Bartek_86 Napisano 26 października 2020 Udostępnij Napisano 26 października 2020 Witam, Jak w temacie posiadam MF M2si wraz z Dac Magic 100 i zastanawiam się nad wymianą na MF V90 i tu pytanie czy ma to sens? W dotychczasowej konfiguracji mam wrażenie, że pomimo tego, że wzmacniacz ma raczej łagodną górę to Dac Magic 100 ją zaostrza. Czy ktoś próbował takiej konfiguracji? w sumie to chyba bardziej pytanie do branży MF V90 podobno jest bardziej neutralny od Dac magic100 pytanie czy wtedy dźwięk nie stanie się jakiś taki ospały, bez dynamiki itd W połączeniu MF m2si z Dac magic 100 bas jak i średnica mi bardzo odpowiada, średnie są w miarę wyraźne a bas potrafi naprawdę zejść nisko i nie brakuje go tylko te wysokie tony jak by trochę męczą po dłuższym słuchaniu, ale nie wydaje mi się żeby była to konfiguracja jakoś wyjątkowo jasna. Od daca wymagam tylko optyka iż źródłem jest TV z androidem, Tidal, ewentualnie YouTube najczęściej używane. Kolumny to na razie Jbl Arena 170 Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fosge Napisano 26 października 2020 Udostępnij Napisano 26 października 2020 Wąskim gardłem jest tu samo źródło jak i kolumny...na początek podpiął bym inne paczki ( może coś z MA ) a nie zmieniał DACa Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek_86 Napisano 26 października 2020 Autor Udostępnij Napisano 26 października 2020 Wymiana kolumn na pewno będzie, natomiast to jeszcze nie ten czas z racji na ich cenę No źródło takie a nie inne z racji wygody użytkowania, większość muzyki mam na tidalu i tu dźwięk jest wyraźnie lepszy niż na YT natomiast z YT też korzystam (z pełną świadomością niższej jakości dźwięku) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DudasDudek Napisano 26 października 2020 Udostępnij Napisano 26 października 2020 Najpierw trzeba zmienić źródło. Zmiana TV na jakikolwiek inny transport będzie zbawienna. Jeśli chcesz złagodzić górę w DM100, koniecznie zwróć uwagę na Raspberry z Digi+Pro. Koszt kilkaset złotych, a polepszenie brzmienia względem TV kolosalne (i to nie jest przesada). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 27 października 2020 Udostępnij Napisano 27 października 2020 Cambridge na pewno wyostrza góre. I mimo e masz ciepły i wycofany górą wzmacniacz, a może właśnie i dlatego, taką różnice odczuwasz na JBL z mikro tubkami. Polecam sprawdzić Toppinga. Ale V90 może być równie ciekawą konstrukcją. Zapraszam po wypozyczenie mamy oba. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 27 października 2020 Udostępnij Napisano 27 października 2020 Cambridge DAC Magic 100 nie tyle wyostrza górę co wyższą średnicę. Wymiana na Musical Fidelity V90 DAC uspokoi ten zakres i możesz być pewny, że nie stracisz na dynamice. Jeśli miałbyś sprawdzić Toppinga to tak na prawdę dopiero od modelu D70 jeśli szukasz brzmienia muzykalnego. Warto także posłuchać innych kolumn, ponieważ JBL są ostro brzmiącymi kolumnami i być może tutaj jest największy problem i od nich należałoby zacząć. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek_86 Napisano 27 października 2020 Autor Udostępnij Napisano 27 października 2020 Hmm a jakie kolumny byście polecili do powiedzmy 3-4 tyś zł? Zależało by mi na ładnej średnicy, raczej ciepłe granie. Pomieszczenie 16m2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 27 października 2020 Udostępnij Napisano 27 października 2020 W takim budżecie koniecznie weź pod uwagę System Audio Saxo 40, które brzmią przestrzennie i soczyście na średnicy. Basu w żaden sposób nie brakuje. Możesz także pomyśleć o Heco Aurora 700 ale w tym przypadku brzmienie będzie nieco mniej przestrzennie. Mamy obie kolumny na stanie więc jak byś chciał to możemy wysłać do Pana na testy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 28 października 2020 Udostępnij Napisano 28 października 2020 Aurora 700 Fyne F 501 Dynaudio Emit 20, wystarcza na taką powierzchnię Lub KEF R300 Zapraszam Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Kalifornia Napisano 16 listopada 2022 Udostępnij Napisano 16 listopada 2022 Mam podobny zestaw i plan zmiany dac. Co myślicie aby wstawić tu irdaca? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 17 listopada 2022 Udostępnij Napisano 17 listopada 2022 irDAC nie będzie wyostrzał góry jak DAC 100. Jesli taki jest cel wymiany to się sprawdzi. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts