Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam 

Czy ktoś montował do swojego TV/KD system Ambilight (Philips Hue Play HDMI Sync Box) + Taśmy Hue Led 

philips-hue-hdmi-sync-box.jpg.97f463b047ffb93ad510cfdfa84148b7.jpg0038720_banda-led-philips-hue-play-lightstrip-tv-gradient-190cm.thumb.jpg.653c29c5fd0cd32ec575ff0a8636e54c.jpg

Mam tu kilka pytań:

Jak wygląda sprawa Netflixs  oglądanego z TV,czy trzeba montować dodatkowe urządzenie zewnętrze i podpinać pod HDMI.

I jak to wygląda od strony KD czyli czy nie gubi sygnału wychodzącego z KD? 

Chciałbym uzyskać taki efekt jak na filmie.

Napisano (edytowany)

No właśnie działa to dokładnie na odwrót. Box ma 4 wejścia HDMI i jedno wyjście HDMI do tv. Jak odpali się dowolną apkę ze smart tv, to efektu nie będzie, bo sygnał nie przechodzi przez tego boxa.

A ten gadżet to nie taśma do TV, tylko sam box, który daje możliwość sterowania taśmami, led-ami na suficie i wszelkimi innymi rozwiązaniami z rodziny Philips Hue.

Problemy są dwa moim zdaniem. Jeden to wspomniane max 4k@60Hz, a drugi to cena... 1000 zł za boxa, 800-1100 zł ledy za TV, 200 zł hub plus kolejne grube pieniądze za każde inne źródło światła. Cena szybko robi się kosmiczna, a od 2000 zł to tak naprawdę dopiero startuje, ogranicza nas tylko wyobraźnia. Albo budżet.

Edytowano przez marcinZG
  • 2 years later...
Napisano

Przyznam, że nie słyszałem o takich osobnych taśmach do telewizora, a trzeba przyznać, że to naprawdę ciekawe rozwiązanie. Choć o samym Ambilight wbudowanym już w telewizory czytałem już parokrotnie, ostatnio bodajże tutaj https://satelitarnecyfrowe.pl/ambilight-w-tv-co-to-jest-opinie/. Nie masz może informacji J4Z co do tego jaki model kupował? Jednak na Aliexpress obawiam się kupować coś za większe pieniądze o ile nie jest sprawdzone, a jednak to byłaby fajna funkcjonalność, o ile w mniejszej cenie niż oryginalny hub philipsa itp ;)

Napisano (edytowany)

Ja tym urządzeniem philipsa byłem zainteresowany ale nie działa to z wbudowanymi aplikacjami w tv. Trzeba mieć podpięte zewnętrzne urządzenie do serwisów (netflix itd.) Finalnie zakupiłem tylko jedną lampkę HUE z mostkiem, coś tam kliknę czasami żeby zmienić kolor. Przy czytaniu napisów nie bolą mnie tak oczy jak za telewizorem jest delikatna poświata. O tej kamerce którą Butler przedstawił też wtedy czytałem, były nawet filmiki na YT i ludzie się skarżyli na lagi i błędne kolory.

Edytowano przez Łukasz P.
Napisano
4 minuty temu, Łukasz P. napisał:

Ja tym urządzeniem philipsa byłem zainteresowany ale nie działa to z wbudowanymi aplikacjami w tv. Trzeba mieć podpięte zewnętrzne urządzenie do serwisów (netflix itd.)

to jest chyba największy dramat. TV nie ma wyjścia obrazu. Tutaj oczywiście chodzi o HDCP i inne DRM ale mogliby spokojnie zrobić wyjście HD czy NAWET SD właśnie dla takich zabawek. Ale wtedy jest problem bo Philips nie będzie wyjątkowy.

Drugim problemem jest brak OSD z amplitunera gdy korzystamy z aplikacji z TV. To akurat można by łatwo ogarnąć bo kanał komunikacyjny jest. Nowy standard hdmi i mogliby dorobić funkcjonalność w której OSD jest przekazywane z amplitunera i TV tego nie ignoruje.