Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Hej, mam taki setup:

Shield tv -> Denon x3500h -> Tannoy 6f xt (@crown xls 2500) + C + WHARFEDALE CRYSTAL II WH2/Kef E301 + Jbl one (atmos) + Dali e12f

Chcę do "C" (czyli centralnego Tannoy xt c), podpiąc też jako końcówkę mocy Crown Xls, tym razem 1500. Celem jest uspójnienie brzmienia LCR i ożywienie C. Na razie tylko LR są na końcowce mocy Crown XLS 2500 (2x440w).

Pytanie, jak to podpiąć:

A/ x3500h preout -> 1xRCA -> Crown w stereo (2x300 w), ale grający jednym kanałem (czyli w sumie 1x300 w) -> kabel głośnikowy-> Centralny ze zworkami na terminalach
B/ x3500h preout -> 1xRCA -> Crown mono bridge(1x1000 w), grający jednym kanałem -> kabel głośnikowy-> Centralny ze zworkami na terminalach
C/ x3500h preout -> Rozgałeziacz sygnału RCA -> 2xRCA -> Crown w stereo (2x300 w, bez odcięcia DSP, zwrotnica w kolumnie sobie podzieli)-> dwa kable głośnikowe -> Centralny bez zworek
D/ x3500h preout -> Rozgałeziacz sygnału RCA -> 2xRCA -> Crown w stereo (2x300 w, z użyciem odcięcia DSP, zwrotnica w kolumnie nie będzie miała wiele do roboty)-> dwa kable głośnikowe -> Centralny bez zworek

Wiem, że najlepiej byłoby na ucho (zwłaszcza interesuje mnie poziomu szumu tła), ale nie mam czasu na testy ostatnio:( Na razie mam opcję A, bo to najszybsze, ale może warto coś zmienić?

Napisano

Ale czemu A używasz jak na B masz więcej mocy przy tym samym połączeniu, a jak chcesz zrezygnować ze zworek użyć podwójnych kabli głośnikowych przy połączeniu B żadnych rozgałęziaczy rca bym nie stosował.

Napisano

Zdecydowanie B , możesz jedynie te fabryczne zworki wymienić na kabel głośnikowy , choć to tak proforma bo raczej wątpię czy usłyszysz różnicę.

A tak jeszcze proponuję zrobić eksperyment i podłączyć centralny bezpośrednio pod amp. KD .

Napisano

Hej, balem sie B bo to duzo mocy.
@Tomek: uzywalem juz setupu z kd, teraz chce przejsc na setup jak w opisie, moze sie poprawi.

Co do zworek, nie mam z nimi problemu, raczej nie sadze by byly klopotliwe skoro producent daje je do typowego uzytkowania.Pytanie do B: dlaczego czasem ludzie daja plus do gornego terminala, a minus do dolnego ?

A i dziekuje za Wasze odpowiedzi :)

Napisano
42 minuty temu, Jasiek88 napisał:

Ja bym nie pytał dlaczego tylko sam sprawdził :)

Jakbym mial taka mozliwosc to prwnie fez bym sprawdzil i w koncu sprawdze, ale juz dawno uznalem, ze wartonmadrzejszych czasem jednak posluchac.

Napisano

Ustawilem w bridge i ogólnie jest sporo zywiej na centralnym. Niestety ze wzgledu na specyfike koncowki musialem podlaczyc taki konwerter na xlr z seperacja galwaniczna i dzieki temu nie ma buczenia.