Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Cześć,

Szukam DAC do 1000 zł - 1500 zł (w najlepszym stosunku cena/jakość), który doda nieco powietrza, przestrzeni i lekko rozjaśni zestaw stereo Atoll IN100SE + Dynaudio DM 2/6.

Źródłem ma być:

- komputer (np. poprzez Spotyfi Connect do TV z chromecastem a potem do DAC, ale też pliki flac z peceta)

- TV (wbudowany chromecast, wyjście wyłącznie optyczne) - tutaj tylko po to by móc na stereo puścić dźwięk z filmów etc.

- oraz (to nie jest priorytet) posiadane CD Marant 63SE.

Zastanawiam się nad konstrukcjami typu:

- CA DAC Magic 100 + zasilacz Tomanek (cały komplet nowy, używanym też nie pogardzę)

- Arcam irDAC + Tomanek (używany za 1000 zł komplet)

- Audio-gd NFB-11.28 (nowy, brak używanych w ogłoszeniach)

Na co ewentualnie jeszcze polować? ;-)

Będę wdzięczny za ewentualne sugestie posiadaczy Atolla. Gra on raczej ciepło, aksamitnie - czasami zbyt mało rozdzielczo, brakuje mu trochu głębi.

Pozdrawiam!

Napisano

Może Topping D50S ?

Masz USB do komputera, optyczne wejście z TV, Marantza podłączysz optykiem a dodatkowo masz bluetooth w najlepszym standardzie. Ja go używam właśnie z Atollem in100se ( czasem nawet jako pre ) Nie sądzę aby było to potrzebne , ale jeżeli się uprzesz to masz do niego też dedykowany zasilacz liniowy.

Napisano (edytowany)
2 godziny temu, bart87 napisał:

Cześć,

Szukam DAC do 1000 zł - 1500 zł (w najlepszym stosunku cena/jakość), który doda nieco powietrza, przestrzeni i lekko rozjaśni zestaw stereo Atoll IN100SE + Dynaudio DM 2/6.

Źródłem ma być:

- komputer (np. poprzez Spotyfi Connect do TV z chromecastem a potem do DAC, ale też pliki flac z peceta)

- TV (wbudowany chromecast, wyjście wyłącznie optyczne) - tutaj tylko po to by móc na stereo puścić dźwięk z filmów etc.

- oraz (to nie jest priorytet) posiadane CD Marant 63SE.

Zastanawiam się nad konstrukcjami typu:

- CA DAC Magic 100 + zasilacz Tomanek (cały komplet nowy, używanym też nie pogardzę)

- Arcam irDAC + Tomanek (używany za 1000 zł komplet)

- Audio-gd NFB-11.28 (nowy, brak używanych w ogłoszeniach)

Na co ewentualnie jeszcze polować? 😉

Będę wdzięczny za ewentualne sugestie posiadaczy Atolla. Gra on raczej ciepło, aksamitnie - czasami zbyt mało rozdzielczo, brakuje mu trochu głębi.

Pozdrawiam!

U mnie z Atollem 100se sprawdza się Topping E30 (z ładowarką od zapasowego Chromecasta, telefoniczna tez może być) i to bardzo dobrze, ale u mnie nie brakuje ani rozdzielczości ani głębi. Może to wina połączenia Spotify z TV. 

Spróbuj Topping E30 plus Chromecast Audio (można jeszcze czasem używkę znależć na olx) plus Tidal Hifi - ciężko mi to połączenie czasem odróżnić od CD

Może też być kwestia Dynaudio - one mają swoje specyficzne brzmienie - można je tak odbierać

Edytowano przez marcinmarcin
Napisano
2 godziny temu, marcinmarcin napisał:

Może to wina połączenia Spotify z TV

Może skonkretyzuje. Obecnie do wzmaka mam podpięty jedynie CD. Mam TV z wbudowanym chromecastem audio google, dlatego potrzebuję DACa, do którego podeptnę TV by móc streamingować muzykę z laptopa do tv a potem do DAC  lub po prostu bezpośrednio po USB. Dodatkowo DAC wykorzystam by generalnie połączyć TV ze stereo (filmy, etc.) , bo wbudowane głośniki w TV to wiecie sami jakie są.

Napisano

W TV masz Chromecast, nie Chromecast Audio. Różnica główna to częstotliwość 48vs 44,1 czyli masz resampling i trochę gorsza jakość . Nieważne. Wyżej masz napisane wszystko co potrzebujesz. 

Mówię o słabym graniu Atolla - Spotify brzmi słabo w porównaniu do Tidal. 

Co do wpięcia TV i Chromecast Audio do jednego gniazdka optycznego używam odwróconego pasywnego splittera optycznego za 20zl.Topping działa tak że jak idzie sygnał z obu naraz to przełącza na CA (priorytet 44,1)

Napisano

Cześć,
Akurat tak się składa, że wszystkie przetworniki, które wymieniłeś zagrają odmiennie do tego czego oczekujesz. W takim przedziale cenowym widziałbym tak na prawdę jeden model, a mianowicie Topping D50s, który zapewni dynamiczne i szczegółowe brzmienie z bardzo dobrze kontrolowanym basem. W przyszłości będziesz mógł pomyśleć jeszcze o dodatkowym zasilaczu P50, który wyciśnie wszystko z tego DACa. 

Zapraszam do kontaktu w sprawie wyceny.