Skocz do zawartości

SANSUI - moja ulubiona marka

Recommended Posts

Możliwe, że to 1,2 mm nie mierzyłem - szukałem w ogóle jakichś typu 1,5 mm gdybym znalazł to bym przynajmniej wierzył, że to możliwe ?  Z tego wszystkiego Mariusz nie pogratulowałem Ci nawet 907MR - wybacz ! Bardzo się cieszę, że udało Ci się w końcu dojść do upragnionego cudeńka !!! Teraz mogę oficjalnie wraz z kolegami (posiadaczami Sansui) przywitać Cię w rodzinie pasjonatów tej marki !!!

Edytowano przez czubsi

Nie owijam w bawełnę - zapłaciłem za sztukę 250 euro z wysyłką - dwa już są sprzedane .... (jeszcze zanim przyszły - dwaj koledzy wiedząc, że jest szansa zapisali się w ciemno no i ja chyba sam nie wierzyłem ... ale się udało ?) Wiem, że to nie jest rekord cenowy - sekcji 5 kohm nie ma na rynku już od ładnych 5-6 lat więc nawet nie da się tego pozyskać z innych pojedyńczych - ceny 100kohm podał Mariusz ... Oczywiście można ćwiczyć za 67-130 zł; zł. z allegro ale ja tam chińskich wypustów nie toleruję a i tak setki są bardzo rzadko ...

Edytowano przez czubsi

3 minuty temu, Samcro napisał:

Już przez chwilę myślałem, że o trafie piszesz.... ale sobie przypomniałem o co chodzi :) Ale to nie będzie downgrad. Na pewno nie w dźwięku, o czym już wiesz.

Oj nie, zdecydowanie nie. Nie da się zapomnieć. Za krótko miałem to wszystko pod jednym dachem.

bartasxx - Twoje też fajnie wygląda. Da się takie rzeczy dostać tu w Pl, czy trzeba aukcje zagraniczne oglądać?

Edytowano przez piorut

NIe ważne, jak duże, ważne , jakie i z czego uzwojenie ma.

Tak mi chodzi po głowie taki pomysł, aby kiedyś różne trafa porównać - jakość, brzmienie, itp. itd. i dać na przyszłość odpowiedź, które jest lepsze. JAkie tak napradę jest potrzebne do mocy wzmacniacza aby dobierać tak, żeby nie było ani zbyt małe, ani przewymiarowane.

wiem, wiem, za dużo różnych zmiennych (jak prąd u każdego itp.) , ale takie coś znacznie ułatwiałoby życie wielu na początek.

Tak ten prąd u co niektórych ;), ale fajnie, że Mariusz ma inny produkt niż ja, już się coś potestuje, zobaczy. U mnie powinny być w końcu nawet dwa pod koniec stycznia, to już będziemy mieć 3 do porównania. A jak przyjedziesz to co najmniej 4 - można by powiedzieć, że materiał na mini test jest.

Marek

Nie zepsujesz :) Ja też niekoniecznie lubię rozkręcać takie ustrojstwa, ale to  raczej z lenistwa...

Kiedyś jeden z kolegów bardzo mocno się zdziwił, że mając  ponad pół roku listę AR RTP-6 nie rozkręciłem jej, żeby zobaczyć, co ma w środku … jakby to mogło mi w czymś pomóc ?

Podłączyłeś wszystko? Bo tak się zbieram, żeby zadzwonić, ale zawsze coś.

Edytowano przez Samcro

Gdybyście wiedzieli na jakim trafie gra mój tata a przy tym  jakiej klasy ma dzwięk to co niektórzy by nie uwierzyli. HAHA na takim chińskim gówienku chyba za 100zł 400w a więc nawet bez bez żadnego zapasu mocy i jakości najniższa bebechów.2103 zapierdala aż miło za 100-120zł tylko trzeba mieć resztę  toru ok i akustykę .Jak się ma babola w tych wymienionych przeze mnie rzeczach to i elektrownia atomowa z wyjsciem 100v nie pomoże.Różnice oczywiście są w graniu dobrego trafa i słabego ale najpierw trzeba zająć się ważniejszymi rzeczami .Jak dla mnie po pierwsze akustyka następnie dobór kolumn i zródła okablowanie a na końcu trafo.Jak nie masz ogarniętej akustyki to tak naprawdę nie wiesz jak gra twój zestaw.Wielu o tym zapomina i próbuje leczyć sraczkę mlekiemTo moje zdanie ale 

surfbrother

W sumie masz rację. Ale ponieważ jakieś trafo trzeba mieć od początku w tym naszym hobby, więc tak się zastanawiamy...

Ja się przekonałem, jak akustyka jest istotna i teraz każdemu doradzam zacząć od tego, przed zabawą z kablami czy czymkolwiek. Kilka paneli to koszt stosunkowo niewielki ok. 1000 zł - i teraz wiem - o wiele bardziej istotny niż szukanie brzmienia przez kable itp. Kable tak, ale PO minimalnej chociażby adaptacji.

No i byłem u Ciebie z 2103 i pamiętam, co słyszałem - a masz akustycznie super. Ale nie każdy może sobie zafundować remont z uwzględnieniem akustyki, z różnych powodów. A trafo Twoje - jeżeli mnie pamięć nie myli - to wtedy też coś takiego "dziwnego" było? 

Moje tak to taki japoński dziwolong natomiast ten chiński hiend za 100 to u mojego taty zapodaje elektryczność .

Oczywiście jest jak piszesz natomiast zauważyłem że co niektórzy budują sobie trafa za grube tysie Jak chcą i stać  ich to nikt bogatemu nie zabroni.Natomiast jak miałbym do ogarnięcia u siebie akustykę lub miał do zmiany kolumny albo inny element układanki to te kilka -kilkanaście tyśi wydałbym właśnie na jeden z nich a nie akurat na trafo. No chyba że mam wszystko inne dopracowane to dopiero wtedy zabrałbym się za trafo.Dlaczego?Bo uważam że trafo ma wpływ na dzwięk ale jest on stosunkowo nie duży.Na pewno  dla mnie nie wart kilku -kilkunastu tysi. 

Edytowano przez surfbrother

Nawiązuja do wpisu Bkeram i ja wtrące swoje dwa grosze.
Za całe 150 zł kupilem na All....o transormator Nissyo MF1000  (jako przejsciowy, przed docelowym Airlinkiem).
Ufając japonskiej mysli technicznej (jakby nie było z bardzooo głębokimi tradycjami w produkcji traf...) chyba dokonalem "bestbuy'a"
Trafo to dokładnie model jak niżej:
https://www.ebay.ca/itm/Nissyo-Up-Down-T ransformer-MF-1000U-/142715706431?nordt= true&orig_cvip=true&rt=n c&_trksid=p2047675.m43663.l44720
http://aucfree.com/items/l452833840
https://www.ebay.ie/itm/NISSYO-UP-DOWN-T RANSFORMER-MF-1000-U-/183141972578

Trafo absolutnie bezgłosne. 220/100. U mnie w sieci jest 237 a trafo na wyjsciu podaje 105-107.
Jedyne co mnie zastanawia to fakt, że troszke się grzeje (nawet bez obciążenia). Byc może dlatego, ze stoi w zamkniętej szafce.
Mój ma 1000 W. Sprzedający miał jeszcze 500 (pewnie do mojej 607 by wystarczyła ale uznałem ze zakup na wyrost nie zaszkodzi).
Nie znam sprzedającego i nie wiem czy sprzedał ten transformator ale wklejam link do zakończonej aukcji tego drugiego trafa  (byc może jeszcze aktualne i ktoś skorzysta).

https://allegro.pl/transformator-konwerter-zasilacz-220-100v-500-va-i7560114869.html

Pzdr

20181026_120345.jpg

Edytowano przez Matt79f

surfbrother,

Ja jestem jednym z lepszych przykładów (wiem to teraz) , że niekoniecznie słuchałem bardziej doświadczonych i nie wszystko robiłem tak, jak powinienem, nie w tej kolejności. Ale z tego zdaję sobie sprawę teraz - zupełnie inne doświadczenie niż kilka lat temu, gdy zaczynałem tą zabawę.

Co do wpływu trafo… no nie wiem.

Słyszałem std, mam moje audio balanced lekko grzebnięte, słyszałem Twoje, Mario100007, Wuwuzeli ( u siebie) , Pygara, Czubsiego.. Jest różnica, tak powiem, Tylko znowu się potwierdza zasada, że od pewnego poziomu niewielka zmiana kosztuje stosunkowo dużo.

Ale wiem, jaki wpływ u Ciebie miał bezpiecznik, który zmieniałeś ?. W co BARDZO, BARDZO  WIELU nigdy nie uwierzy.

Edytowano przez Samcro

Tak jak piszesz mały przyrost w stosunku do zaangażowanej monety dlatego ja jak poukładam sobie system do końca dopiero wtedy zajmę się swoim trafem.Co do bezpieczników to sam wiesz że to ma sens ale to inna skala inwestycji.Jak miałby dać za bezpiecznik kilka tysi to bym się grubo zastanawiał.