phini Napisano 1 września 2020 Autor Udostępnij Napisano 1 września 2020 (edytowany) Dnia 25.08.2020 o 08:20, Q21 napisał: Sam szukałem małego wzmacniacza do podłączenia z TV i szybkich porannych odsłuchów. Nie chcę obciążać lampy dlatego wybór padł na minimalizm. Po wielu próbach stanął u mnie Topping MX3 i jest to najlepszy mini wzmacniacz, z którym miałem do czynienia. Brzmienie jest szybkie, bas zróżnicowany, a góra nie jest w żaden sposób uproszczona. Polecam wziąć pod uwagę Toppinga. Pytanko do Was co powiecie na stx electrino 250 do tego typu wzmacniacza(mam już u siebie smsl q5 pro) i takiego salonu(przypomnę, odsłuch z 2 metrów pomimo 30mkw salonu). Można tego u was posłuchać? Ja z Konstantynowa jestem więc mam rzut beretem. Edytowano 1 września 2020 przez phini Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 1 września 2020 Udostępnij Napisano 1 września 2020 Myślę że to powinien być dobry pomysł, pod warunkiem że nie potrzebujesz grac nim stale ekstremalnie głośno. Nie jest on zbudowany pod kontem tego typu kolumn, ale myślę że się sprawdzi. Kolumny typu Tannoy Mercury mogą się z nim nie sprawdzić zbyt dobrze. Zagrać to zagra, lecz bez rewelacji. Przynajmniej jeśli są bez dobrze zrobionego tuningu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phini Napisano 1 września 2020 Autor Udostępnij Napisano 1 września 2020 (edytowany) No to poczekam na odpowiedź od Q21 odnośnie odsluchu, bo fanem glosnego łojenia nie jestem Ale w sumie co to znaczy, że nie zostały zrobione pod takim kontem? Grają ciszej po prostu czy kwestia przegrzewania cewek czy czegoś innego? Ps: i tak oto budżet na kolumny 1200 wyskoczyl na ponad 2tys, bo dostać Kef q500 w dobrym stanie, to koszt z tego co widzę, ponad 2 tys. No i nie wiadomo jak były traktowane, stąd moje zainteresowanie nowym sprzętem. A przy okazji doszło ciekawe kryterium, BassRelex musi być z przodu bo nie dam rady aż tak odsunąć kolumn od ściany... Edytowano 1 września 2020 przez phini Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 1 września 2020 Udostępnij Napisano 1 września 2020 To kryterium uznał bym za stosunkowo mało istotne. Bywa ze kolumny z tunelem z tyłu dobrze się sprawdzają blisko ściany i te które mają wylot z przodu wymagają sporego oddalenia od niej. To bardziej kwestia samych kolumn i ewentualnego ich dostrojenia do sytuacji. Kef Q500 w 30 m² raczej powinien być dość blisko ścian ( nie ma tunel br, tylko membrany bierne ). Kupując kolumny używane z jednej strony można się zawsze na coś naciąć. Z drugiej strony gdy się dobrze trafi można kupić znacznie lepsze za te same pieniądze. Kolumny jeśli są prawidłowo używane i nikt ich nie uszkodził mechanicznie zwykle są dość trwałe. Szczególnie gdy zawieszenia górne głośników stożkowych są gumowe. Piankowe , szczególnie w starszych kolumnach mogą zacząć się rozpadać z czasem. To zwykle da się wymienić. Jednak nie zawsze po wymianie wszystko gra dobrze. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 2 września 2020 Udostępnij Napisano 2 września 2020 Z STX 250 zagra to dośc ciekawie. Bardzo naturalnie. To kolumny które nie grają mocno basowo. W połączeni uz takim wzmacniaczem dźwięk będzie liniowy. Duzo osób go doceni. Albo odsłuchaj albo je pożycz. Jeśli oczekujesz więcej basu to faktycznie jednak KEF albo Magnat. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 5 września 2020 Udostępnij Napisano 5 września 2020 Dnia 1.09.2020 o 21:51, phini napisał: Pytanko do Was co powiecie na stx electrino 250 do tego typu wzmacniacza(mam już u siebie smsl q5 pro) i takiego salonu(przypomnę, odsłuch z 2 metrów pomimo 30mkw salonu). Można tego u was posłuchać? Ja z Konstantynowa jestem więc mam rzut beretem. Jak najbardziej, zapraszamy na odsłuchy. Warto posłuchać jeszcze pylona w tej konfiguracji. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phini Napisano 20 grudnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 20 grudnia 2020 Po dłuższej przerwie, ale daję znać, że w ciemno padło na Tannoy M7.4. Jesteśmy zadowoleni, goście też Dziękujemy za pomoc Podsumowując, gra sobie SMSL Q5pro po USB z OrangePI PC z mopidy i Tannoy M7.4. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts