Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam, 

Jestem posiadaczem zestawu stereo:

Amplituner: onkyo tx 8130

Monitory: Monitor Audio RX2

Subwoofer: Rel t5i

Chciałbym przekształcić ten zestaw w kino domowe z zachowaniem dźwięku w stereo na minimum takim poziomie jak teraz. 

Monitory RX2 chcę dać na tył, subwoofer sprzedać (Kiedyś dokupie nowy do kina) i kupić kolumny podłogowe. (W przyszłości dokupie 2 głośniki sufitowe)

Jaki proponujecie amplituner do kina i kolumny żeby w stereo nie zagrały gorzej niż moje RX 2 ;) ?

Myśle o takich amplitunerach: Marantz Sr5014, Yamaha MusicCast RX-A880, Onkyo TX-RZ740, (inne pomysły).

Kolumny o których myśle to: tannoy revolution xt 8f/6f, audio academy hyperion, heco 700 aurora (inne pomysły)

Głośnik centralny sobie jakiś sprawie ale chętnie usłyszę jakieś propozycje.

Budżetu nie mam ustalonego ale raczej mniejszy niż większy 😛

Bardzo proszę o pomoc :) 

Napisano

Witaj,

Moim zdaniem wszystko już wiesz. Szukasz tylko poparcia dla konkretnego wyboru a to nie nastąpi.

Masz fajne pomysły testuj je.

8 godzin temu, Michał Flis napisał:

Myśle o takich amplitunerach: Marantz Sr5014, Yamaha MusicCast RX-A880, Onkyo TX-RZ740, (inne pomysły).

Zagraja na poziomie 8130. Z tym że 740 to przepakowany 696. Graja praktycznie tak samo. Warto wziąć pod uwagę jednak 840

9 godzin temu, Michał Flis napisał:

Kolumny o których myśle to: tannoy revolution xt 8f/6f, audio academy hyperion, heco 700 aurora (inne pomysły)

Do Tannoya dodaj Fyne F 502. łatwiej dostępny. Nowe Bronzy 500 jeśli byłeś zadowolony z tej marki.

Centralny weź do kompletu.

Zapraszam na odsłuch.

Napisano

Cześć,
Szukasz rozbudowy ale nie napisałeś istotnej informacji, a mianowicie jakiego brzmienia oczekujesz?  W tej chwili możemy strzelać w ciemno i bez tej informacji nie jesteśmy w stanie dopasować kolumn pod Twoje preferencje. Czekam na więcej informacji. 

Napisano

Zawsze byłem zwolennikiem zestawów stereo. Lubię przestrzeń, scenę, wsluchiwać się w detale. Na pewno musi być dobra średnica. Głosniki muszą też mieć dobry, mocny bas, ale na pewno dobrze kontrolowany i szybki. Nie lubię mulenia.

Napisano

Zawsze wolalem stereo Ale musiałem iść na pewien kompromis :) żona twierdzi że jak już wydać kasę to tak żeby wszyscy byli zadowoleni. Więc zmieniam troche strategie. Do tego słucham też koncertów i taki zestaw kina to ciekawy pomysł :)

Napisano

Marantza odpuść, wchodzi nowy SR5015, więc lepiej się wstrzymać z zakupem SR5014. Aczkolwiek, jeśli myślisz o dźwięku, a nie o bajerach to ciekawą opcja jest 

https://sklep.rms.pl/onkyo-tx-nr696-tx-nr-696-amplituner-kina-domowego-7-2-z-dolby-atmos-dts-x-certyfikatem-thx-promocja plus

https://sklep.rms.pl/nuprime-sta-9-sta9-koncowka-mocy-stereo-2x120w-mono-1x290w-rms-w-klasie-a-d 

Heco odpuść, są dobre do kina ale nie do wyrafinowanego stereo. Tannoy fajny wybór

https://sklep.rms.pl/tannoy-revolution-xt-6f-revolution-xt6f-kolumny-podlogowe-2-szt 

Jeśli poszedłbyś w końcówki NuPrime to możesz wziąć ostrzejsze kolumny

https://sklep.rms.pl/klipsch-reference-premiere-rp-8000f-rp8000f-kolumny-podlogowe-2-szt 

Napisano

Dzieki za podpowiedź. Wstępnie stawiam na fronty audio academy hyperion iv A na tyłach zagrają dość duże monitory monitor audio rx2.

Nie wiem czy ten ampli mimo najlepszych chęci napędzie te kolumny. Mam kilka infornacji że fajnym rozwiązaniem będzie denon x3600. Co o tym sądzicie?

Napisano
1 godzinę temu, Tenfilip napisał:

To raczej chwalone rozwiazanie, pewnie da rade. 

Chodziło o denona x3600 czy onkyo 696?

F502 to trochę dla mnie za drogo. A tannoy 6f Boję się że będą za słabe.  ( narazie zestaw bez suba). 8f8zfa drogie ;)

Temat poruszyłem w innym wątku Ale czy lepiej mieć system zbudowany z 4 monitorów plus centralny i mocnym subwoferem czy z dużo lepszych frontów podłogowych i monitorów z tylu Ale bez subwofera?