Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam 

Ostatnio zająłem się kolekcjonowaniem płyt cd ale nie mam tak naprawdę na czym ich odtwarzać i szukam dobrego zestawu do odtwarzania własnie muzyki (głównie hip-hop ale też brzmienia popowe i rockowe). 

Przyglądałem się miniwieżom ale z wpisów na forum widzę że nie są one polecane. Wygrzebałem więc stary amplituner od kina domowego które miałem mianowicie Denon avr 2160 oraz wzmacniacz i blu-ray. Brakuje tylko kolumn i kabli. I tutaj proszę o doradzenie w kwestii tych dwóch komponentów.

Mój budżet to około 1200 zł a pokój w którym zamierzam słuchać muzyki ma metraż ok 15m2.

Czy znajdę coś ciekawego w tej cenie? Czy jednak lepiej dalej szukać jakiejś miniwieży czy też zbudować coś od nowa bez tego amplitunera który posiadam?

Napisano (edytowany)
1 godzinę temu, Piecux napisał:

Przyglądałem się miniwieżom ale z wpisów na forum widzę że nie są one polecane.

Niejednokrotnie były tu polacene zestawy mini typu pianokraft yamahy.

Wygrzebałem więc stary amplituner od kina domowego które miałem mianowicie Denon avr 2160 oraz wzmacniacz i blu-ray. Brakuje tylko kolumn i kabli. I tutaj proszę o doradzenie w kwestii tych dwóch komponentów.

Oo widze ze jest wzmacniacz..... mozesz zabrac to co masz do salonu bądź kumpla z jakimś systemem audio i sprawdzić czy to ta bajka.

Czy jednak lepiej dalej szukać jakiejś miniwieży czy też zbudować coś od nowa bez tego amplitunera który posiadam?

Pytanie brzmi na czym do tej pory słuchałeś???? To może pomóc skierować w stronę np. Pianokrafta lub bardziej zacnych sprzętów :)

Edytowano przez Chyba Miro 84
Napisano
8 godzin temu, Chyba Miro 84 napisał:

Niejednokrotnie były tu polacene zestawy mini typu pianokraft yamahy.

Oo widze ze jest wzmacniacz..... mozesz zabrac to co masz do salonu bądź kumpla z jakimś systemem audio i sprawdzić czy to ta bajka.

Pytanie brzmi na czym do tej pory słuchałeś???? To może pomóc skierować w stronę np. Pianokrafta lub bardziej zacnych sprzętów :)

Do tej pory słuchałem muzyki głównie w samochodzie. Wydaje mi sie że warto wykorzystać ten sprzęt który już mam skoro nie jest najgorszej jakości a całość wyjdzie w cenie podobnej do miniwieży.

Napisano
3 godziny temu, Piecux napisał:

Do tej pory słuchałem muzyki głównie w samochodzie. Wydaje mi sie że warto wykorzystać ten sprzęt który już mam skoro nie jest najgorszej jakości a całość wyjdzie w cenie podobnej do miniwieży.

Tak jest to jakis punkt zaczepienia, jednak najlepiej wypożyczyć do siebie jakieś kolumny i sprawdzić. Kablami na razie sie nie przejmuj... w wiekszosci to wkład/ubytek dzwieku bardzo niewielki, raczej kosmetyczny a i tak zależny od współpracy wzmacniacz-kolumna.

Słuchałeś w samochodzie.... hmmm. Zależnie od tego czy to standartowy zestaw (w wiekszosci "daremny jakosciowo"), czy też po "tuningu" - efekty i oczekiwania mogą byc drastycznie różne. 

Miałem przyjemność odsłuchać kilka zestawów car audio zrobionych po Bożemu i nie wiem czy znajdzie się taki zestaw home audio za dowolna kwotę, który mógłby z tym konkurować.

Rozumiesz zatem że odpowiedź "słuchałem głównie w samochodzie" wciąż niewiele wnosi.