Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
52 minuty temu, extc1981 napisał:

5. Udać sie do sklepu audio, wybrać zestawy do przetestowania i na ich podstawie podjąć decyzje. 

Popieram w 100%👍

• Odpowiedzi 66
  • Created
  • Ostatnia odpowiedź

Top Posters In This Topic

Napisano (edytowany)
2 godziny temu, extc1981 napisał:

1. KD nie ma sensu, bo jest kominek. Kominek należy usunąć, bądź iść w kierunku stereo. 

Moim zdaniem cytując klasyka "bullshits"

Sam musisz ocenić,co ci najlepiej zagra i podpasuje w tym pomieszczeniu.

2 godziny temu, extc1981 napisał:

. Udać sie do sklepu audio, wybrać zestawy do przetestowania i na ich podstawie podjąć decyzje. 

Tu się zgodzę w 100%

I najlepiej zrobisz,czasem czytając niektóre tematy(burzenie scian, kominków itd.),to głowa boli, wyciągając wnioski można by powiedzieć ,żeby mieć prawidłowo audio w domu ,czy kino,czy stereo ,to trzeba pół chaty/mieszkania zmodernizować,bo inaczej to nie ma sensu😉

Edytowano przez maverick2005
Napisano
Dnia 13.11.2020 o 21:23, extc1981 napisał:

lipsch RP-5/6000F to naprawdę mizerne kolumny?

Pisałem o modelu 5000F

6000F nie. Prosze nie kombinować moich wypowiedzi :P

Dnia 13.11.2020 o 21:23, extc1981 napisał:

Wspominałem, że dysponuje budżetem 2k na głośnik. Zastanawia mnie czemu proponujesz głośniki za 1100 albo 1300zł. Czy naprawdę Quantum 755 czy Polk S50 grają i pasują z DENON x2600h o tyle lepiej niż KEF Q550 o wartośc 2100? Dla porównania przedstawiłem cenę Aurora 700, które równiez ktoś z forumowiczów proponował do DENONA. 

Quantum 755 to znakomita i wyjątkowo niedoceniona kolumna. Gdyby tu marketing lepiej pracował to by te modele były polecane w każdym poście.

Jestem za inwestycją w czyste stereo.

Piotr

Napisano
2 godziny temu, S4Home napisał:

Pisałem o modelu 5000F

6000F nie. Prosze nie kombinować moich wypowiedzi :P

Quantum 755 to znakomita i wyjątkowo niedoceniona kolumna. Gdyby tu marketing lepiej pracował to by te modele były polecane w każdym poście.

Piotr

5000 / 6000 doszczegółowione zostały w #33. Mój błąd, przepraszam. Nie mniej jednak nadal pozostanie dla mnie zagadną skąd taka różnica między 5 a 6k, skoro to ta sama seria.  

Co do Quantum, to być może dlatego, że są wyjątkowo brzydkie :)

Dzięki za opinie. Wątek uważam za wyczerpany. 

Napisano (edytowany)
12 godzin temu, maverick2005 napisał:

I najlepiej zrobisz,czasem czytając niektóre tematy(burzenie scian, kominków itd.),to głowa boli, wyciągając wnioski można by powiedzieć ,żeby mieć prawidłowo audio w domu ,czy kino,czy stereo ,to trzeba pół chaty/mieszkania zmodernizować,bo inaczej to nie ma sensu

Dodałbym do tego jeszcze zmianę żony 🤪

Edytowano przez seba3002
Napisano
6 minut temu, seba3002 napisał:

Dodałbym do tego jeszcze zmianę żony 🤪

Przepraszam, faktycznie mój błąd, zapomniałem o najważniejszej części przygody z audio.

Ten temat to warto, już przy zaręczynach wyjaśnić: mogło by brzmieć tak

Czy wyjdziesz za mnie, czy pokochasz mój sprzęt audio na dobre i złe oraz godzisz się na wszelkie zmiany z nim związane😜😜😜

Napisano
12 godzin temu, S4Home napisał:

Piotr

Jeśli chodzi zatem o stereo, to jakie urządzenia (2-3) jesteś w stanie ewentualnie polecić do 2,5-3,5k budżetu? Założenia:
- myślę o kolumnach kefq550 /750,
- muzyka (techno house, techno industrial, rock), 
- urządzenie musi miec możliwość odtwarzania radia internetewego, tidala, spotify (najlepiej natywnie). Nie wiem czy się poprawnie wyrażam - chodzi o to, abym nie musiał streamować muzyki bezpośrednio przez telefon. 
- możliwość podłączenia tv oraz dekodera satelity (hdmi). 

Napisano

Tu nie chodzi o to że jest to ta sama seria.

W modelu 6000 bas jest generowany przez przetworniki.

W 5000 przez obudowe. Jej kubaturę . I to się czuje.

To nie jest jedyny odosobniony przypadek kiedy produkty z tej samej serii grają inaczej. Lepiej lub gorzej.

Powiedział bym nawet to normalne!

Do KEFa podłącz sobie Yamahe RN 803 albo NADa 368. HDMI wcale nie potrzebujesz w stereo.

Piotr

• 4 weeks later...
Napisano

Dzięki za wszystkie rady. Wziąłem je sobie do serca, odwiedziłem punkt audio i zdecydowałem się na stereo oraz monitory. Także zamiast 3.1 opartego na amplitunerze Denona, zakupiłem Arcama sa20 + streamer oraz kefy r300. 

Dzięki za podpowiedzi i opinie!

Napisano
9 godzin temu, extc1981 napisał:

Także zamiast 3.1 opartego na amplitunerze Denona, zakupiłem Arcama sa20 + streamer oraz kefy r300. 

No to masz super sprzęt, kolego. Gratulacje. Teraz jeszcze tylko pamiątkowe foto do działu "wasze systemy" 🙂

Napisano

I super, jak widać odsłuchy potrafią mocno zweryfikować wstępne założenia. Niech cieszy ucho jak najdłużej ;)

14 minut temu, RLC napisał:

No i co najważniejsze obyło się bez burzenia kominka 😉

Do kominka jeszcze kiedyś wrócimy 😁

Napisano
9 godzin temu, RLC napisał:

No i co najważniejsze obyło się bez burzenia kominka 😉 Jak gra zestaw napisz. 

Przez 2 dni miałem podpięte nowe kefy pod denona. Grały przyzwoicie i poprawnie. Znacznie lepiej od poprzednich mission m33i, ale bez fajerwerków. Natomiast po podłączeniu arcama, przewodów chorda oraz tidala hifi, kolumny otworzyły się i zaczęły dochodzić pasma niesłyszalne wcześniej. Dopiero wówczas zrozumiałem co koledzy pisali wcześniej o tym, iż nie ma sensu przeinwestowywać w komuny, jeśli nie jest się w posiadaniu adekwatnej do nich elektroniki. 
Generalnie jestem bardzo zadowolony z wyboru kierunku oraz sprzętu :)

Napisano
37 minut temu, extc1981 napisał:

Generalnie jestem bardzo zadowolony z wyboru kierunku oraz sprzętu :)

I to jest najważniejsze miłego testowania nowego zestawu 😉