djmuody Napisano 23 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 23 stycznia 2021 Witam. Posiadam taki zestaw. Nota 550x, NAD 326 BEE i do tego DAC Asus Essence One wersja MUSE to wszystko spiete po usb do komputera. Odtwarzam wysokiej jakosci pliki. I moje pytanie czy mozna troszke rozjasnic brzmienie? Moze wymiana wzmacniacza? Jak tak to na jaki? Ostatnio sluchalem u znajomego Yamaha Rn402d z STX Electrino 250 i tam dziwek bajka, fakt srodka bardzo duzo, ale gora bardziej rozdzielcza i nie meczaca uszu, w moim setupie tez nie meczy ale ewiedentie jest Jej mniej. Wzialem pod pache do Niego swojego daca i Nada i gora juz nie byla taka fajna jak na Yamaszce. Niestety nie mam mozliwosci podpiecia Jego Yamahy do swoich kolumn... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 23 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 23 stycznia 2021 Przejście na amplituner byłoby regresem moim zdaniem. Nad to przyzwoity wzmacniacz grający może trochę ciemnym ale dynamicznym i pełnym dźwiękiem. Wnioskując po tym, że podobało Ci się połączenie Yamahy z STXem to myślę, że spodobałyby Ci się Klipsche r-820f, którez nadem zagrały by zdecydowanie ostrzejszą górą zachowując dynamikę i dociążenie NADa. Jeśli szukasz rozjaśnienia brzmienia to możesz spróbować ze wzmacniacz Yamahy np.: A-S501 lub 701. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djmuody Napisano 23 stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 23 stycznia 2021 (edytowany) 7 minut temu, Q21 napisał: Przejście na amplituner byłoby regresem moim zdaniem. Nad to przyzwoity wzmacniacz grający może trochę ciemnym ale dynamicznym i pełnym dźwiękiem. Wnioskując po tym, że podobało Ci się połączenie Yamahy z STXem to myślę, że spodobałyby Ci się Klipsche r-820f, którez nadem zagrały by zdecydowanie ostrzejszą górą zachowując dynamikę i dociążenie NADa. Jeśli szukasz rozjaśnienia brzmienia to możesz spróbować ze wzmacniacz Yamahy np.: A-S501 lub 701. A cos z amplitunerow zeby mialo dab np.? Przewody mam melodika purple i interconnect tez melodika seria purple. No i moc, NAD ma tylko 60 wat na na kanal... Edytowano 23 stycznia 2021 przez djmuody Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 23 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 23 stycznia 2021 Dopiero Yamaha R-N803D posiada DAB. Nie sugeruj się "papierową" mocą. Liczy się to jak ten wzmacniacz gra. Moim zdaniem pozbywanie się tego wzmacniacza na rzecz amplitunera to błąd. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djmuody Napisano 23 stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 23 stycznia 2021 29 minut temu, Q21 napisał: Dopiero Yamaha R-N803D posiada DAB. Nie sugeruj się "papierową" mocą. Liczy się to jak ten wzmacniacz gra. Moim zdaniem pozbywanie się tego wzmacniacza na rzecz amplitunera to błąd. To co proponujesz do tych kolumn i z tym wzmaniaczem? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 23 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 23 stycznia 2021 Tak jak wspominałem we wcześniejszej odpowiedzi, jeśli chciałbyś zostawić te kolumny to wtedy wzmacniacz Yamahy np.: A-S701, Cambridge Audio np.: AXA35. Jaśniejsze kolumny to chociażby Klipsch R-820f, Audiosymptom i6 lub i8. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djmuody Napisano 23 stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 23 stycznia 2021 1 godzinę temu, Q21 napisał: Tak jak wspominałem we wcześniejszej odpowiedzi, jeśli chciałbyś zostawić te kolumny to wtedy wzmacniacz Yamahy np.: A-S701, Cambridge Audio np.: AXA35. Jaśniejsze kolumny to chociażby Klipsch R-820f, Audiosymptom i6 lub i8. A NAD 356 BEE? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 24 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 24 stycznia 2021 NAD C356BEE to jaśniejsze brzmienie względem 326 i niewątpliwie poczynienie kroku do przodu w Twoim przypadku. Na pewno zyskasz bardziej przestrzenne brzmienie z mocniejszą górą. Bardzo często NAD C356BEE porównywany jest z Audiolab 6000a, którego warto także wziąć pod uwagę. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djmuody Napisano 24 stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 24 stycznia 2021 18 minut temu, Q21 napisał: NAD C356BEE to jaśniejsze brzmienie względem 326 i niewątpliwie poczynienie kroku do przodu w Twoim przypadku. Na pewno zyskasz bardziej przestrzenne brzmienie z mocniejszą górą. Bardzo często NAD C356BEE porównywany jest z Audiolab 6000a, którego warto także wziąć pod uwagę. Audiolab odpada - za malo mocy...Oczekuje zeby tez to byl krok do przodu mocowo. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 24 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 24 stycznia 2021 Rozumiem obawy ale moc to niestety nie wszystko. Moon 240i czy NAIM Supernait 3 mogą być tego przykładem. U mnie jakoś jest tendencja spadkowa, ponieważ miałem prywatnie sprzęty około 500w na kanał, a w chwili obecnej jest 8,5w bez transformatorów wyjściowych Indiana Line Nota 550x to łatwe do napędzenia i do wysterowania kolumny i w tym przypadku nie ma co patrzeć na dane techniczne wzmacniaczy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djmuody Napisano 24 stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 24 stycznia 2021 19 minut temu, Q21 napisał: Rozumiem obawy ale moc to niestety nie wszystko. Moon 240i czy NAIM Supernait 3 mogą być tego przykładem. U mnie jakoś jest tendencja spadkowa, ponieważ miałem prywatnie sprzęty około 500w na kanał, a w chwili obecnej jest 8,5w bez transformatorów wyjściowych Indiana Line Nota 550x to łatwe do napędzenia i do wysterowania kolumny i w tym przypadku nie ma co patrzeć na dane techniczne wzmacniaczy. Oki, to musze to teraz wszystko sobie na chlodno przemyslec. Bo ten zestaw co mam kupilem wlasnie w q21 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 25 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 25 stycznia 2021 Problemem są tutaj kolumny. Mozna podłączać do nich nawet bardzo jasne wzmacniacze ale one tak grają. Mają wycofaną i mało detaliczną górę. Z dwóch elementów wolał bym wymienić kolumny. Jesli Twój 326 jest sprawny to dobry wzmacniacz i nie widzę sensy wymiany na audiolaba. R820 będa jaśniejsze ale to kolumny kinowe. Boom Boom cyk cyk. Jeśli takie brzmienie Cie interesuje to ok. Moim zdaniem jednak lepiej wybrać QA3050, Tannoy 7.4 Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djmuody Napisano 25 stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 25 stycznia 2021 9 godzin temu, S4Home napisał: Problemem są tutaj kolumny. Mozna podłączać do nich nawet bardzo jasne wzmacniacze ale one tak grają. Mają wycofaną i mało detaliczną górę. Z dwóch elementów wolał bym wymienić kolumny. Jesli Twój 326 jest sprawny to dobry wzmacniacz i nie widzę sensy wymiany na audiolaba. R820 będa jaśniejsze ale to kolumny kinowe. Boom Boom cyk cyk. Jeśli takie brzmienie Cie interesuje to ok. Moim zdaniem jednak lepiej wybrać QA3050, Tannoy 7.4 Piotr Te Tannoy 7.4 sa fajne qa3050 tez spoko. A co sadzicie o Cambridge Audio CXA61?? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 26 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 26 stycznia 2021 Wszystko ok. Ale tak jak pisałem. Nawet jasny wzmacniacz nie wyciśnie z tych kolumn swobody i przestrzeni. CXA61 to dobry jaśniejszy wzmacniacz. Bedzie zmiana dzwieku w stosunku do obecnego NADa, ale moim zdaniem to zabieg na chwile. Dalej Ci będzie brakować. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djmuody Napisano 28 stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 28 stycznia 2021 (edytowany) Wasnie mialem okazje posluchac z moimi kolumnami Yamahe Rn-402D i moge powiedziec jedno gorka jest bardziej detaliczna, czyli czestotliwosci na moje ucho 18kHz wzwyz po prostu słychać, a w NAD 326bee też są,ale juz o wiele ciszej. Np. Tzw psssssss brzmialo dluzej i z wiekszym powietrzem na Yamaha. Edytowano 28 stycznia 2021 przez djmuody Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz Chmiel Napisano Poniedziałek o 08:22 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 08:22 Dnia 28.01.2021 o 16:54, djmuody napisał: Wasnie mialem okazje posluchac z moimi kolumnami Yamahe Rn-402D i moge powiedziec jedno gorka jest bardziej detaliczna, czyli czestotliwosci na moje ucho 18kHz wzwyz po prostu słychać, a w NAD 326bee też są,ale juz o wiele ciszej. Np. Tzw psssssss brzmialo dluzej i z wiekszym powietrzem na Yamaha. i na co się wtedy zdecydowałeś finalnie? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz Kluczynski Napisano Poniedziałek o 09:18 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 09:18 53 minuty temu, Łukasz Chmiel napisał: i na co się wtedy zdecydowałeś finalnie? Tego gościa nie ma już prawie 3 lata na forum. Ostatnio zaglądał w styczniu 2022 roku. Możesz spróbować wysłać mu wiadomość prywatną, to wtedy może dojdzie mu na pocztę i zajrzy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts