Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Cześć. 

Po kilku testach zdecydowałem się na zestaw do stereo jak w temacie. Obecnie poszukuje DAC w w.w budżecie. Źródło to chromecast audio, najczęściej tidal hifi. 

Zależy mi na tym, żeby dac był bez bajerów, wzmacniacza, miał wejście optyczne i grał możliwie dobrze z w.w zestawem. 

Rozważam zakup topping d30. 

Co Branża by zarekomendowała? 

Napisano (edytowany)

Topping E30 jak chcesz mieć możliwość sterowania pilotem. Innym świetnym urządzeniem w zakładanym przez Ciebie budżecie też Soncoz LA-QXD1. Ma wyjścia XLR więc będzie służył nawet jakbyś kiedyś zmienił wzmacniacz na zbalansowany.

Edytowano przez kukocz
Napisano

A czemu pochodzenie z Ali miałoby jakkolwiek uwłaczać jakości sprzętu?

Topping, SMSL, Soncoz to bardzo dobrej jakości sprzęty, dobrze wycenione. 

DAC100 od technicznej strony wypada najsłabiej, natomiast jego parametry wchodzą już w zakres granicy słyszalności i szansa na usłyszenie diametralnych różnic są małe.

Napisano

Cześć,
Rozważałbym między Topping E30 a Cambridge Audio DAC Magic 100. Jeśli chciałbyś uzyskać muzykalniejsze brzmienie z łagodniejszą górą to CA, jeśli chciałbyś zyskać większa szczegółowość i precyzję to Topping bezapelacyjnie będzie numerem 1. 
Nieco ponad budżet masz jeszcze Topping D50s, nad którym warto chwilę pomyśleć ;)

Napisano
1 godzinę temu, kukocz napisał:

@Q21 a Soncoz’a byś nie rozważał bo...? Nie macie go w ofercie? :) 

@Bart Osz jak zamówienie z Chin wchodzi w grę to poczekaj do 11.11, pozbieraj jakieś kupny i poluj na zakupy na Ali. 

Raczej zamówię z polskiej dystrybucji. Różnica w cenie niewielka (150 zł) a jest gwarancja. No chyba że cena będzie rzędu 300 zł, ale w to wątpię 😉. @Q21 D50s to duży przeskok jakościowy pod kątem brzmienia? Jak ma się do tego Soncoz LA-QXD1? 

Napisano

Szanowni stereomaniacy, Do jutra jest promka na Banggood na smsl 10th mkII. Kosztuje niecałe 350 zł i wysyłka z Czech. Mieliście styczność z tym DAC? Dużo zyskam jeżeli dopłacę do topping d50s lub d30 (o ile cokolwiek)? Pytam wyłącznie o jakość dźwięku przez optyczny. Funkcjonalność, w tej cenie jak dla mnie jest full wypasiona. 

Wklejam specyfikację tego smsl

XMOS drugiej generacji. Częstotliwość próbkowania PCM do 32 bitów / 768 KHZ.DSD do DSD256, AK4493

Napisano
Dnia 7.11.2020 o 10:43, Bart Osz napisał:

Raczej zamówię z polskiej dystrybucji. Różnica w cenie niewielka (150 zł) a jest gwarancja. No chyba że cena będzie rzędu 300 zł, ale w to wątpię 😉. @Q21 D50s to duży przeskok jakościowy pod kątem brzmienia? Jak ma się do tego Soncoz LA-QXD1? 

Topping D50s to zdecydowanie wyższa klasa względem D30 czy E30. Przede wszystkim zyskasz szerszą prezentację sceny dźwiękowej i usłyszysz więcej szczegółów. Dużym plusem jest jeszcze to, że w przyszłości możesz przetestować zasilacz Topping P50, który poprawi jeszcze dynamikę i kontrolę basu. 
Soncoz nie mamy w ofercie ale urządzenia wyglądają bardzo obiecująco.

Napisano
Dnia 11.11.2020 o 11:40, Q21 napisał:

Topping D50s to zdecydowanie wyższa klasa względem D30 czy E30. Przede wszystkim zyskasz szerszą prezentację sceny dźwiękowej i usłyszysz więcej szczegółów. Dużym plusem jest jeszcze to, że w przyszłości możesz przetestować zasilacz Topping P50, który poprawi jeszcze dynamikę i kontrolę basu. 
Soncoz nie mamy w ofercie ale urządzenia wyglądają bardzo obiecująco.

Patrząc na pomiary DAC-ów to wychodzą podobnie, myślę ,że tu kwestia bardziej preferencji dźwiękowych i zasobności portfela natomiast co do podłączenia P50 można i zapodać do E30 i też pokaże na co go stać :) ja czekam na swój "stack" bo zakupiłem E30 +L30 natomiast sam zastanawiałem się czy nie brać Sanskrita mkII ale,że wychodził tylko 30zł taniej to postawiłem na Toppinga. 

Napisano
Dnia 10.11.2020 o 20:46, Bart Osz napisał:

Wklejam specyfikację tego smsl

XMOS drugiej generacji. Częstotliwość próbkowania PCM do 32 bitów / 768 KHZ.DSD do DSD256, AK4493

Wszystko fajnie tylko że specyfikacja nie gra.

to tylko po to aby lampki migały od zmiany próbkowania albo ładnie się pokazywało na wyświetlaczu. W zależności od modelu.

Napisano

Dziękuję za rady. Zamowilem smsl 10th mkii, w końcu to tylko 340 zł i do tego zasilacz nisko szumowy (naczytałem się, że zasilacz robi ogromną robotę, mam nadzieję że to prawda) . Będę chciał porównać z d50s. Jeżeli ta trzykrotność ceny smsl będzie odczuwalna również pod względem jakości to smsl będzie na sprzedaż 🙂

Napisano
8 godzin temu, S4Home napisał:

to tylko po to aby lampki migały od zmiany próbkowania albo ładnie się pokazywało na wyświetlaczu. W zależności od modelu.

No raczej do końca zgodzić się nie mogę...fakt najważniejsza jest implementacja ale skoro ktoś chce DSD lub wyższe próbkowanie a w specce go brak no to popij wodą :) 

7 godzin temu, Bart Osz napisał:

Dziękuję za rady. Zamowilem smsl 10th mkii, w końcu to tylko 340 zł i do tego zasilacz nisko szumowy (naczytałem się, że zasilacz robi ogromną robotę, mam nadzieję że to prawda) . Będę chciał porównać z d50s. Jeżeli ta trzykrotność ceny smsl będzie odczuwalna również pod względem jakości to smsl będzie na sprzedaż 🙂

No i jak będziesz miał porównanie daj koniecznie znać. A jaką zasiłkę kupiłeś do Sanskrit'a ? ja do E30 mam zasilacz w spadku po nawigacji TomTom więc wygląda i waży 2 x tyle co drugi "No name"

Napisano
Dnia 13.11.2020 o 15:56, Suchy_PL_ napisał:

No raczej do końca zgodzić się nie mogę...fakt najważniejsza jest implementacja ale skoro ktoś chce DSD lub wyższe próbkowanie a w specce go brak no to popij wodą :) 

No i jak będziesz miał porównanie daj koniecznie znać. A jaką zasiłkę kupiłeś do Sanskrit'a ? ja do E30 mam zasilacz w spadku po nawigacji TomTom więc wygląda i waży 2 x tyle co drugi "No name"

Na pewno coś naskrobię jak uda mi się zrobić test 🙂. Zasilacz na chińskim transformatorze, cóż, zobaczymy czy będzie lepiej niż z ładowarką od telefonu.

Napisano
Dnia 13.11.2020 o 15:56, Suchy_PL_ napisał:

No wiadomo. Jesli ktoś chce DSD.

Skąd je weźmie? Na czym tego będzie słuchac? Po 80% tych wymogów "chce słuchać DSD" to niestety zaimplementowany marketing w nasze potrzeby.

:)

Piotr

Napisano
1 godzinę temu, S4Home napisał:

Skąd je weźmie? Na czym tego będzie słuchac? Po 80% tych wymogów "chce słuchać DSD" to niestety zaimplementowany marketing w nasze potrzeby.

Piotr

Zgodzę się w pełni. Tidal w jakości hifi bedzie przetwarzany przez to urządzonko, i prawdopodobnie nic więcej 

Napisano
Dnia 13.11.2020 o 07:07, S4Home napisał:

Specyfikacja faktycznie nie gra, za to definiuje graniczne możliwości urządzenia (w teorii), a te z kolei mapują się na jakość grania. Implementacja rzadko kiedy dogania specyfikację użytych komponentów :)

Dnia 13.11.2020 o 08:09, Bart Osz napisał:

Obawiam się, że zasilacz liniowy w nowych DACach nie zrobi Ci żadnej roboty. Natomiast kiepska implementacja może dorzucić do składowej stałej zakłócenia o częstotliwości 50Hz i jej harmonicznych.

1 godzinę temu, S4Home napisał:

Piotr

Ja również uważam, że DSD to przerost formy nad treścią, podobnie zresztą jak MQA. Z tym, że to drugie jest kodekiem stratnym z natury, a promowanym na coś co poprawi jakość...

Napisano

Najprościej rzecz ujmując chodzi o projekt PCB. Można użyć noty katalogowej, która sugeruje typową implementację kości DAC. Producent może również rozwijać swoją topologię, jeżeli uzna, że osiągnie tym zamierzony cel/parametry. Można zastosować dwie kości (po jednej na kanał) zamiast pojedynczej, itp.
Wszystko ma wpływ na efekt końcowy (rozmieszczenie elementów, ich tolerancja, ekranowanie, stabilizacja zasilania). I tak mając do dyspozycje dany model kości DAC, można stworzyć wiele wariacji, które w efekcie będą się od siebie różnić.

Napisano
2 godziny temu, Suchy_PL_ napisał:

Czy kolega już otrzymał Dac ? Mój e30 wjechał do kraju a L30 wstrzymany w Chinach :/

Tak ,dotarł po 7 dniach od zamówienia z banggood. Wysyłają z magazynu w Czechach :-). Taka szybka recenzja- scena super, szczegółowość super, bardzo przestrzenny, jakość wykonania super, bardzo estetyczny. Filtry bezużyteczne. Jedynie gitara elektryczna w solówkach nieco "wycofana". Zastanawiam się czy to kwestia jakości DAC, transportu, czy samego pliku (tidal HIFI). Z CD ten sam utwór brzmi niemalże identycznie, różnica tylko w solówce.  

Zasilacz "przyjęty przez linie lotnicze".