Maciej Maroń Napisano 20 lipca 2020 Udostępnij Napisano 20 lipca 2020 Witam, jestem zielony w temacie ,proszę więc o radę .Posiadam kolumny stx electrino 150 i amplituner denonn AVR-X520BT ale gra to moim zdaniem trochę za słabo , planuję zmienić kolumny na stx electrino 250, ale mam dylemat ponieważ u znajomego słuchałem kolumn Yamaha ns 555 i grają pięknie , co byście polecili ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fosge Napisano 20 lipca 2020 Udostępnij Napisano 20 lipca 2020 Ja bym polecił zmienić ten bardzo podstawowy ampli KD na wzmacniacz stereo wtedy wymiana kolumn nie będzie konieczna... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciej Maroń Napisano 20 lipca 2020 Autor Udostępnij Napisano 20 lipca 2020 Czy jest aż tak ogromna różnica między Ampli a wzmacniaczem ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miras23 Napisano 20 lipca 2020 Udostępnij Napisano 20 lipca 2020 Wzmacniacz najczęściej brzmi lepiej. Pytanie też, co porównujemy. STX to dobra, tania marka. Ale w modelu Yamahy NS 555 jest dobra obudowa i same przetworniki. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciej Maroń Napisano 20 lipca 2020 Autor Udostępnij Napisano 20 lipca 2020 (edytowany) Niewiem jak mam to rozumieć to dobrze że ma te przetworniki czy nie ? ( jestem prawdziwym laikiem ) , twoim zdaniem które kolumny są lepsze electrino 250 czy yamaha ns 555. Dodam. Jeszcze że amplituner wybrałem ze względu na wygląd wizualny , a wzmacniacze w tej kwocie wyglądają jak z epoki "kamienia łupanego". Czy ten amplituner jest aż tak tragiczny? Edytowano 20 lipca 2020 przez Maciej Maroń Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 21 lipca 2020 Udostępnij Napisano 21 lipca 2020 Twoim ograniczeniem jest amplituner. Ani STX 250 ani NS 555 z nim nie zagrają. Dalej będzie bieda. STX 250 gra bardziej naturalnie, lekko, melodyjnie. NS 555 grają bardziej basowo. przytłumioną górą. To nie jest uniwersalne granie. Kolumny są dobrze wykonane. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciej Maroń Napisano 21 lipca 2020 Autor Udostępnij Napisano 21 lipca 2020 A jaki amplituner do 1200 zł (używany) polecicie do stx ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 21 lipca 2020 Udostępnij Napisano 21 lipca 2020 Yamaha robi bardzo dobrą elektronikę ale kolumny są takie sobie. Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem będą STX Electrino 250, które zagrają swobodniej, melodyjniej względem Electrino 150. Pamiętaj jednak, że masz podstawowy model amplitunera, który jest sporym ograniczeniem dla kolumn. Jeśli miałby to być znowu amplituner to szukaj Yamaha RN602. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciej Maroń Napisano 21 lipca 2020 Autor Udostępnij Napisano 21 lipca 2020 34 minuty temu, Q21 napisał: Yamaha robi bardzo dobrą elektronikę ale kolumny są takie sobie. Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem będą STX Electrino 250, które zagrają swobodniej, melodyjniej względem Electrino 150. Pamiętaj jednak, że masz podstawowy model amplitunera, który jest sporym ograniczeniem dla kolumn. Jeśli miałby to być znowu amplituner to szukaj Yamaha RN602. Bardzo dziękuję za porady .Narazie zmienię kolumny na 250 , a za jakiś czas amplituner , ponieważ trochę wykracza za mój budżet Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek001 Napisano 21 lipca 2020 Udostępnij Napisano 21 lipca 2020 Zanim kupisz, posłuchaj, bo moim zdaniem nie odczujesz dużej róźnicy przy zmianie kolumn 150 na 250 i możesz być rozczarowany zakupem. Weź ampli pod pachę i pojedź do dystrybutora stx. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciej Maroń Napisano 21 lipca 2020 Autor Udostępnij Napisano 21 lipca 2020 8 godzin temu, Q21 napisał: Yamaha robi bardzo dobrą elektronikę ale kolumny są takie sobie. Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem będą STX Electrino 250, które zagrają swobodniej, melodyjniej względem Electrino 150. Pamiętaj jednak, że masz podstawowy model amplitunera, który jest sporym ograniczeniem dla kolumn. Jeśli miałby to być znowu amplituner to szukaj Yamaha RN602. A czy w grę wchodzi tylko taki amplituner? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciej Maroń Napisano 21 lipca 2020 Autor Udostępnij Napisano 21 lipca 2020 Prawdopodobnie sprzedam swoje kolumny electrino , myślałem że na innym Ampli wyciągnę z nich trochę więcej basu niestety nie (dziś sprawdzałem na jakimś Kenwood) . Mój plan jest taki że chcę kupić kolumny Yamaha ns 555 , sprzedać także ten Ampli Denona i kupić wzmacniacz , czy mógł by ktoś podpowiedziec jaki ? Mój budżet to około 1000zł . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 22 lipca 2020 Udostępnij Napisano 22 lipca 2020 23 godziny temu, Maciej Maroń napisał: Narazie zmienię kolumny na 250 10 godzin temu, Maciej Maroń napisał: chcę kupić kolumny Yamaha ns 555 ?? Rozdwojenie jaźni? No to bierz STX 250 i amplituner. Do 1200 znajdziesz amplituner stereo używany. RN 602 czy Onkyo 8250 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciej Maroń Napisano 22 lipca 2020 Autor Udostępnij Napisano 22 lipca 2020 4 minuty temu, S4Home napisał: ?? Rozdwojenie jaźni? No to bierz STX 250 i amplituner. Do 1200 znajdziesz amplituner stereo używany. RN 602 czy Onkyo 8250 Hehe chyba coś w tym jest ,a na poważnie zmieniłem zdanie ponieważ wszędzie gdzie czytałem to piszą że stx 250 grają bardzo melodyjnie , a ja chciał bym trochę więcej basu . Brzmienie tych ns 555 właśnie jest basowe . To jest mój pierwszy tego typu sprzęt Yamaha rn 602 najtańsza używana za 1600 bodajże Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 22 lipca 2020 Udostępnij Napisano 22 lipca 2020 Tak. NS 555 gra bardziej basowo. Po ile je masz może znajdziemy coś lepszego? Basowego Uzywany dostaniesz taniej. Teraz przy pandemii ceny używanych też poszły do góry. To się zmieni. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciej Maroń Napisano 22 lipca 2020 Autor Udostępnij Napisano 22 lipca 2020 14 minut temu, S4Home napisał: Tak. NS 555 gra bardziej basowo. Po ile je masz może znajdziemy coś lepszego? Basowego Uzywany dostaniesz taniej. Teraz przy pandemii ceny używanych też poszły do góry. To się zmieni. 1200 zł , mam plan taki chce sprzedać moje stx 150 i amplituner , kupić na 555 albo coś co doradzicie i jakiś wzmacniacz całkowity budżet który będę miał to 2200 na wszystko Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 23 lipca 2020 Udostępnij Napisano 23 lipca 2020 Różnica między Electrino 150 a 250 jest spora i nie zgodzę się z opinią, że niewiele ona przyniesie. Yamaha NS555 brzmi basowo ale mało rozdzielczo. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miras23 Napisano 23 lipca 2020 Udostępnij Napisano 23 lipca 2020 Seria Electrino jest dobra. Lecz dla mnie ta stolarka jest "cieńka" -lecz jednak to jest nie droga kolumna więc można to zrozumieć. Ale po wadze, to głośniki Yamahy są cięższe (wg. specyfikacji) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 24 lipca 2020 Udostępnij Napisano 24 lipca 2020 Za 1200 masz jeszcze używane F2 od Klipsch. I basowe i czyste i ładnie grające. I wagowo też odpowiednie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts