Lukmp3 Napisano 19 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 19 stycznia 2021 Witam myślę o zakupie stereo do 1800zł Topping mx3 + kolumny Pokój około 16 m2 Jako źródło dźwięku 90% dekoder nc+ i HBO GO 10% youtube Pytanie jakie kolumny bardziej pasują do topping ? Myślę o takich kolumnach Wharfedale Diamond 310 lub 320 Indiana Line Nota 240X lub 260X Q Acoustics 3010i Tannoy Mercury 7.1 Fyne Audio F301 Pearl Monitor Chyba ze branża ma jeszcze jakieś inne warte uwagi w tym budżecie Do tego dodam ze w przyszłośći bym rozważał rozbudowę do 5.1 tego stereo Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DudasDudek Napisano 19 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 19 stycznia 2021 Wielokrotnie polecane do MX3, Heco Aurora 300. Do złapania w spoko pieniądzach. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 20 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 20 stycznia 2021 Cześć, Z Toppingiem MX3 bardzo dobrze zgrywają się Heco Aurora 300, Q Acoustic 3020i, Polk Audio S20e czy Indiana Line Nota 260x. Heco zapewnią brzmienie muzykalne z łagodną górą. Jeśli chciałbyś zachować muzykalny charakter brzmienia ale dodać odrobinę więcej góry to QA 3020i byłyby dobrą opcją. Indiana Line Nota 260x to także muzykalny charakter z bliskim środkiem oraz szybkim dołem. Polk Audio natomiast zapewnią solidną podstawę basową oraz szczegółową górę. Średnica względem tej trójki będzie nieco wycofana. Zapraszam do kontaktu w sprawie wyceny. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukmp3 Napisano 25 stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 25 stycznia 2021 Dzięki za jakieś propozycje Teraz trzeba się zastanowić nad ostatecznym wyborem Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 26 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 26 stycznia 2021 Nota 260 może byc ale właśnie Aurora 300 , Polks S20 czy ELAC B6.2 też powinny się tu znaleść. Dnia 19.01.2021 o 13:19, Lukmp3 napisał: Do tego dodam ze w przyszłośći bym rozważał rozbudowę do 5.1 tego stereo Do tych kolumn? Te serie mają kolumny centralne i ewentualne podłogowe gdybyś chciał to rozszerzyć. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablo83gt Napisano 5 lutego 2021 Udostępnij Napisano 5 lutego 2021 Mam toppinga mx3 i podlaczylem do niego magnaty supreme 1002, jak na takie maleństwo i za taka kase to gra on na prawde mocno na tych kolumnach. Jednak kiedy wlacze muzyke typu techno z mocnym basem i odkrece glosnosc na ponad 70% to po chwili sie wyłącza. Czy mam rozumiec, ze to jest normalne bo załącza sie jakieś zabezpieczenie? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy Napisano 7 lutego 2021 Udostępnij Napisano 7 lutego 2021 @pablo83gt Mimo, że specyfikacja tego wzmacniacza dopuszcza podłączenie kolumn o niższej impedancji przy większej głośności może się wyłączać. Według specyfikacji ten wzmacniacz nie podwaja mocy na 4Ω a jest tylko ciut większa niż na 8Ω i po prostu nie wyrabia. Magnaty to jednak duże kolumny podłogowe i potrzebują jednak czegoś wydajniejszego. Także wniosek płynie z tego jeden nie przesadzać z głośnością. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablo83gt Napisano 7 lutego 2021 Udostępnij Napisano 7 lutego 2021 Czyli to jakieś zabezpieczenie go wyłącza aby się nie spalił jeśli dobrze rozumiem. Do sypialni wystarczy, rzadko kiedy wychodzę ponad 40% głośności. Jednak chciałem sprawdzić co potrafi i byłem pozytywnie zaskoczony jaką moc ma takie małe urządzenie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy Napisano 7 lutego 2021 Udostępnij Napisano 7 lutego 2021 Dokładnie tak. To zawsze korci, aby sprawdzić jak głośno gra a w tym przypadku jeszcze takie maleństwo. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukmp3 Napisano 10 lutego 2021 Autor Udostępnij Napisano 10 lutego 2021 Dnia 26.01.2021 o 07:43, S4Home napisał: Do tych kolumn? Te serie mają kolumny centralne i ewentualne podłogowe gdybyś chciał to rozszerzyć. Piotr Tak chciał bym użyć tych kolumn do rozbudowy pod kino domowe 5.1 Amplituner Denona 2600h lub lepszy. Związku z tym ze półka pod tv ma 36cm szerokości to tylko Denon z racji swoich gabarytów jest brany pod uwagę. Dla tego ciekaw jestem które kolumny pasują pod topping i w przyszłośći tez zgraja się z Denonem Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
secros Napisano 10 lutego 2021 Udostępnij Napisano 10 lutego 2021 Dnia 20.01.2021 o 07:58, Q21 napisał: Cześć, Z Toppingiem MX3 bardzo dobrze zgrywają się Heco Aurora 300, Q Acoustic 3020i, Polk Audio S20e czy Indiana Line Nota 260x. Heco zapewnią brzmienie muzykalne z łagodną górą. Jeśli chciałbyś zachować muzykalny charakter brzmienia ale dodać odrobinę więcej góry to QA 3020i byłyby dobrą opcją. Indiana Line Nota 260x to także muzykalny charakter z bliskim środkiem oraz szybkim dołem. Polk Audio natomiast zapewnią solidną podstawę basową oraz szczegółową górę. Średnica względem tej trójki będzie nieco wycofana. Zapraszam do kontaktu w sprawie wyceny. Mam pytanko: jak z takim Toppingiem MX3 grałyby Pylon Audio Pearl 25? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 11 lutego 2021 Udostępnij Napisano 11 lutego 2021 17 godzin temu, Lukmp3 napisał: Tak chciał bym użyć tych kolumn do rozbudowy pod kino domowe 5.1 Amplituner Denona 2600h lub lepszy. Związku z tym ze półka pod tv ma 36cm szerokości to tylko Denon z racji swoich gabarytów jest brany pod uwagę. Dla tego ciekaw jestem które kolumny pasują pod topping i w przyszłośći tez zgraja się z Denonem Ja bym szedł w coś jasnego. Seia Bronze od Monitor audio. Albo Magnat Signature. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 11 lutego 2021 Udostępnij Napisano 11 lutego 2021 Jeśli będziesz planował zakup Denona to faktycznie lepiej postawić na dynamiczniejsze brzmienie z bardziej szczegółową górą. Tutaj rozwiązaniem mogą się okazać Monitor Audio Bronze 100, Magnat Signature 503 czy Polk Audio S20e, które także świetnie zgrywają się z cieplejszym brzmieniem Denona. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablo83gt Napisano 16 lutego 2021 Udostępnij Napisano 16 lutego 2021 Potestowałem toppinga mx3 rowniez z mniejszymi glosnikami, takimi od mini wiezy i tak samo po przekroczeniu 70% glosnosci sie wyłącza, doczytałem na necie ze nie tylko ja to stwierdzilem ale nie ma konkretnej odpowiedzi dlaczego tak sie dzieje. Zapewne zabezpieczenie sie uruchamia, tylko po co producent dal skale do 100, mogl dac do 70 i by gral. Czy jest jakiś podobny wzmaczniacz, ktory nie bedzie sie wyłączał przy głośnym graniu? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DudasDudek Napisano 16 lutego 2021 Udostępnij Napisano 16 lutego 2021 11 minut temu, pablo83gt napisał: Potestowałem toppinga mx3 rowniez z mniejszymi glosnikami, takimi od mini wiezy i tak samo po przekroczeniu 70% glosnosci sie wyłącza, doczytałem na necie ze nie tylko ja to stwierdzilem ale nie ma konkretnej odpowiedzi dlaczego tak sie dzieje. Zapewne zabezpieczenie sie uruchamia, tylko po co producent dal skale do 100, mogl dac do 70 i by gral. Czy jest jakiś podobny wzmaczniacz, ktory nie bedzie sie wyłączał przy głośnym graniu? Większośc nowoczesnych wzmacniaczy ma zabezpieczenia różnego typu. Nie wiem, czy faktycznie Topping takie coś zastosował. Skala jest większa po to, bo nie wiesz jak wydaje prądowo źródło podłączysz do RCA. Jeśli będzie po jakimś podstawowym DACu (bądź sam plik ma taką głośność), to będzie on już wejściowo cichy. Tak to się robi w każdym wzmacniaczu przecież. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablo83gt Napisano 16 lutego 2021 Udostępnij Napisano 16 lutego 2021 Dzięki za wyjaśnienie, w sumie ma to sens. Czyli aby grać głośniej i się nie wyłączał potrzebny jest po prostu mocniejszy/wydajniejszy wzmak i nie chodzi tu tyle o impedancję co o wydajność mocową wzmacniacza? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cky gex Napisano 22 lutego 2021 Udostępnij Napisano 22 lutego 2021 Cześć, czy faktycznie Topping MX3 ogarnie Polk S20E? na co dzień nie słucham muzyki głośno ale przy sprzątaniu czasem lubię sobie podkręcić więcej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablo83gt Napisano 22 lutego 2021 Udostępnij Napisano 22 lutego 2021 Właśnie zakończyłem testy toppinga mx3 i będę go zwracał bo niestety irytuje mnie, że gdy chcę dać głośniej to on wymięka i się wyłącza. Gra fajnie jak na takie maleństwo i jeśli nie będziesz głośno słuchał to ok, polk s20e spokojnie ogarnie ale żebyś się nie zdziwił jak przekroczysz 70% głośności to się wyłączy. Czekam właśnie na r-n803d, która pójdzie do salonu a obecna rn602 z salonu zastąpi toppinga w sypiali - bez obaw o głośne słuchanie nie wspominając o funkcjonalności (aplikacja, funkcje internetowe, sterowanie głośności pilotem od TV i inne). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts