Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Witam wszystkich,

aktualnie posiadam w moim małym pokoju Logitech Z906. Szukam czegoś co polepszy moje doznania z dzwiękiem przestrzennym. Nie wiem, w jaką strone iść, czego szukać. Przeszło mi przez myśl używane Teufel Ultima 40, ale czy jest sens do takiego małego pokoju coś takiego pakować? 

Głównie Netflix (może coś z Atmos?), gry, muzyka. 

Uważam, że głośniki w pokoju też nie są odpowiednio rozstawione. Wiszą na wysokości 2.10m (by były nad drzwiami) prostopadle do ściany. Nie powinny być skierowane chociaż w moją stronę :) Może  ktoś podpowie gdzie i jak je ustawić. Wrzucam szybki szkic pokoju

6c913946e5ec.jpg

Budżet hmm  coś do 4 tysięcy się znajdzie? Może być używane

Pozdrawiam i z góry dzięki za podpowiedzi

Edytowano przez walesa88
Napisano
8 godzin temu, walesa88 napisał:

Głównie Netflix

netflix ma tragiczną jakość dźwięku. Dają niby Atmos ale w bardzo słabym bitrate. Jak dla mnie to wystarczy "byle co" do tego. Co innego gdybyś miał filmy w lepszej jakości np jakieś blu-ray. Wtedy możemy coś więcej wybrać.

Ułożenie głośników opisane jest na stronach firmy Dolby, możesz sam zobaczyć i spróbować zmienić lokalizację/ustawienie głośników w taki sposób by jak najbardziej odpowiadały sugerowanemu rozstawowi.

Napisano

Cześć, 
W takim przedziale cenowym możesz wziąć pod uwagę Yamahę RX V4a w połączeniu z Heco Aurora 300 lub Pylon Audio Pearl monitor jeśli stawiałbyś na przestrzenność. W przyszłości mógłbyś dokupić głośniki tylne, centralny + subwoofer, który w kinie domowym po prostu musi stanąć. System 5.1 w zupełności wystarczy i nie ma sensu inwestować w atmosa. 

Napisano

Posłuchałem się i zrezygnowałem z atmosa :)

Przez przypadek w sumie trafiły się używki i stałem się posiadaczem:

Denon AVR-X1000 bez pilota :). Tzn fizycznie pilot jest ale nie działa. 

(Może ktoś poleci jakis dobry zamiennik lub ma do sprzedania sam pilot)

Boston A2310 HTS 5.1

Ktoś może coś o nich powiedzieć?  

Dopiero wpiąłem ale juz widać różnicę na plus względem logitecha z906.  

A co do rozstawienia głośników to tez się poprawiłem. Na stronie dolby wszystko wyjaśnione 

Pozdrawiam i dzięki za odpowiedzi