokości, musi być czarny, no i chciałbym się zamknąć w kwocie 3kzł, Z lektury forum wynika, że chyba niezłym wyborem będzie: denon AVR-S950H (głębokość ok 34cm) yamaha RX-A680 (głębokość ok 33cm) Zapomniałem na wstępie dodać, że zestaw wykorzystywany będzie przez wszystkich członków rodziny czyli preferencje 50/50 (muzyka/kino). Muza raczej w większości wypadków sobie leci w tle. Ja osobiście lubię czuć basy więc chyba skłaniałbym się w kierunku yamahy. Posiadany pionieer idzie w odstawkę ponieważ jest strasznie głęboki (ponad 40cm) no i nie dawał rady jeżeli chodzi o niskie tony. Jest okazja to zmienić. Może jakaś dobra dusza doda coś od siebie, coś podpowie. P,S, mamy na śląsku jakiś dobry salon gdzie można wypróbować sprzęt a obsługa nie uśmiecha się litościwie kiedy słyszą o posiadanym budżecie? Pozdrawiam serdecznie :) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stolarz Napisano 21 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 21 czerwca 2020 19 minut temu, Kadmar napisał: Są też niestety ograniczenia: wnęka, w której ampli ma stanąć na 36,5cm głębokości Tu ważniejsza jest szerokość i wysokość tej wnęki. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kadmar Napisano 21 czerwca 2020 Autor Udostępnij Napisano 21 czerwca 2020 7 minut temu, Stolarz napisał: Tu ważniejsza jest szerokość i wysokość tej wnęki. Z tym nie ma problemu: szerokość 65, wysokość 22 możliwością zwiększenia do 45. Głębokość natomiast jest ograniczona bo 36,5 z kablami mocno zawęża wybór. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 22 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 22 czerwca 2020 A680 nie warto. Lepiej brać 685 A S950 to X2600 więcj jest ok. Który lepiej się sprawdzi z Twoii kolumnami? Hmm ciężko powiedzieć. Być może Denon jesli wolisz granie równiejsze. Yamaha jesli lubisz dynamikę i przestrzen. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 22 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 22 czerwca 2020 Stawiałbym na Denon AVR-S950H, natomiast jeśli możesz minimalnie dołożyć, moim zdaniem najlepszą opcja będzie Marantz SR5014. Zapraszam do nas na odsłuchy, mamy wszystkie modele. Oczywiście dla forumowicza atrakcyjna oferta cenowa. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kadmar Napisano 22 czerwca 2020 Autor Udostępnij Napisano 22 czerwca 2020 1 godzinę temu, Q21 napisał: [...] jeśli możesz minimalnie dołożyć, moim zdaniem najlepszą opcja będzie Marantz SR5014 [...] O21 jesteście w stanie sprawdzić jaką ten Marantz ma całkowitą głębokość czyli łącznie z pokrętłami i terminalami? W specyfikacji jest napisane ok 34,5cm. Ja mam wnękę głęboką na 36,5cm wiec na przewody niewiele zostaje. Może na styk wejdzie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 22 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 22 czerwca 2020 Głębokość całkowita z gałkami i terminalami to 36cm, także powinno się udać. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 23 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 23 czerwca 2020 Pamiętaj abyś zwiększył wysokość do tych 40 paru jak wspominałeś przy tym amplitunerze. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kadmar Napisano 23 czerwca 2020 Autor Udostępnij Napisano 23 czerwca 2020 45 minut temu, S4Home napisał: Pamiętaj abyś zwiększył wysokość do tych 40 paru jak wspominałeś przy tym amplitunerze. dzięki za zwrócenie uwagi, odprowadzanie ciepła ważna rzecz. Zastanawiam się tylko czy przy moich kolumnach ten Marantz to nie kasa wyrzucona w błoto, w sensie za wysoka półka. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 24 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 24 czerwca 2020 Z tego co kojarze to Jamo C407 to nie seria 6 i nowa 8. Cos sobą prezentowały. Nie pamiętam dokładnie barwy dźwięku. Ale SR 5014 to amplituner średniej klasy. Moim zdaniem nie ma tu przerostu formy nad treścią. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts