Skocz do zawartości

Denon AVR-X1600H aktywacja ochrony glosnikow jak to wylaczyc?

Recommended Posts

Napisano

Witam posiadam denon avr x1600h i mam problem bo jak poglaszam to po przekroczeniu pewnej liczby wylacza sie calkiem amplituner i niedam rady nic posluchac glosniej :( jak go wylaczylem to w menu pisalo : ostrzezenie aktywowano trb ochrony glosnikow sprrawdz tylny panel czy niestykaja kable lubb wylacz zasilanie ale  wszystko ok, w instrukcji niemoge znalesc jak to wylaczyc chyba ze sie zepsol ? pomocy .

Napisano

Jakie masz podłączone kolumny?

Czy jest zrobiona autokalibracja?

Ile to jest głośniej na skali tego amplitunera?

Bo może być tak że:

Coś jest źle podłączone

Po protu źle dobrane kolumny do amplitunera

Nie zgasisz tej funkcji po sfajczysz amplituner.

Piotr

Napisano

Glosniki mam 2 kolumny Pylon Audio Pearl 27, Subwoofer aktywny Jamo J12,satelity  STX Quant 300 E . sprzet uzywam jakies pol roku i wszystko chodzilo normalnie bez zarzutu . autokalibracja byla robiona . skala to max 98 a gasnie przy 70 a gralem max 85 i niewiem co jest grane :(

Napisano
3 minuty temu, lelo1985 napisał:

Glosniki mam 2 kolumny Pylon Audio Pearl 27, Subwoofer aktywny Jamo J12,satelity  STX Quant 300 E .

Pylony są 4ohm-owe a satelity 8ohm-owe,może tu jest problem. U mnie w Onkyo tx-nr696 trzeba wybrać w ustawieniach czy używasz 4ohm czy 6ohm lub wyżej,z tego co wiem nie powinno łączyć się 4ohm-owe z 6 lub 8ohm,ale 6ohm-owe z 8ohm już tak. Ale mogę się mylić

Napisano
26 minut temu, jar09 napisał:

Pylony są 4ohm-owe a satelity 8ohm-owe,może tu jest problem. U mnie w Onkyo tx-nr696 trzeba wybrać w ustawieniach czy używasz 4ohm czy 6ohm lub wyżej,z tego co wiem nie powinno łączyć się 4ohm-owe z 6 lub 8ohm,ale 6ohm-owe z 8ohm już tak. Ale mogę się mylić

W Denonie też można wybrać impedancję podłączonych kolumn (4, 6 lub 8 ohm)

Napisano

Ja tylko zasugerowałem jaka może być przyczyna ale może wypowie się ktoś kto się zna lepiej bo jak napisałem ,mogę się mylić

1 minutę temu, Iron napisał:

W Denonie też można wybrać impedancję podłączonych kolumn (4, 6 lub 8 ohm)

I dlatego to połączenie 4ohm z 8ohm mi tu nie pasuje

Napisano
5 minut temu, jar09 napisał:

Ja tylko zasugerowałem jaka może być przyczyna ale może wypowie się ktoś kto się zna lepiej bo jak napisałem ,mogę się mylić

I dlatego to połączenie 4ohm z 8ohm mi tu nie pasuje

Wg instrukcji , jeśli którakolwiek kolumna ma 4 ohm to takie ustawienie wybierasz. Nie wiem w czym miałoby przeszkadzać połączenie kolumn 4 i 8 ohmowych

Napisano (edytowany)
15 minut temu, Stolarz napisał:

A może kolega przez pół roku "katował" amplituner głośnym graniem i coś usmażył?

A czy wtedy nie powinny zadziałać zabezpieczenia ampli ? Sam miałem przypadek zadziałania zabezpieczeń gdy przy podłączaniu kabli zrobiłem zwarcie na kanale centralnym (jeden malutki drucik, nitka dosłownie🙂) . Zabezpieczenie zadziałało kilkukrotnie zanim  się kapnąłem o co chodzi (czytaj zobaczyłem , cóż, pesel się kłania). Jakiś czas chodził i wyłączał się po kilku, kilkunastu minutach.Ale po usunięciu przyczyny amplituner działa bez zastrzeżeń

Edytowano przez Iron
Napisano
11 minut temu, lelo1985 napisał:

czyli to bedzie usterka? skoro niemoge nic znalesc na ten temat w instrukcji 

Możliwe też ,że wystąpiła usterka...

A czy miga dioda zasilania? U mnie zdaje się migała gdy się wyłączał

Napisano

teraz jak patrze mam nadgryziony kabel przez psa od jednej satelitki .sproboje ja odlaczyc i poglosnic jak sie niewylaczy to znaczy ze to to jak problem bedzie nadal to niewiem . chwilowo niesprawdze bo dziecko spi :)