Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Słusznie prawicie!

Wydaje się, że kolega jest dopiero na początku. Opisałem tylko drogę docierania do dobrego dżwięku.

☺️

Poza tym nic o żródle. Kolega miał rożne ale jakie ma? 

Za 60-70% grania odpowiada najsłabsze ogniwo w systemie.

Edytowano przez san-sui
Napisano (edytowany)
5 godzin temu, faszi napisał:

@san-sui

nie raz zamieści taki wpis , że trzeba sobie usiąść 😉

To zmusza towarzystwo do konkretów! 

5 godzin temu, faszi napisał:

W czasach kiedy muzyka cieszyła, moja 907Xr napędzała kolumny 86db z minimum impedancji 2,9ohm. Testowane w Audio przez nadredaktora Kisiela. Napisał w teście , że te kolumny potrzebują mocnego , wydajnego wzmacniacza żeby podawać dużą moc w niska impedancja pomiędzy 80-500hz i jakoś nie potrzebowałem mocowo b2301 do prawidłowego wysterowania i głośnego grania.

Do czego to cię doprowadziło? Nie słuchasz. 

Edytowano przez san-sui
Napisano
7 minut temu, Marr napisał:

@brap a to nie masz co sie martwic, 

Ale ja się w ogóle o wzmak nie martwię :)

nawet wczoraj przez teścia został przetestowany praktycznie do poziomu pęknięcia bębenków i wszystko było ok (choć trochę się bałem że w końcu pojawi się dym i przestanie grać :)

Napisano (edytowany)

@MarekB

Jesteś bardzo spostrzegawczy i bardzo celnie ująłeś sedno sprawy, czyli żródło. Masz bogate doświadczenie. 😊 

.......

Żródło, jego charakter, są bardzo ważne, wbrew spotykanym opiniom w necie. Słyszałem to na własne uszy podczas odsłuchów.

Już pisałem kiedyś (co zresztą sam sprawdziłem u siebie), że starsze, zbalansowane schematy Sansui, np typu 1-go (jak w B-2102), czy X-balaced, grają lepiej z ostrzejszymi żródłami. Dlatego np u mnie, żródłem jest CD-X711 (starsza wersja CD-ka = CD-α707D Extra) połączona z B-2102 MOS Vintage, a nie z sugerowaną mi kiedyś np CD-α917XR. 

CD-α917XR gra lepiej (według mnie) ale z AU-α907XR, czyli z integrą na najnowszym schemacie α-balaced. Każdy jednak może mieć tu swoje, subiektywne zdanie. 

Należy zwracać więc baczną uwagę kiedy, co do czasu, został wyprodukowany dany element toru. 

AU-α707DR to jest jednak starsza konstrukcja, od np. schematu MR-ki, czy XR-ki, choć młodsza od balanced typu 1 ale, jak się wydaje, ma jeszcze sporo wspólnego z balanced typ 1. 

To, wpisem wyżej, potwierdza Marek. 

Dlatego ciekawy jestem porównań bezpośrednich wzmacniaczy AU-α907, bo tylko takie porównania dają pełne światło, co do charakteru grania poszczególnych serii. 

Edytowano przez san-sui
Napisano

Panowie, ten CD CEC czy Ayon, to okolice dyszki. Do okazjonalnego sluchania jednak zbyt duzo. Slucham glownie z plikow, ktore sam zgrywam z wlasnych CDkow. Moze macie jakies inne, tansze propozycje? :)  Oszczedzona kwote zdecydowanie wole dolozyc do wzmacniacza.

Napisano
2 minuty temu, san-sui napisał:

Napisz jakiego dżwieku szukasz i jak zbudowany? Tranzystorowego, czy z naleciałością lampy, hi-endu? Używek jest sporo. 

Hi-end - chetnie, lubie jak cos poza tym, ze gra, to wyglada. Moze byc po cieplejszej stronie, najlepiej z cieplym wyjsciem analogowym i przyzwoitym wyjsciem cyfrowym - to pozwoli nieco zarzadzac brzmieniem. A jakiego dzwieku? Bez sciemy, prawdziwego, bo irytuje, jak ukrywa lub eksponuje pewne dzwieki.

Napisano (edytowany)
17 minut temu, hubert hubert napisał:

Hi-end - chetnie, lubie jak cos poza tym, ze gra, to wyglada. Moze byc po cieplejszej stronie, najlepiej z cieplym wyjsciem analogowym i przyzwoitym wyjsciem cyfrowym - to pozwoli nieco zarzadzac brzmieniem. A jakiego dzwieku? Bez sciemy, prawdziwego, bo irytuje, jak ukrywa lub eksponuje pewne dzwieki. 

Hi-end Z najtańszych to zainteresuj się Chińskimi CD Cayin. Z wyjściem (buforem) na lampie, np Cayin CD-15A (Uwaga!  Były różne wersje!) lub coś z MF. Zalecam jednak odsłuch. 

Edytowano przez san-sui
Napisano

Podane CD są także w sporych cenach. Dlatego wątpię by @hubert hubert był zainteresowany.

W tych cenach, za ok 1 309 $ (plus opłaty) w Chinach można zakupić nowy, najnowszy, wypasiony model CAYIN CDT-17A MK2 DELUXE EDITION HI-END VER. DIAMOND. Wygląda (w/g mnie) ładnie. Dla mnie gra pięknie ale .... co z tego? Na rynku wtórnym nie uświadczysz .... Nikt nie chce się pozbywać, a jeżeli już, to jednak warto jednak dołożyć i kupić nówkę. 

UWAGA! Z góry zaznaczam, ze nie mam nic wspólnego z handlem owymi CD player-ami. Po prostu, od jakiegoś czasu, sam się rozglądam za czyś, co zagra jak AYON AUDIO CD-10 SIGNATURE. 🙄 Dodam, że AYON model 07 - nie ma tu startu, do 10-ki. 

Napisano

Cayin i hi-end? :) Jakos nie moge sie przekonac do tej chinskiej marki. Moze ktos jeszcze ma dobre z nia doswiadczenia poza @san-sui?

Pioneer, Kenwood, Esoteric 10k, Sony 8k.

Arcam 3k - to zdecydowanie lepiej jak na okazjonalne odsluchy, choc nie prezentuje sie jakos ciekawie.

@MarekB pytales o wzmacniacz - jeszcze nie wiem, byc moze z Sansui 607MR, moze z D klasa. Zobacze jak bedzie szlo z wymiana na "B".

Napisano (edytowany)

Interesowałem się CD Yaqin ale nie słyszałem. Wygląd dziwny - latający taboret. 🥴 

Według niektórych, w połączeniu z lampą i hybrydą, gra lepiej od takich odtwarzaczy, jak Arcam 73, Arcam 82 i jest lepszy od  Audio Analogue Paganini pierwszej wersji. 

Może warto posłuchać? Zamknąć oczy i słuchać. 😙

Edytowano przez san-sui
Napisano
5 godzin temu, MarekB napisał:

Wygląda ciekawie? 🙃

To juz dla mnie za duzo hi-endu w hi-endzie :) Moze wygladac brzydko, ale to akurat dla mnie wyglada troche na pamiatke z festynu. To oczywiscie tylko moje zdanie, komus moze sie bardzo podobac.

Ja rowniez faworyzuje odtwarzacze sieciowe, zdecydowanie faworyzuje. Graja u mnie przez 99% czasu, reszte moglby wypenic CDek.

Napisano (edytowany)
21 godzin temu, hubert hubert napisał:

Nie nie - zdecydowanie wole osobne komponenty niz tak mocno zintegrowane :)

To może do CD tylko transport, jak np NuPrime CDT-8 Pro. Odtwarzacz CD wyłącznie z wyjściami cyfrowymi. 

Edytowano przez san-sui