Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam, poszukuje sprzętu który będzie podstawą pod kino domowe. Narazie chciałbym kupić amplituner plus 2 kolumny, kiedyś dokupić resztę do 5.1

Przeszedłem sie po sklepach i każdy swoje chwali.
Starają mi się wcisnąć Denona avr 1909 i do tego kolumny jbl es80

Czy można lepiej w podobnej cenie? Czy macie inne propozycje?
czy ten denon bedzie dawac dzwiek z hdmi na kolumny ?

Pomieszczenie gdzie będzie to ustawione ma około 20 m^2 ale jest otwarte na kuchnie, przedpokój.
Sprzęt ma służyć do słuchania muzyki, a także do oglądania filmów na dvd. Odsłuchałem dzisiaj kilka głośników, ale rożne warunki, rożne ustawienia i w głowie postał zamęt. Najfajniej brzmiały dla mnie jbl es100 , ale to spore i raczej za duże jak na mój pokój ? bo przecież nie będe słuchać muzyki tak głośno żeby na całej ulicy było mnie słychać.
Napisano
Jaki masz pozostały sprzęt (DVD, CD...).
Zakładam, że możesz wydać 4-5 tysięcy na amplituner w kolumnami frontowymi.

Co do kolumn - opinie o JBL są różne, jest pewnie tyle samo ich przeciwników co zwolenników. Modele ES100/E100 wymagają raczej powierzchni powyżej 30m^2, więc u Ciebie albo ES80/E80 albo ES90/E90 (od 20m^2 można już kupić ES90/E90, na mniejszych powierzchniach raczej nie ma to sensu).
Z innych firm - choćby Canton, HEco czy Jamo. Poza tym jest też parę niezłych polskich firm (ESA itp).

Popatrz na testy Audio - często poruszane są tematy kolumn w zakresie 2-3 tysięcy za parę.
Warto również skorzystać z wyszukiwarki lub popatrzeć na tematy w dziale Kino Domowe - równiez tu było juz poruszanych parę tematów typu "amplituner + kolumny" w cenie 3, 4 czy 5 tysięcy.

Chcesz nowy sprzęt, czy może być używany?

Pozdrawiam
Napisano
sprzęt tylko i wyłącznie nowy.
zgadza się, budżet to ca 5 tys zł za parę kolumn i amplituner.

nie mam niestety możliwości od słuchu w 1 miejscu kilku głośników ( poza media markt, ale w ich warunkach to ipod najwyzej mozna odsluchac) i dlatego pytam.

słuchałem Dali Concept 6 ale brakowało mi w nich średnich tonów, tak płasko grały.

jbl moge kupić w kilku miejsach, wiec posłuchać dałoby ich rade. Ale porównania brak ;/
Napisano
I tak naprawdę aby mieć pewność co do zakupu musiałbyś wybrane kolumny posłuchać w domu.Kiedyś słuchałem integry Audioneta na Audio Show zachwyciła mnie.Załatwiliśmy ten wzmacniacz na odsłuchy u kolegi ,zaraz po podłączeniu odpadł.Niedawno miałem go u siebie w domu .W moim pomieszczeniu z moimi kolumnami znowu zagrał świetnie ,na tyle że się zastanawiałem czy nie zamieniłbym go za swoje lampki.Podobają się JBL spróbuj wypożyczyć za kaucją ,najlepiej na sobotę i niedzielę .Jeden dzień to trochę mało.
Napisano
Jeżeli zależy Ci na średnicy to polecam kolumny Elac fz-68 (sam mam 58)
Mają dość sporo basu,przepiękną (jak dla mnie) średnicę,oraz wysokie świetnie słyszalne, ale nie natarczywe.
A z resztą sam poczytaj-może jakieś inne z tego testu-
teścik
Napisano
nie pcham sie na siłe w wielkość bo wiem że jej nie wykorzystam na swojej powierzchni.
DVD, TV jeszcze nie mam (tzn mam, ale nie docelowe;p ) wiec później będzie dobierane.

Co myślicie o dali icon 6 ?

jakieś opinie o monitor audio BRONZE BR6/SILVER RS6 ?
Napisano
Ja to bym kupił stereo, a amplituner na razie olał. Ważne jest żeby wzmacniacz można było potem zintegrować z kinem, czyli żeby jedno z wejść można było skonfigurować tak, że pominięta jest regulacja głośności. Potem jak koniecznie będziesz chciał mieć kino, to kupiłbym jakikolwiek amplituner, do kina wystarczy.
Przynajmniej posłuchaj jaki jest dźwięk z amplitunera, a jaki z wzmacniacza stereo o podobnej cenie. Ja też na początku chciałem kino, ale szybko mi pszeszło.
Napisano
hej !

Moim skromnym zdaniem powinieneś kupić wzmacniacz Onkyo tx-sr 506 (ma lepsze brzmienie niż Yamahy) w cenie ok 1000 zł. Do tego dołączyłbym kolumny Jamo - co do modelu wybór zależy od twojego portfela - w cenie umiarkowanej poleciłbym jamo 416 i myślę że powinno wystarczyć.

pozdro
Napisano
506 odpada, ze wzgledu na to że nie daje dźwięku na kolumny przez hdmi. Waham sie miedzy denonem a HK jeśli chodzi o ampli, co do kolumn to szczerze mówiąc nawet pomysłu nie mam. Nie wiem gdzie podjechać, żeby dało sie odsłuchać 5-6 rożnych kolumn podobnej klasy.
Napisano
Hej,

Co do Dali Ikon 6, to rewelacyjne glosniki... moze troche drozsze niz twoj budzet (ok. 3k) ale moim zdaniem warto.
Mialem mozliwosc odsluchu u znajomego zarowno muzyki w stereo jak i filmow na pelnym zestawie Ikonow.

Ogolnie bardzo fajny bas, rewelacyjne wysokie tony (w dziale z testami mozesz sobie poczytac o Ikonach 5... 6stki maja tak samo, tylko lepszy bas).

Moim zdaniem dobry wybor zarowno do muzyki, jak i pozniejszego rozbudowywania do zestawu 5.0 lub 5.1 :)
Sam posiadam Dali 505... i tez planuje predzej czy pozniej przesiasc sie na Ikony.

Pozdro.
Napisano
Cytat

słuchałem Dali Concept 6 ale brakowało mi w nich średnich tonów, tak płasko grały.

Jesteś chyba pierwszą osobą, której nie odpowiadały średnie tony
w Dali Concept. Należą one do czołówki kolumn grających właśnie
naturalną średnicą bez wyostrzeń góry i dolu, odpowiednią oczywiście
do swojego przedziału cenowego...
Z czystej ciekawości, na jakiej elektronice je słuchałeś ?