Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Witam szanowne grono 

Poszukuje wzmacniacza stereo do salonu ok 20m ,od wielu lat posiadam w ów salonie zestaw kina domowego w którego skład wchodzi amplituner Harman Kardon 255 oraz zestaw kolumn firmy Jamo (frontowe kolumny to Jamo C605 ) +subwoofer JBL E 150p.Poszukuje wzmacniacza który napędzi odpowiednio tą parę kolumn, budżet max 2 tys.  słucham jazzu ,bluesa ,rock .Przeszukując różne aukcje wpadł mi w oko NAD 372 ,poczytałem trochę o nim i bardzo mi się spodobał 😇 posiada odpowiedni zapas mocy oraz pozytywne recenzje odsłuchowe użytkowników.Do wzmacniacza będzie podpięty gramofon oraz tv (muzyka z youtube  oraz spotify tv posiada wyjście optyczne)   Za wszelki sugestie będę bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam  Andrzej  

Edytowano przez Andreo
Napisano

A może lepiej spójrz na NAD C356 BEE. Z rabatem forumowym trochę przekroczymy budżet, ale moim zdaniem będzie to wzmacniacz lepszy dźwiękowo do Twojego systemu. Na pewno jednak w przyszłości pomyśl o zmianie kolumn.

Zapraszam do naszego salonu na odsłuchy.

Napisano

Witam Q21 😊 Ten zestaw kolumn zakupiłem chyba  ponad 10 lat temu ...po dłuższych poszukiwaniach i odsłuchu Jamo C605 urzekło mnie swoja "delikatnością  " i oczywiście na tamte czasy cena 😇 Myślałem nad zmiana na jamo D590 ....ale nie wiem czy to dobry wybór ,za bardzo nie mam gdzie ich posłuchać 😒 Ale na początek zabawy w stereo chciałem zainwestować w wzmacniacz który będzie rozwojowy pod przyszła zmianę kolumn  .Jeśli ktoś ma sugestie i propozycje co do kolumn to również poproszę napisać ( lubię ciepły ,głęboki  i przyjemny dół a góra by nie męczyła ucha za mocno )

Napisano

Audiolab 6000a byłby dobrą opcją ale wykracza poza zakładany budżet. W kwocie około 2000zł najrozsądniejszym rozwiązaniem byłby NAD, który zapewni brzmienie muzykalne z mocniejszym dołem i łagodną górę ale będzie zdecydowanie mniej rozdzielczy względem Audiolaba. 
Możesz jeszcze zwrócić uwagę na Cyrus One ale tutaj także przekroczysz kwotę 2k zł. 

Napisano
3 godziny temu, S4Home napisał:

NAD 372 jest znacznie lepszy od 356. Możesz smialo iść w tą stronę.

Ewentualnie także używany Denon PMA 2000 albo Roksan K2.

Piotr

Witaj Piotr 

Czy możesz bardziej rozwinąć temat tej różnicy pomiędzy tymi wzmacniaczami ? Ja dopiero zaczynam zabawę z stereo ....😁 nie chce rzucić się odrazy na wielka wodę ale chce zakupić sprzęt który w miarę będzie rozwojowy ,tak samo z kolumnami ☺️ wiec jeśli masz jakieś swoje propozycje to chętnie poczytam i zapoznam się z nimi .W sprzęcie który posiadam dotychczas drażni mnie to ze muszę  ostro kręcić gałka wzmocnienia by uzyskać w miarę  żądany  efekt .Czytałem  opinie na temat NAD 372 i raczej wszyscy wypowiadali się pozytywnie ,cena zadbanego egzemplarza tez nie jest jakoś specjalnie wielka ...wiec reszta kasy moze być przeznaczona na nowe kolumny .

Pozdrawiam Andrzej 

Napisano
11 godzin temu, Q21 napisał:

Audiolab 6000a byłby dobrą opcją ale wykracza poza zakładany budżet. W kwocie około 2000zł najrozsądniejszym rozwiązaniem byłby NAD, który zapewni brzmienie muzykalne z mocniejszym dołem i łagodną górę ale będzie zdecydowanie mniej rozdzielczy względem Audiolaba. 
Możesz jeszcze zwrócić uwagę na Cyrus One ale tutaj także przekroczysz kwotę 2k zł. 

Co raz mocniej przekonuje się do NAD 😊pytanie jakie kolumny do niego ,mieszkam w blokowisku na Łódzkiej rekini 😉 Oczywiście nie za miliony monet, cos co będzie odczuwalnym przeskokiem z Jamo  ,zagra ciepłym i niskim dołem oraz nienatarczywą górą 😇 W sypialni mam zestaw do wieczornych odsłuchów Yamaha RX 770 ,kolumny NS BP 301 gra to całkiem zadowalająco i ciepło 😉 jednak w salonie chciałbym cos co zagra mocniej z samego dołu

Napisano

356 ma lekko podbity zakres średnio tonowy. Z niektórymi kolumnami może być szorstki.

326 i seria 37 tego nie ma. Grają ciepło. Do tego 372 i 375 mają dociazenie lepsze na basie. Jest go duzo ale jest zmienny i kontrolowany.

Piotr

Napisano (edytowany)
2 godziny temu, S4Home napisał:

356 ma lekko podbity zakres średnio tonowy. Z niektórymi kolumnami może być szorstki.

326 i seria 37 tego nie ma. Grają ciepło. Do tego 372 i 375 mają dociazenie lepsze na basie. Jest go duzo ale jest zmienny i kontrolowany.

Piotr

Witaj Piotr 

Dziękuję Ci za wyczerpującą podpowiedz 😊😉😇 Wpadł mi w oko jeszcze jeden wzmacniacz Advence Acoustic MAP 308 ,widać że to potężna konstrukcja majaca chyba wszystko to co powinien mieć nowoczesny wzmacniacz ...😉 wejścia analogowe,cyfrowe i potężną moc 😊😇 sprzet wygląda naprawdę pięknie, w porównaniu do NAD to poprotu kosmos .W sieci za bardzo nie znalazłem rozległych opinii na jego temat 🤔 i moje pytania brzmią....jak taki wzmacniacz radzi sobie bez regulacji barwy dźwięku, czy trzeba dokupić jakiś equalizer  ? 

I pytanie nr 2  podobają mi się kolumny Jamo D590 😉 czy będą to dobre kolumny pod NAD i AA 308 do mojego "salonu " 20m jeśli nie ...to proszę o rade jakie ewentualnie kolumny byłyby dobre ...stawiam na używany sprzęt w rozsądnej cenie .

Za wszelką pomoc serdecznie dziękuję ! 

Pozdrawiam serdecznie 

Edytowano przez Andreo