Vnvcinek Napisano 30 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 30 czerwca 2020 Witam, jestem świeży na forum i mam zagwoztkęwięc proszę mądrzejszych o pomoc. Chciałbym zacząć przygodę z analogiem po 30 letniej przerwie i szukam gramofonu. Nie chcę go później szybko wymieniać więc potrzebuję czegoś porządnego. Na pewno wiem iż chcę jakiegoś klasyka. Mam upatrzone parę modeli i tu właśnie prosiłbym kolegów i koleżanki o pomoc. DENON DP 55 L HITACHI HT 550 HITACHI PS-38 MICRO SEIKI DD-20 MICRO SEIKI DD-30 JVC JL-A40 JVC QL-5 KENWOOD KP 700 INTERESUJĄ MNIE TE MODELE więc proszę mi pomóc w wyborze na lata. Z góry dziękuję. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 30 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 30 czerwca 2020 40 minut temu, Vnvcinek napisał: Na pewno wiem iż chcę jakiegoś klasyka. szukasz gramofonu ze względu na wygląd, czy też dźwięk? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vnvcinek Napisano 30 czerwca 2020 Autor Udostępnij Napisano 30 czerwca 2020 Bardziej dźwięk, dlatego klasyk ale wiadomo, że wygląd też się przecież liczy😁 3 minuty temu, Karol64208 napisał: szukasz gramofonu ze względu na wygląd, czy też dźwięk? Bardziej dźwięk, dlatego klasyk ale wiadomo, że wygląd też się przecież liczy😁 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 30 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 30 czerwca 2020 Klasyczne tak ale jeżeli mają dobrą wkładkę, ale nie każdy ma taka ,chyba ze ma Shura to tak. Brak stroboskopu i możliwości ustawień ramienia to też wada. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vnvcinek Napisano 30 czerwca 2020 Autor Udostępnij Napisano 30 czerwca 2020 6 minut temu, Karol64208 napisał: Brak stroboskopu i możliwości ustawień ramienia to też wada. To żaden z nich tych cech nie ma? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 30 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 30 czerwca 2020 dlatego musisz się zastanowić nad wyborem Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elektron6 Napisano 30 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 30 czerwca 2020 Przykład starej dobrej szkoły i pięknego wzornictwa ?Marantz 6300 1. Piękny wygląd 2. Drewniana obudowa 3. Duże możliwości ustawienia ramienia 4. Stroboskop 5. Regulacja prędkości, półautomat 6. Silnik nie do zajechania 7. Ciężki talerz Do tego dedykowana wkładeczka za oceanu nie byle jaka bo Pickering xv-15 iiiiiiiiiiiiiiiiii? mamy wszystko do tego tylko kieliszek dobrego wina i można słuchać Trwałość - pogra kolejne 30 lat A ile pogra tobie nowy gramfon? Minus - trudno go dostać w dobrym stanie ale można. Takich przykładów można podać dziesiątki Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vnvcinek Napisano 30 czerwca 2020 Autor Udostępnij Napisano 30 czerwca 2020 1 minutę temu, Karol64208 napisał: dlatego musisz się zastanowić nad wyborem A osobiście co z tych byś Wybrał? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 30 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 30 czerwca 2020 (edytowany) Wszystkie te cechy które zostały wymienione są ważne ale najważniejsze jeżeli chodzi o dźwięk to wkładka i dobra regulacja ramienia, i obrotów. Miałem na testach LP-120 poza wkładką jak pisałem jest sprzętem dobrym i jakość odpowiednia a cena nie jest zbyt wygórowana. USB to raczej melomanom nie jest przydatne, ale skoro mam.. Na pewno możesz wypożyczyć i przetestować. https://eu.audio-technica.com/AT-LP120-USBHC a wkładkę możesz dokupić Shura i to na pewno dobrze zagra Edytowano 30 czerwca 2020 przez Karol64208 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vnvcinek Napisano 30 czerwca 2020 Autor Udostępnij Napisano 30 czerwca 2020 20 minut temu, elektron6 napisał: Trwałość - pogra kolejne 30 lat A ile pogra tobie nowy gramfon? Minus - trudno go dostać w dobrym stanie ale można. Takich przykładów można podać dziesiątki To może podaj jakieś przykłady proszę. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elektron6 Napisano 30 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 30 czerwca 2020 Marantz 6300, Thorens TD318 - tego jest sporo ale uwaga na to czy są sprawne śruby do regulacji zawieszenia plinty, Denony serii DP np model 60, 67,.., Kenwood KP1100, JVC seri Ql, Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek001 Napisano 30 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 30 czerwca 2020 2 godziny temu, Vnvcinek napisał: Witam, jestem świeży na forum i mam zagwoztkęwięc proszę mądrzejszych o pomoc. Chciałbym zacząć przygodę z analogiem po 30 letniej przerwie i szukam gramofonu. Nie chcę go później szybko wymieniać więc potrzebuję czegoś porządnego. Na pewno wiem iż chcę jakiegoś klasyka. Mam upatrzone parę modeli i tu właśnie prosiłbym kolegów i koleżanki o pomoc. DENON DP 55 L HITACHI HT 550 HITACHI PS-38 MICRO SEIKI DD-20 MICRO SEIKI DD-30 JVC JL-A40 JVC QL-5 KENWOOD KP 700 INTERESUJĄ MNIE TE MODELE więc proszę mi pomóc w wyborze na lata. Z góry dziękuję. Masz stare płyty analogowe, czy planujesz dopiero zakup płyt nowych? Jak nowe, to pamiętaj że już jakości dawnych płyt analogowych nie otrzymasz, bo teraz materiał jest nagrywany cyfrowo, więc na potrzeby płyt analogowych jest przetwarzany z cyfry na analog. Jak dodasz wady gramofonu (trzaski, nierównomierności, kurz na płycie itp.) to zawsze otrzymasz dźwięk gorszy niż z CD. To se ne vrati 😁 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vnvcinek Napisano 30 czerwca 2020 Autor Udostępnij Napisano 30 czerwca 2020 55 minut temu, Marek001 napisał: Masz stare płyty analogowe, czy planujesz dopiero zakup płyt nowych? Jak nowe, to pamiętaj że już jakości dawnych płyt analogowych nie otrzymasz, bo teraz materiał jest nagrywany cyfrowo, więc na potrzeby płyt analogowych jest przetwarzany z cyfry na analog. Jak dodasz wady gramofonu (trzaski, nierównomierności, kurz na płycie itp.) to zawsze otrzymasz dźwięk gorszy niż z CD. To se ne vrati 😁 Mam kupę starych, lata 60-80 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek001 Napisano 30 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 30 czerwca 2020 Szukasz sprzętu na lata, to sprawdź dostępność części do tych modeli, czy nie ma tam zbyt dużo niedostępnych części, pogadaj z jakimś serwisem. Druga kwestia to wkładka, do których modeli będziesz mógł zamontować wkładki MC czy MM różnych producentów, żebyś miał w czym wybrać. Trzeci parametr to wygląd, skoro przez lata będziesz to ogladał. Po tej selekcji pewnie będzie łatwiej wybrać. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vnvcinek Napisano 30 czerwca 2020 Autor Udostępnij Napisano 30 czerwca 2020 5 godzin temu, Marek001 napisał: Szukasz sprzętu na lata, to sprawdź dostępność części do tych modeli, czy nie ma tam zbyt dużo niedostępnych części, pogadaj z jakimś serwisem. Druga kwestia to wkładka, do których modeli będziesz mógł zamontować wkładki MC czy MM różnych producentów, żebyś miał w czym wybrać. Trzeci parametr to wygląd, skoro przez lata będziesz to ogladał. Po tej selekcji pewnie będzie łatwiej wybrać. Wszystko to wiem, pytanie było który z gramofnów najbardziej byście polecili lub coś dobrego do 4000pln Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 30 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 30 czerwca 2020 tutaj mało jest praktycznych użytkowników gramofonu, a do tego każdy ma inny, dlatego tak ciężko uzyskać szczegółową odpowiedź Znasz podstawy, co powinien zawierać gramofon od strony mechanicznej, a co do dźwięku to już zależy od samej wkładki. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts