Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Po pierwsze  ten SA30 musiałby też przypasować brzmieniowo (zależy Co kto lubi 😉) Pzdr

Co do sterowania to mój sterownik wymieniony wcześniej jest mniejszy niż smartfon 😁

Edytowano przez Dedal75
  • Odpowiedzi 87
  • Created
  • Ostatnia odpowiedź

Top Posters In This Topic

Napisano

Zaciekawiła mnie opcja NuPrime DAC-9 + NuPrime STA-9. Po przeczytaniu kilku recenzji wygląda całkiem optymistycznie. Czy ten malutki zestaw faktycznie tak przyzwoicie gra, jak jest opisywany?

Chyba z ciekawości go wypożyczę, będzie do porównania z Atoll in 200 Signature. Będę mógl podpiąć DAC-9 przy okazji do Atolla.

Napisano
3 godziny temu, S4Home napisał:

Ja jestem bardziej ciekaw porównania Nuprime vs Atoll vs Magnat.

Bo jak sam wspomniałeś nikt o nim nie gada. A kto go testował tu z forum to zrobił na nim wrażenie.

Postaram się zgrać wypożyczenie tych trzech wzmacniaczy na raz, żeby mieć jak najlepsze porównanie. Ciekawe, czy się uda. Za DAC-a oprócz NuPrime będzie robił IFI iDSD. 

Ciekawi mnie ten Magnat, z wyglądu nawet chyba najbardziej mi pasuje :-).  Widzę, że w ofercie macie też Atolla. Jest szansa, żeby oba wypożyczyć?

Napisano
55 minut temu, Tomasz S. napisał:

No to podobnie jak przy ostatnim porównaniu Atoll vs Hegel, cz kamy wszyscy na opis wrażeń. Napisz o tym koniecznie jak wypadły te wzmacniaczy

Jeszcze tylko się zastanawiam, czy w przypadku Atolla nie pójść w końcówkę mocy AM 200 SE SIGNATURE (prawie dwa tysiące taniej niż wzmacniacz) i podpiąć do niej PRE/DAC-a NuPrime. To może też być dobre połączenie, a do Atolla i tak bym musiał dokupić DAC-a.

Napisano (edytowany)

Moim zdaniem to dobry trop jeżeli wizualnie nie psuje Ci to efektu. Druga sprawa to czy będziesz mógł ale jedynie złącza cyfrowe ( te dostępne w Dachu ) czy planujesz kiedyś gramofon czy CD bez cyfrowych wyjść. No i pilot w nuprime będzie mniej wygodny ale to można zawsze zastąpić jakimś Logitech Harmony. Nuprime Dac-9 to podobno bardzo dobry Dac. Ma niefart ,że jest niebezpieczne blisko cenowo Cambridge Audio CXN V2 , który ma większą funkcjonalnosc bo też jest Dacem i preampem a dodatkowo streamerem.

Edytowano przez Tomasz S.
Napisano
Dnia 26.08.2020 o 11:44, Tomasz S. napisał:

Druga sprawa to czy będziesz mógł ale jedynie złącza cyfrowe ( te dostępne w Dachu ) czy planujesz kiedyś gramofon czy CD bez cyfrowych wyjść. 

Gramofonu raczej nie planuję, myślałem o tym, ale po ostatnich odsłuchach ze znajomym wielbicielem gramofonu doszedłem do wniosku, że jednak nie potrzebuję :-). NuPrime ma jedno wejście analogowe i to mi wystarczy. Pilot ma wyłącznik, wybór źródła i regulację głośności. Niczego więcej nie potrzebuję ;-). Kusi mnie, bo dogadałem się co do kupna używanej końcówki Atolla AM200 Signature... 

Napisano

Nie zauważyłem tego wcześniej ale rzeczywiście ten dac ma wejście analogowe. W takim razie to już świetna opcja. Sprawdź to konieczne. Ja mam atolla 100 se i zwykle też wykorzystuję go jako końcówkę a mojego Daca do regulacji głośności. Moim zdaniem omijając pre atollowe gra fajniej. Nie wiem jak jest z 200

Napisano
Dnia 27.08.2020 o 17:57, Tomasz S. napisał:

Ja mam atolla 100 se i zwykle też wykorzystuję go jako końcówkę a mojego Daca do regulacji głośności. Moim zdaniem omijając pre atollowe gra fajniej. Nie wiem jak jest z 200

Z in200 jest podobnie; gra o wile fajniej jako końcówka mocy

Napisano (edytowany)
1 godzinę temu, Tomasz S. napisał:

Wszystko ma znaczenie :) jako ciekawostka Marantz wypuścił nowy wzmacniacz zintegrowany Model 30. Pre ma potężne zasilanie a końcówki to po prostu moduły Hypex czyli klasa D :)

Ale jakoś tak wsiowo wygląda ten wzmacniacz Marantza ;-). No i cena zabija... No może by trochę pasował do membran moich Goldów 200 ;-)...

Niestety S4Home nie ma w tej chwili Atolla do wypożyczenia, a Magnata na stanie, zostaje tylko Cambridge Audio CXA 81. Dlatego chyba trochę poczekam, bo zależy mi na bezpośrednim porównaniu. Cały czas mam też w głowie opcję końcówki Atolla z DAC NuPrime. 

Edytowano przez Bogusz Ratajczak
Napisano

Ida-16 gra bardzo ciepło (według opinii i testów), a tego za bardzo nie chcę. Na pierwszy ogień idą dwa wzmacniacze: CA CXA81 i Roxan K3. W weekend prawdopodobnie testowanie.

Jak mi podpasuje Roxan K3, postaram się połączyć samą końcówkę K3 z pre/dac NuPrime DAC-9 przy połączeniu zbalansowanym. Będę miał jeszcze swojego Marantza PM7005 i Rotela A12 do porównania.

Zapowiada się więc audio-weekend :-).

Napisano

Zobaczymy, sprzęt powinien dotrzeć jutro. Jak Roxan spełni moje oczekiwania, pozostanie porównanie go z Atollem. Jestem raczej przekonany, zarówno w przypadku Atolla jak i Roxana, że będą to końcówki mocy z zewnętrznym DAC/PreAmp. Za Roxanem przemawiają wejścia zbalansowane XLR i takiego DAC-a będę też preferował.

S4Home, dzięki, za szybkie załatwienie wypożyczenia :-).