WojtekK1902 Napisano 16 grudnia 2020 Udostępnij Napisano 16 grudnia 2020 Cześć! Z góry zaznaczam, że nie jestem ekspertem w temacie audio, dopiero się uczę Szukam nowego sprzętu audio do mojego salonu i rozważam zakup zestawu Yamahy Grand Pianocraft MusicCast MCR-N870D. Do tego chciałem dokupić soundbar do TV MusicCast YSP-1600. Soundbar byłby oczywiście głównie z przeznaczeniem do oglądania TV, ale pomyślałem, że mógłby też stanowić dodatkowy głośnik przy wykorzystaniu systemu MusicCast. Jednakże nie jestem pewien czy działałoby to dobrze, jeśli głośniki będą podłączone przez kabel, a soundbar bezprzewodowo... Czy to w ogóle da się zrobić? Czy nie będzie żadnych opóźnień na soundbarze w stosunku do głośników? W końcu to połączenie bezprzewodowe... A może macie jakieś inne propozycje fajnego zestawu (amplituner + odtwarzacz CD + głośniki nie powinny przekraczać 4.5-5k zł)? Z góry dziękuję za odpowiedź i pomoc! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 17 grudnia 2020 Udostępnij Napisano 17 grudnia 2020 Cześć, Napisz jak duże masz pomieszczenie do nagłośnienia i czy ma to być zestaw typowo do telewizora czy także do słuchania muzyki? Co będzie u Ciebie źródłem dźwięku ( odtwarzacz CD, pliki z komputera czy może SPotify/Tidal)? MCR-N870D możesz spokojnie podłączyć do TV i soundbar będzie tak na prawdę zbędny. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WojtekK1902 Napisano 17 grudnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 17 grudnia 2020 Cześć! Dziękuję bardzo za odpowiedź! Pomieszczenie ma ok. 23 m kw. Zestaw ma być głównie do słuchania muzyki. Ten soundbar ma być jako głośnik pomocniczy podczas słuchania muzyki i główny głośnik podczas oglądania TV. Źródłem dźwięku będzie odtwarzacz CD i gramofon podłączony kablem do amplitunera. W jaki sposób można podłączyć MCR-N870D do TV? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 17 grudnia 2020 Udostępnij Napisano 17 grudnia 2020 Nie ma najmniejszego sensu inwestować w soundbar, ponieważ ani w kinie ani tym bardziej w stereo się nie sprawdzi. Yamahę MCR-N870D podłączysz z TV za pomocą kabla optycznego wykorzystując DACa we wzmacniaczu. W zakładanej kwocie zmieścisz się z Yamahą RN602 + CD-S300 + Pylon Audio Pearl 25 lub jeśli miałyby to być monitory to Polk Audio S20e lub Q-Acoustic 3030i Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miras23 Napisano 17 grudnia 2020 Udostępnij Napisano 17 grudnia 2020 Za 4 czy 5 tysięcy złotych to kupujesz sobie fajną kombinację z Yamahą RN 602 plus paleta głośników do wyboru. Moim faworytem jest albo Kef Q350 lub Pylon Pearl 25. Musisz oczywiście posłuchać, ale będzie to lepsze rozwiązanie niż soundbar. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 18 grudnia 2020 Udostępnij Napisano 18 grudnia 2020 Też nie rozumiem po co Ci ten soundbar i w tej cenei zdecydowanie bardziej polecam RN 602 + CDS300 + KEF Q350 / Elac B6.2 czy Oberon 3 od Dali. Zapraszam po wyceny. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WojtekK1902 Napisano 20 grudnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 20 grudnia 2020 Cześć! Dziękuję bardzo za odpowiedzi i porady! Ja nie chcę robić z zestawu hi-fi kina domowego i nie mam takiej możliwości - nie mam jak poprowadzić kabla optycznego. Potrzebny mi zestaw jest następujący: - na jednej stronie pokoju gramofon podłączony kablem do amplitunera - na drugiej stronie pokoju telewizor (najprawdopodobniej jakiś Samsung QLED), soundbar i głośniki Mam już poprowadzone w suficie kable do głośników. Myślałem o tym, że soundbar mógłby być dodatkowym głośnikiem podczas słuchania muzyki, a gdyby miał wbudowany subwoofer, to może byłby jeszcze lepszy efekt (nie mam możliwości kupienia soundbara z dodatkowym subwooferem). Chyba, że może da się podłączyć TV do wzmacniacza bezprzewodowo? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WojtekK1902 Napisano 15 stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 15 stycznia 2021 Cześć! Chciałbym ponowić swoją prośbę o odpowiedź i poradę Z góry dzięki! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts