Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Dzień dobry,

Posiadam KEFy R700, które grają sobie teraz z ONKYO TX-8390.

Jak możecie się domyślać czegoś brakuje :)

DIY Pana Kuleszy już się kończy, a ani Denon X1300, ani Yamaha RX-V685 nie dały rady. Z Onkyo jest w miarę ok. Wytrzymałem z chęcią wymiany aż 6 miesięcy :)

Poczytałem troszkę i teraz na tapecie mam Integry Roksan K3 i MusicalFidelity MS5i.

I tu dylemat co wybrać, czy ktoś słuchał takich zestawów i może się wypowiedzieć?

Pozdrawiam,

Maciek

Edytowano przez Prozi
Napisano

To zdecydowanie za dobre kolumny na ten amplituner Onkyo.

Brakuje i to sporo.

Musical fidelity moim zdaniem będzie za łagodny pod nie.

Obawiam się że arcam podobnie. Ale tu zyskasz melodyjność, namacalność dźwięku.

Roksan K3 spowoduje ożywienie systemu. Doda dynamiki i zejścia.

Ewentualnie caspian M2 który ma jedno i drugie.

Dobrze poradzi sobie także elektronika moon.

Zapraszam na odsłuch.

Napisano

Cześć,
Przede wszystkim musisz napisać jakiego brzmienia oczekujesz. Ze sprawdzonych połączeń polecam Musical FidelityM6si, który ociepli średnicę i nada lepszej kontroli na dole pasma. M5si może być troszkę za mało rozdzielczy. Jeśli chciałbyś uzyskać brzmienie dociążone z łagodniejszą górą i bliższą średnicą to polecam hybrydę Vincent SV227mk. 
Z nieco dynamiczniejszych rozwiązań masz do dyspozycji Roksan K3, Bladelius Tyr III. 

Zapraszam do kontaktu w sprawie wyceny.

Napisano
22 godziny temu, Prozi napisał:

Poczytałem troszkę i teraz na tapecie mam Integry Roksan K3 i MusicalFidelity MS5i.

I tu dylemat co wybrać, czy ktoś słuchał takich zestawów i może się wypowiedzieć?

Cześć, jakiś czas temu miałem właśnie taki zestaw R700 + K3.   Grało to efektownie, nawet trochę zbytnio po pewnym czasie. Wzmacniacz dobrze radził sobie z muzyką elektroniczną jak psy-trance / Yello / Kraftwerk itp...    Można zrobić wrażenie na gościach 😉 ale zrelaksować się samemu przy muzyce z K3 było mi nieco trudniej. Do nastrojowego plumkania typu jazz, blues albo jakieś wokale - K3  mniej mi pasował, słabiej budował emocje.  Mam takie porównanie - K3 dla mnie gra jak telewizor w sklepie z obrazem ustawionym w trybie "sklepowym" - ma przyciągać wzrok kolorami  i robić wrażenie. Nie twierdzę, że to słaby wzmacniacz bo jest ciekawy i na pewno ma swoich zwolenników. Przy podejmowaniu decyzji powinieneś pomyśleć jakiej muzyki będziesz słuchać i jakie brzmienie lubisz. 

Napisano

Cześć,

dobrą opcją do tych kolumn, jeśli preferujesz bardziej relaksujące granie będzie Unison Research Unico Due. To wydajny tranzystor, który dobrze poprowadzi dół w tych kolumnach, przedwzmacniacz w nim masz na lampie, klasa A, można się jeszcze pobawić w zmianę lamp i będzie naprawdę nieźle. Moim zdaniem ten wzmacniacz ma aktualnie bardzo dobry stosunek jakość/cena.

Pozdrawiam,

Michał

Napisano
1 godzinę temu, JohnDoe napisał:

Cześć, jakiś czas temu miałem właśnie taki zestaw R700 + K3.   Grało to efektownie, nawet trochę zbytnio po pewnym czasie. Wzmacniacz dobrze radził sobie z muzyką elektroniczną jak psy-trance / Yello / Kraftwerk itp...    Można zrobić wrażenie na gościach 😉 ale zrelaksować się samemu przy muzyce z K3 było mi nieco trudniej. Do nastrojowego plumkania typu jazz, blues albo jakieś wokale - K3  mniej mi pasował, słabiej budował emocje.  Mam takie porównanie - K3 dla mnie gra jak telewizor w sklepie z obrazem ustawionym w trybie "sklepowym" - ma przyciągać wzrok kolorami  i robić wrażenie. Nie twierdzę, że to słaby wzmacniacz bo jest ciekawy i na pewno ma swoich zwolenników. Przy podejmowaniu decyzji powinieneś pomyśleć jakiej muzyki będziesz słuchać i jakie brzmienie lubisz. 

Cześć,

Dzięki za odpowiedź :)

Żeby było ciekawiej, to mam mało popularne upodobania muzyczne.

Głównie HipHop, House, Rave, troszkę starego rocka, popu i moje ulubione sample Mangera :)

Plumkania u mnie na tym etapie prawie nie ma. Czasami Lounge Jazz do kotleta. Ale to bardzo sporadyczne wyjątki.

Tym razem mam w planie najpierw posłuchać go w swoim zestawie, w odróżnieniu od ostatnich 3 zakupów w ciemno.

M.

46 minut temu, Na Temat Audio napisał:

Cześć,

dobrą opcją do tych kolumn, jeśli preferujesz bardziej relaksujące granie będzie Unison Research Unico Due. To wydajny tranzystor, który dobrze poprowadzi dół w tych kolumnach, przedwzmacniacz w nim masz na lampie, klasa A, można się jeszcze pobawić w zmianę lamp i będzie naprawdę nieźle. Moim zdaniem ten wzmacniacz ma aktualnie bardzo dobry stosunek jakość/cena.

Pozdrawiam,

Michał

Dzięki za info, wybadam temat Unisona.

Choć budżetowo jest ciut poza zasięgiem. 

Napisano
14 minut temu, Prozi napisał:

Głównie HipHop, House, Rave, troszkę starego rocka, popu i moje ulubione sample Mangera

W takim razie weź na próbę do domu K3. On gra tak... rozrywkowo, że może Ci się spodobać.  Twoje R700 będą fruwać 😉

Pozdrawiam.

Napisano
3 minuty temu, JohnDoe napisał:

W takim razie weź na próbę do domu K3. On gra tak... rozrywkowo, że może Ci się spodobać.  Twoje R700 będą fruwać 😉

Pozdrawiam.

Taki mam plan.

Powiedz jeszcze proszę jak wyglądała sytuacja z nasyceniem dźwięku przy niższych poziomach głośności?

M.

Napisano

Przy cichym słuchaniu K3+R700 również daje radę. Wszystko jest dość wyraźne. Nie pamiętam abym na to narzekał.  Ale posłuchaj u siebie zanim kupisz. 

Napisano
1 godzinę temu, JohnDoe napisał:

Przy cichym słuchaniu K3+R700 również daje radę. Wszystko jest dość wyraźne. Nie pamiętam abym na to narzekał.  Ale posłuchaj u siebie zanim kupisz. 

ok, jeszcze raz dziękuję za cenne informację.

• 2 weeks later...
Napisano (edytowany)

Przede wszystkim bardzo dziękuję za rady!

Poszukiwania na ten moment zakończone. Sprzęt stoi na półce.

Najpierw wypożyczyłem Rokasn K3 do testów. W tym miejscu wielkie dzięki AV Świat za pełny profesjonalizm i świetną propozycję cenową!

Pierwsze odpalenie i szoooook. Jakby ktoś wylał na mnie wiadro dźwięku. Natężenie było niesamowite. Onkyo w porównaniu to taki mały pistolecik na wodę :)

Roksan to świetne dociążenie dźwięku, stereofonia i faktycznie wszystkiego jest dużo. BT pierwsza klasa.

Tu ciekawostka, posłuchałem paręnaście minut z głośnością na godzinie 12 i okazało się, że po tym odsłuchu moje Kefy się... rozpędziły, odkurzyły ,nie wiem jak to napisać.

Mam wrażenie że były zastane, jakby cały swój żywot napędzało je coś słabego w niskich zakresach głośności.

W momencie kiedy zdecydowałem się na zakup K3 dostałem tel, że jest MA6600 zostawione w rozliczeniu i można wypożyczyć do odsłuchu.

I posłuchałem. Natężenie dźwięku dla mnie podobne. I na tym podobieństwa się kończą. Rozdzielczość, scena i wygląd u mnie na duży plus.

Rozwaliło mnie to, że na nagraniach które znam na wyrywki od lat, usłyszałem dźwięki o których nie miałem pojęcia. Obłęd.

Centrum systemu miały być R700, a tu taka niespodzianka i zmiana prowadzącego.

Teraz jestem chyba jedyną osobą u której R700 napędza MA6600 :)

Ehhh ja chyba słabo umiem w Audio, tą iterację zmian zacząłem od Denona AVR-X1300 :)

Edytowano przez Prozi
Napisano
11 godzin temu, Prozi napisał:

W momencie kiedy zdecydowałem się na zakup K3 dostałem tel, że jest MA6600 zostawione w rozliczeniu i można wypożyczyć do odsłuchu.

McIntosh MA6600?  

Napisano

To krzywdę sobie zrobiłeś bo teraz będziesz myślał o wymianie kolumn 😉 Będzie Cię kusić na 100%  

Gratuluję w każdym razie 🙂

Napisano
Dnia 20.12.2020 o 14:34, JohnDoe napisał:

To krzywdę sobie zrobiłeś bo teraz będziesz myślał o wymianie kolumn 😉 Będzie Cię kusić na 100%  

Gratuluję w każdym razie 🙂

Już tak jest :) 

Po tej akcji stan finansów nie pozwoli na żadne ruchy jeszcze przez długi czas :)

Może za rok :)

Napisano

Powiedzcie Panowie jak się ma Roksan K3 do Arcama a29,tak ogólnie jeśli chodzi o detale,przestrzeń,,dynamikę ?warto wypożyczyć k3 do aurora 1000,arcama mam prawie 2 lata i cos bym zmienił już bo korci niesamowicie choć jestem bardzo zadowolony ,super muzykalne brzmienie i czuć moc  z arcama na 40% to max w bloku🤒wesołych świąt