wiaderny Napisano 7 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 7 sierpnia 2020 Witam. Proszę o pomoc w dobraniu kolumn do axr100. Salon 40m2, mogą być używane do 3000 kpl. Myślę o Dali Zensor 7, Kef q750. Jakie są wasze typy, może ktoś ma coś w takiej konfiguracji? Pozdrawiam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 8 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 8 sierpnia 2020 Witaj. Masz dosyć duży salon. Moja propozycja to Pylon Audio Sapphire 25 lub większe i mocniejsze Sapphire 31. Takie połączenie zapewni Ci dużo swobody, dynamiki, szybkości. To konfiguracje, które najlepiej sprawdza się w szybszych gatunkach muzycznych. Drugą opcją może być Heco Aurora 700 lub większe Aurora 1000. Szczególnie moja druga propozycja wydaje się najsensowniejszą w Twoim systemie. Heco zagrają bardziej dociążonym, pełnym, spójnym brzmieniem. Także niestety troszeczkę drożej, ale odpowiednio do Twojego systemu sprawdzą się Wharfedale Diamond 11.5. Przyjrzyj się proszę moim propozycjom, jeśli tylko masz taką możliwość, serdecznie zapraszam do naszego salonu na odsłuchy, porównania oraz oczywiście indywidualne wyceny dla forumowicza. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiaderny Napisano 8 sierpnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 8 sierpnia 2020 (edytowany) Dzięki za szybką odp Q21. Mam okazję kupić za dobre pieniądze (2 tyś) Dali Zensor 7, jakieś opinie? Edytowano 8 sierpnia 2020 przez wiaderny Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy Napisano 8 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 8 sierpnia 2020 (edytowany) A masz okazję ich posłuchać ze swoim amplitunerem stereo przed zakupem? W tej cenie to dobra propozycja tylko trzeba je dokładnie obejrzeć. Edytowano 8 sierpnia 2020 przez lysyrafal Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiaderny Napisano 8 sierpnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 8 sierpnia 2020 1 godzinę temu, lysyrafal napisał: A masz okazję ich posłuchać ze swoim amplitunerem stereo przed zakupem? W tej cenie to dobra propozycja tylko trzeba je dokładnie obejrzeć. Tak, nie ma problemu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy Napisano 8 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 8 sierpnia 2020 Pamiętaj aby odsłuch kolumn przeprowadzić u siebie w salonie ponieważ u sprzedającego będą całkiem inne warunki akustyczne. Sprawdź stan stan zawieszenia membran czy nie są popękane oraz stan kopułek czy nie są powgniatane. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiaderny Napisano 8 sierpnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 8 sierpnia 2020 2 godziny temu, lysyrafal napisał: Pamiętaj aby odsłuch kolumn przeprowadzić u siebie w salonie ponieważ u sprzedającego będą całkiem inne warunki akustyczne. Sprawdź stan stan zawieszenia membran czy nie są popękane oraz stan kopułek czy nie są powgniatane. Dzięki za wskazówki. Czy Dali Zensor 7 można porównać do Heco Aurora 1000? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy Napisano 9 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 9 sierpnia 2020 Zensor 7 są bardziej melodyjne, a Aurora 1000 bardziej basowe i lepiej się sprawdzą do głośniejszego grania. Dużo zależy też od Twoich preferencji jakich gatunków muzycznych słuchasz. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiaderny Napisano 9 sierpnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 9 sierpnia 2020 5 godzin temu, lysyrafal napisał: Zensor 7 są bardziej melodyjne, a Aurora 1000 bardziej basowe i lepiej się sprawdzą do głośniejszego grania. Dużo zależy też od Twoich preferencji jakich gatunków muzycznych słuchasz. Rock, pop, czasami trochę muzyki elektronicznej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 10 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 10 sierpnia 2020 Jeśli masz je obie to kupienia w podobnej cenie to do Cambridge lepiej się sprawdza basowe Heco 700. ale 2k za Zensor 7 to bardzo dobra opcja. Odsłuchaj sobie te kolumny jeśli masz możliwość. A jak nie to sprawdź Oberon 7 te odsłuchasz wszędzie. To troche inne granie. Ale i tak różnica większa będzie na akustyce. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy Napisano 10 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 10 sierpnia 2020 21 godzin temu, wiaderny napisał: Rock, pop, czasami trochę muzyki elektronicznej. Heco to według mnie bardziej do elektroniki, Dali do popu a do rocka to już średnio widzę te dwie marki. Oczywiście posłuchasz i sam zdecydujesz co lepsze dla Ciebie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiaderny Napisano 10 sierpnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 10 sierpnia 2020 Dzisiaj dotarł axr100 i narazie podłączyłem pod stare głośniki ( jamo s718), różnica jest wcześniej denon avr 1509. Czy będzie dużo lepiej po wymianie na Heco 1000 lub Dali Zensor 7? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy Napisano 10 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 10 sierpnia 2020 Szczerze to nie znam tych kolumn i nie jestem w stanie ich porównać, ale chyba warto trochę poczekać aż się osłuchasz z nowym sprzętem. Na razie zmieniłeś amplituner KD na amplituner stereo i już jest lepiej także idziesz w dobrym kierunku, tak trzymaj. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 11 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 11 sierpnia 2020 Teraz już myślisz o HEco 1000? No to te sa znacznie lepsze od 700tek i Zensor 7. Także od S718. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiaderny Napisano 11 sierpnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 11 sierpnia 2020 (edytowany) 2 godziny temu, S4Home napisał: Teraz już myślisz o HEco 1000? No to te sa znacznie lepsze od 700tek i Zensor 7. Także od S718. Tak myślę że wyborem będzie Heco Aurora 1000. Widziałem nowe w cenie 3499. Edytowano 11 sierpnia 2020 przez wiaderny Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz S. Napisano 11 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 11 sierpnia 2020 @wiaderny porownywałes może z innymi Cambridge jak cxa60 ? Moim zdaniem axr100 gra "cieplej" i jest większy wybór kolumn do nich ale mogło mi się wydawać. Ja bym do takich powierzchni wybrał właśnie Aurorę 100 albo Polk Audio RtiA. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiaderny Napisano 11 sierpnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 11 sierpnia 2020 26 minut temu, Tomasz S. napisał: @wiaderny porownywałes może z innymi Cambridge jak cxa60 ? Moim zdaniem axr100 gra "cieplej" i jest większy wybór kolumn do nich ale mogło mi się wydawać. Ja bym do takich powierzchni wybrał właśnie Aurorę 100 albo Polk Audio RtiA. Nie, nie porównywałem, brałem pod uwagę 3 amplitunery tzn yamaha 602, onkyo 8250 no i Axr100. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy Napisano 11 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 11 sierpnia 2020 (edytowany) 7 godzin temu, wiaderny napisał: Tak myślę że wyborem będzie Heco Aurora 1000. Widziałem nowe w cenie 3499. Powiem tak nie kupuje się oczami tylko uszami albo inaczej ma grać ale wyglądać też musi (absolutnie nie chcę powiedzieć iż są to złe kolumny szczególnie jeśli chodzi o cenę w porównaniu do gabarytów). 3 godziny temu, wiaderny napisał: Nie, nie porównywałem, brałem pod uwagę 3 amplitunery tzn yamaha 602, onkyo 8250 no i Axr100. Kiedyś może przyjdzie czas na jakiś wzmacniacz tranzystorowy lub lampowy, końcówkę mocy lub monobloki. Edytowano 11 sierpnia 2020 przez lysyrafal Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiaderny Napisano 11 sierpnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 11 sierpnia 2020 1 godzinę temu, lysyrafal napisał: Powiem tak nie kupuje się oczami tylko uszami albo inaczej ma grać ale wyglądać też musi (absolutnie nie chcę powiedzieć iż są to złe kolumny szczególnie jeśli chodzi o cenę w porównaniu do gabarytów). Kiedyś może przyjdzie czas na jakiś wzmacniacz tranzystorowy lub lampowy, końcówkę mocy lub monobloki. Dokładnie 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 12 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 12 sierpnia 2020 Moim zdaniem Aurora 1000 to dobry trop. Na pewno je sprawdź. No i zapraszam po wycenę. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drapster Napisano 30 marca 2022 Udostępnij Napisano 30 marca 2022 Dzień dobry. Chciałbym się podpiąć po temat. Zakupiłem ostatnio CA axr100 podłączyłem do niego moje kolumny Bowers & Wilkins DM 305 i mam wrażenie jakby brakowało basu przy niskiej głośności w porównaniu do poprzedniego wzmacniacza (słaby Sony ta f270) 🤷♂️ pokój 25m². Czy kolumny są w porządku do tego wzmacniacza i na tą powierzchnię czy ewentualnie zmienić na coś innego w niewielkim budżecie? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz B. Napisano 22 maja 2022 Udostępnij Napisano 22 maja 2022 Witam Ja kupiłem do AXR100 kolumny Monitor audio bronze 500. Wg mnie zestaw gra przyzwoicie. W 100% spełnia moje oczekiwania. Wcześniej używałem z Cambridge audio AXR100 kolumny Grundig BOX 5700 i również charakterystyka mi bardzo odpowiadała. Mam pytanie do użytkowników axr 100. Czy w waszych urządzeniach czułość wejścia AUX jest "niska"? Ja u siebie gdy podlaczam jakieś urządzenia pod AUX to jest bardzo duża różnica w poziomie głośności w porównaniu z pozostałymi wejściami. I jeszcze jedno,... Czy gdy na włączonym axr100 dotknięcie np. Palcem chcinch (przewodu gorącego) podłączonego do aktywnego wejścia to czy jest bardzo głośne "strzelanie" w głośnikach? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 23 maja 2022 Udostępnij Napisano 23 maja 2022 Dnia 30.03.2022 o 10:04, Drapster napisał: Dzień dobry. Chciałbym się podpiąć po temat. Zakupiłem ostatnio CA axr100 podłączyłem do niego moje kolumny Bowers & Wilkins DM 305 i mam wrażenie jakby brakowało basu przy niskiej głośności w porównaniu do poprzedniego wzmacniacza (słaby Sony ta f270) 🤷♂️ pokój 25m². Czy kolumny są w porządku do tego wzmacniacza i na tą powierzchnię czy ewentualnie zmienić na coś innego w niewielkim budżecie? Tak może tak być. Bowersy i Cambridge grają szybkim, krótkim basem. Ich połączenie może powodować że odczuwasz go za mało. 21 godzin temu, Mariusz B. napisał: Czy w waszych urządzeniach czułość wejścia AUX jest "niska"? Ja u siebie gdy podlaczam jakieś urządzenia pod AUX to jest bardzo duża różnica w poziomie głośności w porównaniu z pozostałymi wejściami. Aż musze to sprawdzić bo szczerze chyba nie. A zobacz czy nie masz tego zmienianego w opcjach. 21 godzin temu, Mariusz B. napisał: I jeszcze jedno,... Czy gdy na włączonym axr100 dotknięcie np. Palcem chcinch (przewodu gorącego) podłączonego do aktywnego wejścia to czy jest bardzo głośne "strzelanie" w głośnikach? Końcówki czy izolowanego kabla? Jeśli tak się dzieje to kabel lichej jakości i do wymiany. Co jest źródłem? Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz B. Napisano 23 maja 2022 Udostępnij Napisano 23 maja 2022 6 godzin temu, S4Home napisał: Tak może tak być. Bowersy i Cambridge grają szybkim, krótkim basem. Ich połączenie może powodować że odczuwasz go za mało. Aż musze to sprawdzić bo szczerze chyba nie. A zobacz czy nie masz tego zmienianego w opcjach. Końcówki czy izolowanego kabla? Jeśli tak się dzieje to kabel lichej jakości i do wymiany. Co jest źródłem? Piotr Cześć Kabel chcinch dobrej jakości. Dzieje się tak gdy dotykam żyły gorącej od tego kabla. Tak jakby bardzo wysokie ESD szło na wejście. Potworny trzask. Jeśli chodzi o AUX to podłączyłem odbiornik dab+ Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 24 maja 2022 Udostępnij Napisano 24 maja 2022 Jak w izolowanym kablu możesz dotknąć konkretnej żyły? Pokażesz zdjęcie tego kabla? A może jednak spróbuj inny kabel chociaż na chwilę. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts