Black Nyga Napisano 19 października 2020 Udostępnij Napisano 19 października 2020 Witam, zakupiłem amplituner Yamaha R-N602 i podczas próby podłączenia go do TV Samsunga zorientowałem się, że nie posiada on wyjścia RCA. Stąd moje pytanie, jaki sposób na podłączenie go będzie najlepszy? Amplituner posiada: wi-fi, bluetooth, rca, gniazdo cyfrowe optyczne. Tv posiada: -Wi-fi (Ale po próbie dodania głośników wi-fi, TV nie widzi wzmacniacza (podejrzewam, że jest to kompatybilne tylko z głośnikami samsunga lub ja robię coś źle)). -Bluetooth (Straszna jakość- nie wchodzi w grę), -Gniazdo cyfrowe optyczne -Hdmi (eARC). Podsumowując: 1. Czy da się połączyć te 2 sprzęty poprzez wi-fi i jaka będzie tego jakość. 2. Czy przejściówka z hdmi na RCA zadziała, jeżeli tak to co będzie najlepszym wyborem nie tracąc na jakości dźwięku? Wi-fi, kabel optyczny toslink czy przejsciowka z hdmi na chinche(RCA)? Jestem totalnym laikiem w tych sprawach, dlatego proszę o wyrozumiałość i z góry dziękuję za pomoc. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DudasDudek Napisano 19 października 2020 Udostępnij Napisano 19 października 2020 HDMI to sygnał cyfrowy. Wzmacniacz z wejściem RCA wymaga sygnału analogowego. Taka przejściówka nie ma sensu. Najłatwiej połączyć po prostu te urządzenia za pomocą przewodu optycznego Toslink. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Black Nyga Napisano 19 października 2020 Autor Udostępnij Napisano 19 października 2020 Czy podłączenie za pomocą przewodu optycznego Toslink różni się jakoś znacząco jakościowo od RCA? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DudasDudek Napisano 19 października 2020 Udostępnij Napisano 19 października 2020 2 godziny temu, Black Nyga napisał: Czy podłączenie za pomocą przewodu optycznego Toslink różni się jakoś znacząco jakościowo od RCA? To jest źle zadane pytanie. Gdyż wszystko zależy od tego, co jest źródłem każdego z tych sygnałów (i co odbiera ten sygnał etc.). Telewizor jest jednym z najgorszych źródeł dźwięku. Musisz i tak użyć przewodu optycznego, bo innego sensownego wyjścia nie ma. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 20 października 2020 Udostępnij Napisano 20 października 2020 Przez WiFi w ogóle ich nie połączysz. Przez Bt teoretycznie się da ale to nie będzie grało. Tylko optyk kolego. Dobre sprawdzone połączenie. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 20 października 2020 Udostępnij Napisano 20 października 2020 Jeśli miałby to być bluetooth to musiałby to być wyłącznie LDAC lub APTX low Latency aby nie było opóźnień. Najlepszym rozwiązaniem będzie połączenie kablem optycznym i nie ma sensu wydawać fortuny. Zwykły QED Profile Toslink w 100% wystarczy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Black Nyga Napisano 20 października 2020 Autor Udostępnij Napisano 20 października 2020 Dzięki wielkie wszystkim za pomoc, temat do zamknięcia 😁 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts