Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Część, chcę przeprowadzić konfigurację Audyssey na ampli Marantz SR5015 podłączonym z Rel T7. W instrukcji mam napisane: Jeżeli używasz subwoofer bez trybu direct wykonaj poniższe ustawienia:
- Poziom głośności : Pozycja na “12 godzinę
- Częstotliwość odcięcia : Maksymalna/Najwyższa częstotliwość

Poziom głośności rozumiem mam ustawić pokrętło w połowie czyli na "12" godzinę, ale częstotliwość odcięcia mam ustawić na 120 Hz ?

LFE level też w połowie czyli na 12 ?

Obecnie jak ręcznie ustawienia mam na około godziny 11 odcięcie i głośność.

Po zakończeniu konfiguracji te wartości przywraca się w subie na takie jakie ustawiłem ręcznie ? Mam też wzmak podpięty pod rela i bezsensu jakbym musiał je zmienić.

Tryb subwoofera mam ustawione na LFE, a LPF dla LFE 100 hz.

Edytowano przez slawek268
Napisano

Czytałem ten wątek, ale nie ma tam odpowiedzi na moje pytanie. Osoby z branży bez problemu rozwieją moje wątpliwości jak przystąpić do konfiguracji Audyssey w instrukcji nie jest jasno wyjaśnione jak ustawić subwoofer przed konfiguracją.

Nie jest to napisane jasno dla osoby która nie robi tego na co dzień.  

Napisano

Zerknij tutaj.

W skrócie:

Ustawiamy głośność w samym subwooferze na połowę skali (np. godzina 12. Po kalibracji sub nie powinien być mocno ścięty, np. -6, czy -12 dB. Jeśli zostanie ścięty, zmniejszamy Volume na subie i powtarzamy kalibrację by uzyskać poziom najbliższy "zeru") a crossover na max.

Napisano

Volume na pół a odcięcie na maksa. Czasem est podpisane jako LFE jeśli nie to kręcisz na maks w prawo do 120HZ

Jeśli kalibracja, ta pierwsza pokazę Ci suba z duzym odchyłem minus lub plus jak wspomniał stolarz to ustawiasz pokretło volume inaczej i jeszcze raz.

Najlepiej do uzyskania 0 na ampli w Subie. Wtedy możesz zostawić i bawić się manualnie.

Piotr