Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witajcie,

Ostatnio zaczalem sie zastanawiac jak poprawic akustyke w pokoju. Pokoj niestety nie jest wybitny pod wzgledem wymiarow (to prawie kwadrat: 4,5m x 5m) ale powiedzmy mam tutaj dowolnosc i moge wdrozyc rozne zmiany. Aktualnie glosniki podstawkowe, stoja na linii dywanu, oddalone o 2.3m od siebie. Miejsce odsluchowe zlokalizowane na planie trojkata rownobocznego. Pomieszczenie jest raczej 'jasne' akustycznie i to chcialbym poprawic.

pokoj-cut.png.971e896ff3ed81e7fc080d22753ae803.png

Ustawienie glosnikow oraz miejsca odsluchowego nie jest symetryczne wzgledem pokoju z uwagi na drzwi; a wolalem z roznych wzgledow ustawic sprzet na krotszej sciane.

Pierwsze co mysle i czym chce sie zajac to szklane powierzchnie. Jak zobaczycie na rysunek to mam:
- okno za miejscem odsluchowym,
- okno balkonowe po prawej stronie miejsca odsluchowego,
- szafa / biblioteczka za miejscem odsluchowym ma szklane szyby.

Na razie nie mam zadnych firan ani zaslon. Czy dodanie takich pomoze w opanowaniu 'jasnosci' pomieszczenia?
Co jeszcze widzielibyscie do ewentualnej zmiany / poprawy?

Napisano

Dzieki za odpowiedzi. Z ciekawostek znalazlem jeszcze taki patent: https://www.acousticfields.com/product/sound-absorbing-panels-for-windows/

Mysle ze jednak pojde w zasłony :) Czy welur sie nada - jest wystarczajacy gruby? Czy moze radzicie cos innego?

@Bartek Chojnacki

Sciany w tym pokoju sa puste takze mozna je zagospodarowac. Na czerwono zaznaczylem miejsca gdzie widzialbym panele w pierwszje kolejnosci. Kropkowana linia to z koleji miejsca nad kanapa i bufetem. Na tym ostatnim stoja wzmacniacz i dac. Nie wiem czy warto za kolumnami wieszac panele?

Co do budzetu - chcialbym sie zmiescic w 2K.

pokoj-cut-2.png.961de6099a887dbe7e828d94d18d5d03.png