mt1 Napisano 5 lipca 2020 Napisano 5 lipca 2020 (edytowany) Cześć, planuję zakup budżetowego stereo do pokoju ~30m2 z aneksem kuchennym. Z uwagi na rozmiar pokoju szukam kolumn podłogowych z przednim BassReflex, tak by dostawić je możliwie blisko do ściany. Planuję przeznaczyć ok 4k zł - docelowo jest to sprzęt na ok 3-4 lata. Do tego czasu planuję się przeprowadzić do domu, w którym będę poszukiwał kolejnego zestawu audio. Wymagania: Sprzęt nowy (nie znam się, więc nie chce ryzykować z używanymi) Zgodność z AirPlay 2 Podłączenie do TV oraz konsoli Muzyka: głównie rap, rock, czasem pop Pokój: 30m2 z aneksem kuchennym Głośniki w okleinie drewnianej (najlepiej kolor Orzech) Po wstępnych poszukiwaniach wybrałem gotowy zestaw składający się z Yamahy RX-V485 wraz z kolumnami Indiana Line Tesi 561 (lub Indiana Line Nota 550). Czy warto iść w gotowy zestaw czy dobrać coś samemu? Czy z tym amplitunerem lepiej zagrają Pylon Audio Pearl 27 lub inne (droższe) głośniki? O ile miałoby to sens w ogóle patrząc realistycznie na planowany czas eksploatacji. Czy ewentualnie jakiś inny amplituner, choć ciężko znaleźć coś co obsługuje AirPlay2. Edytowano 5 lipca 2020 przez mt1 Odpisz, cytując
GleNinja Napisano 5 lipca 2020 Napisano 5 lipca 2020 jeśli ma to być do odsłuchu stereo - to nie pchaj się w amplituner 5.1 itd amplituner stereofoniczny 2.1 z radiem - będzie lepszym rozwiązaniem. Kolumny wybrałeś rozsądne - choć pewnie koledzy coś innego zaproponują ja np poleciłbym tannoy 7.4 :) Odpisz, cytując
mt1 Napisano 5 lipca 2020 Autor Napisano 5 lipca 2020 (edytowany) 2 godziny temu, GleNinja napisał: jeśli ma to być do odsłuchu stereo - to nie pchaj się w amplituner 5.1 itd amplituner stereofoniczny 2.1 z radiem - będzie lepszym rozwiązaniem. Niestety nie znalazłem żadnego ze wsparciem AirPlay2, na którym mi zależy. Wiec musiałbym do tego dołożyć jeszcze jakiś odtwarzacz multimedialny. Chyba, że to rzeczywiście byłoby lepsze rozwiązanie? E: Znalazłem amplitunery stereo Denon RCDN-10 lub droższy Marantz NR1200 (dużo droższy, ale może warto?) Edytowano 5 lipca 2020 przez mt1 Odpisz, cytując
Q21 Napisano 5 lipca 2020 Napisano 5 lipca 2020 Cześć, Yamaha RXV485 to amplituner wielokanałowy, który nie będzie najlepszym rozwiązaniem. Zdecydowanie lepszą opcją byłaby Yamaha RN602 w połączeniu z ciepło brzmiącymi Indiana Line Tesi 561 lub dynamiczniejszymi Pylon Audio Pearl 27. Marantz NR1200 to żyleta i należy przed zakupem koniecznie posłuchać, jest mocny nacisk na górne pasmo i w wielu przypadkach może być za ostro. Także byłbym ostrożny. Zapraszam do kontaktu w sprawie odsłuchu oraz wyceny. Odpisz, cytując
GleNinja Napisano 5 lipca 2020 Napisano 5 lipca 2020 yamaha 602 albo onkyo 8250 - ojciec ma nizszy model onkyo i przyjemnie gra- trzeba tylko troszke bardziej basowe kolumny znaleźć yamaha - ma cieplejsze brzmienie - i tam w drugą stronę z kolumnami ale to tylko teoria - jak masz mozliwosc - podjedz do jakiegos salonu audio i odsluchaj - porównaj - jesli będą jakieś pytania - to wal śmiało. mamy tutaj aktywnych branżowców audio - i na pewno ci doradzą - a ceny też na pewno dobre zaproponują Odpisz, cytując
S4Home Napisano 6 lipca 2020 Napisano 6 lipca 2020 Yamaha nie ma cieplejszego brzmienia od Onkyo. Raczej na odwrót. Chyba że porównujesz do wyższych modeli AS 1100 w górę. Yamaha RN 602 + Aurora 700 bezpieczny wybor. Dasz trochę więcej ale masz system na lata i z glowy. Co do bass reflexu z przodu to mit. Już nie chce mi się tego wklejać. Bo to kwestia która pojawia się kilka razy w tygodniu. Pożyczamy sprzęt. Zapraszam Odpisz, cytując
Q21 Napisano 6 lipca 2020 Napisano 6 lipca 2020 W mojej ocenie Yamaha RN602 to bardziej detaliczne brzmienie i mniej muzykalne względem Onkyo. Zapraszam do kontaktu Odpisz, cytując
mt1 Napisano 6 lipca 2020 Autor Napisano 6 lipca 2020 (edytowany) Jak wspomniałem zależy mi na wsparciu AirPlay2, którego RN602 nie ma i z tego co wiem, to nie będzie mieć. Jednocześnie chyba jednak skłaniałbym się do amplitunera stereo lub wzmacniacza ze zintegrowanym AirPlay, a nie w osobnym odtwarzaczu multimedialnym. Zdecydowanie ułatwi mi to całą integrację z HomeKit oraz ułatwi korzystnie z audio. Zajrzałem do sklepu Q21 w poszukiwaniu zestawu z Marantz'em NR1200 i widzę, że zestawiony jest z Wilsonami Raptor 5 lub 7. Rozumiem, że to optymalne połączenie i zagra lepiej niż wielokanałowy RXV485? Szkoda tylko, że nie ma okleiny drewnianej na kolumnach. Spróbuje znaleźć miejsce, gdzie będę mógł posłuchać takiego zestawu. Znalazłem jeszcze Onkyo TX-8270, które też ma wsparcie AirPlay2. Bo jak rozumiem Denon RCDN-10 raczej się nie sprawdzi? Edytowano 6 lipca 2020 przez mt1 Odpisz, cytując
Kubad Napisano 6 lipca 2020 Napisano 6 lipca 2020 Zamiast rx-v485 przesłuchaj rx-v685 jak na amplituner AV nawet w stereo gra przyzwoicie. Tesi 561 lub aurora 700 fajnie się z nim zgrywają. Odpisz, cytując
S4Home Napisano 7 lipca 2020 Napisano 7 lipca 2020 No jak kupujesz sprzęt do stereo i czynnikiem jest Airplay 2 no to bierz co ma Airplay 2 i 2 kanały Tyle doradzania. Odpisz, cytując
Recommended Posts