Jonatan Fundament Napisano 20 listopada 2020 Udostępnij Napisano 20 listopada 2020 Witam Pozwoliłem sobie założyć temat, ponieważ borykam się z pewnym problemem przy planowaniu salonu, a dokładniej części audio. Poniżej znajduje się mojego salonu / aneksu kuchennego. Część salonowa nie jest za duża, a ściana na której będzie wisiał TV i chcę zainstalować nagłośnienie ma zaledwie 2m. Doradźcie proszę co może fajnie zagrać w takiej konfiguracji. Dzisiaj mam YAMAHA A-S500 + Yamama CD-S300 + Wharfedale Diamond 10.6, które rozważam wymienić na ELAC carina bs243.4. Czy zagra to fajnie. A może jedna monitory będą za małe? Cała otwarta powierzchnia ma około 33m2. Długa ściana na przeciwko TV ma ponad 6m. Z góry dzięki za pomoc Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jonatan Fundament Napisano 21 listopada 2020 Autor Udostępnij Napisano 21 listopada 2020 Witam. widzę, że cisza pod tematem. może ktoś ma jakieś propozycje lub też wnioski. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Format Napisano 21 listopada 2020 Udostępnij Napisano 21 listopada 2020 Otwarta powierzchnia nie pomaga, ale nie jest źle. Rozważał Pan może coś o większej skuteczności? Mam na myśli Focal Aria 906 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jonatan Fundament Napisano 23 listopada 2020 Autor Udostępnij Napisano 23 listopada 2020 Nie mam za dużego rozpoznania w kolumnach. Dzisiaj użytkuje Wharfedale Diamondy 10.6, A te Elaci słuchałem u kolegi podpięte do Pioneera i brzmiało super. Będę musiał się umówić chyba na jakieś większe odsłuchy. Przede wszystkim nie mogę mieć bass reflexu z tyłu, bo głośniki zwykle będą stały przysunięte mocno do ściany. Zastanawiałem się czy nie kupić tego zestawu NAD 368 + te Elaci. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markcox Napisano 23 listopada 2020 Udostępnij Napisano 23 listopada 2020 A nie myślałeś kolego nad ustawienie sekcji audio/video na tej 4 metrowej ścianie? I wcale to nie jest do końca tak, że umiejscowienie BR w kolumnach determinuje ich odległość od ściany - to że BR będzie z przodu, nie oznacza, że kolumny będziesz mógł bezkarnie postawić przy ścianie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 23 listopada 2020 Udostępnij Napisano 23 listopada 2020 Dnia 21.11.2020 o 12:51, Audio Format napisał: Rozważał Pan może coś o większej skuteczności? Mam na myśli Focal Aria 906 Może się na tym nie znam ale co ma skuteczność do powierzchni 33 m2 ? Monitory zagrają i to nawet przyjemnie , nic nie będzie dudnić. A nie będzie dudnić bo bas będzie znikomy ponieważ nie ma szans aby tak małe kolumienki wytworzyły prawidłowe ciśnienie do reprodukcji tego pasma. Jak wstawie ProAci Response One SC do pokoju / 23m2 / , to jest super , ale jak odpalę podłogówki to dopiero słychać , że dźwięk z monitorów był namiastką brzmienia utworów. 13 godzin temu, Jonatan Fundament napisał: Przede wszystkim nie mogę mieć bass reflexu z tyłu, bo głośniki zwykle będą stały przysunięte mocno do ściany. Tak jak napisał przedmówca , nie ma znaczenia gdzie jest bass refleks , dosunięcie kolumn do ściany zabija to co w stereo jest najistotniejsze ,a więc scenę. Szlag trafia źródła pozorne , dźwięk nie odrywa się od kolumn. A jak masz w tej chwili ustawione kolumny w stosunku do ściany tylnej i bocznych ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 23 listopada 2020 Udostępnij Napisano 23 listopada 2020 56 minut temu, Felix1 napisał: Bas nie dudni, ale nie dlatego, że jest go mało. Przeciwnie - po uruchomieniu Dirac Live świetnie słychać, o ile był podbity... Świetnie , że dźwięk Ci pasuje , bo to jest najważniejsze. DL nie ma nic wspólnego z jakością dźwięku z przetworników , eliminuje wyłącznie niekorzystną akustykę pomieszczenia , rezonanse, a co za tym idzie podbicia 20 -300 Hz. Nie zmienia to faktu , że nie wyciśnie większego ciśnienia akustycznego z małego przetwornika . A skoro nie wyciśnie, to wierz mi , że z podłogówką + DL byłoby lepiej Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 24 listopada 2020 Udostępnij Napisano 24 listopada 2020 Bo te ELACI sa super. Ale nie wiem czy dadzą rade na takiej powierzhni. to jednak dużo. Stracisz i na basie i na przestrzenni. Mozesz wrzucić zdjęcie, teraz jak to wygląda przy obecnych Wafkach? Chcesz robić zmiany ze względu na deisgn nie na brzmienie? Tak rozumiem? Czy jednak brzmienie Wafli Ci nie odpowiada? Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jonatan Fundament Napisano 24 listopada 2020 Autor Udostępnij Napisano 24 listopada 2020 Witam Dzisiaj używam swój sprzęt na innym mieszkaniu. Zmieniam kolumny, głównie ze względu na małe dzieci, a podłogowe kolumny często stają na ich torze jazdy Zakładam, że na co dzień monitory będą znajdowały się na szafce RTV, natomiast, gdy będę celebrował słuchanie muzyki - będę stawiał je na standach w bardziej rozsądnym ustawieniu. Szczerze mówiąc brzmienie Wharfedale połączone z Yamahą A-S500 jest przyjemne. Oczywiście to nie jest zestaw do wszystkiego, ale np do POPu są bardzo fajne. Instrumenty też fajnie brzmią, może nie są super precyzyjne - może też nie mam porównania Jonatan Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jonatan Fundament Napisano 26 listopada 2020 Autor Udostępnij Napisano 26 listopada 2020 Oj, mętlik w głowie. Chyba na początek wstawie tam te wharfedale, a później będę się zastanawiał co dalej. Niestety ale sali odsłuchowej w takim układzie nie będzie. Ma natomiast być przyjemnie i muzykalnie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 27 listopada 2020 Udostępnij Napisano 27 listopada 2020 No przede wszystkim musisz wiedzieć czy chcesz zmienić to brzmienie czy nie Nie tylko wygląd. W razie czego pisz. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts