Skocz do zawartości

AirPlay czy Google Chromecast?

Recommended Posts

Napisano

Zmieniłem swoje źródło na iPhone i aktualnie łączę się z Google Chromecast, tylko denerwuje mnie to, że czasem się rozłącza i trzeba restartować Tidala. 
Już pomijając tę niedogodność, zastanawiam się czy nie szukać i wykorzystać potencjał AirPlay2 - zastanawiam się co ma lepszą jakość AirPlay czy Chromecast?

Napisano

Zależy co z czym i do czego chcesz używać.

Z AirPlay 2 będziesz miał natywną obsługę z iPhone'a. Właściwie każdy dźwięk, włącznie z rozmową telefoniczną, konferencją czy cokolwiek, można bez problemu przenieść na urządzenia Audio i działa to bardzo stabilnie i szybko.

Do Tidal-a  najlepiej używać natywnej funkcji stremer-a, ale skoro teraz bawisz się z Chromcast-em, to zakładam, że tego nie masz.

Napisano

a c

14 godzin temu, marcinc napisał:

Zależy co z czym i do czego chcesz używać.

Z AirPlay 2 będziesz miał natywną obsługę z iPhone'a. Właściwie każdy dźwięk, włącznie z rozmową telefoniczną, konferencją czy cokolwiek, można bez problemu przenieść na urządzenia Audio i działa to bardzo stabilnie i szybko.

Do Tidal-a  najlepiej używać natywnej funkcji stremer-a, ale skoro teraz bawisz się z Chromcast-em, to zakładam, że tego nie masz.

a czy mozesz wyjasnic mi co znaczy natywna co to jest ta natywna funkcja obslugi?

Napisano
1 godzinę temu, zbynio napisał:

a c

a czy mozesz wyjasnic mi co znaczy natywna co to jest ta natywna funkcja obslugi?

Natywna w sensie takim, że jest wbudowana w system iOS. Dzięki temu działa to bardzo sprawnie, jest wygodne w użyciu i daje sporo możliwości. Parom kliknięciami można przekierować każdy dźwięk na urządzenie wspierające AirPlay, a później sterować tym nawet i z zegarka.

16 godzin temu, ald890 napisał:

No niestety nie mam żadnego streamera i zastnawiam się czy jest sens robić przesiadkę z Chromecasta na jakiś streamer z Airplay

Jeśli miałbyś przekierowywać dźwięk z oglądanego filmu (np. youtube), to pamiętaj aby urządzenie wspierało AirPlay 2. Przy "jedynce" prawdopodobnie będziesz miał 2 sekundowy rozjazd między dźwiękiem i obrazem ze względu na buforowanie.