mike85 Napisano 30 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 30 stycznia 2021 (edytowany) Podaje prosty przykład. https://m.euro.com.pl/amplitunery/pioneer-sx-s30dab-czarny.bhtml#opinie Fakt że to budżetówka i chciałem dokupić jakieś kolumny .Miałem wybór między takim amplitunerem a tzwPower audio .chciałem mieć bluetooth radio i inne bajery wszystko w jednym Ten amplituner ma pobor mocy 55w a moc wyjściowa 2x85w.Wiec myślę sobie to sprzeczne z zasadami fizyki .choć jestem chemikiem nie elektronikiem .Kupiłem power audio Panasonic który pobiera 340W z sieci moc kolumn na pewno jest przesadzana i mierzona w rms przy 10%thd (prawdziwa rms to przy 1%thd) ale myślę że na pewno sprzęt nie może oddać więcej mocy jak pobiera z sieci . Co do Panasonica miałem kiedyś miniwieże Panasonic SA AK 45 kupiona w 1999 chyba.pomimo że był to sprzęt 4drozny grał okropnie.kumpel miał jakiegoś Soniacza 3droznego i grał o niebo lepiej To Power Audio co mam teraz gra wspaniałe jakość jest konkretna a moc.... Jest bardzo duża skala jest od 1do 50 .rzadko przekraczam 10 -15 bo jest to wilk w owczej skórze .na maxa nie rozkręciłem jeszcze nigdy bo boje się o przedmioty które stoją na półkach i pokój jest w sąsiedztwie kuchni o naczynia w szafkach. Więc chyba nie myliłem się jeśli chodzi o wydajność prądowa .wiem że zależy to od klasy wzmaka bo wiem że klasa a ma małą sprawność i kłócę pobierają. Po 600 w i więcej a na głośniki idzie dużo mniej.Jakiej klasy wzmak jest w takim Power audio??? Panasonic zrobił megaa postep jeśli chodzi o takie konstrukcje Edytowano 30 stycznia 2021 przez mike85 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
faud Napisano 30 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 30 stycznia 2021 Klasa D. Są wzmacniacze pracujące w D z mocą 400W (i więcej) i sprawnością 92%. Możesz poczytać np. o NAD C298. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mike85 Napisano 1 lutego 2021 Autor Udostępnij Napisano 1 lutego 2021 Czy pobór prądu jest zależny od głośności? Jak cicho słucham ile to może pobierać Wat? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomekN Napisano 1 lutego 2021 Udostępnij Napisano 1 lutego 2021 Kilka W. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mike85 Napisano 1 lutego 2021 Autor Udostępnij Napisano 1 lutego 2021 Chodzi głównie o to że dużo słucham muzy mieszkam na 1pietrze rodzice na dole pietrowki no i składamy się wiadomo na rachunka aż ojciec oznajmił mi odkąd jest ten sprzęt zużycie energii wzrosło tu już nie chi o kasę bo 50 zł czy 100 mogę dawać więcej za prąd tylko czy jest to możliwe że to tak pradozerne Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jack Frost Napisano 1 lutego 2021 Udostępnij Napisano 1 lutego 2021 Mój zestaw z sygnatury pobiera pi*drzwi około 18W wg smart gniazdka przy głośności -30dB. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
faud Napisano 2 lutego 2021 Udostępnij Napisano 2 lutego 2021 Za 30-40zł kupisz watomierz i będziesz mógł udowodnić ile pobiera sprzęt, a także sprawdzić co innego zżera prąd. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomekN Napisano 2 lutego 2021 Udostępnij Napisano 2 lutego 2021 6 godzin temu, TomekN napisał: Kilka W. Autokorekta bo doczytałem. Kilka, kilkanaście W może brać wzmacniacz w klasie D, gdy słuchasz cicho muzyki. A czy Ty masz wzmacniacz klasy D to nie wiadomo, bo nie napisałeś jaki masz (poza marką). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 2 lutego 2021 Udostępnij Napisano 2 lutego 2021 Była już o tym mowa kilkukrotnie. To że sprawność wzmacniaczy klasy D jest w okolicach 90-95 % nie wyjaśnia dlaczego urządzenie ma pobór 55W a oddaje 2x80W. Albo zatem pobór jest wyssany z palca albo podawana moc. Tak czy siak przy wzmacniaczach mocy klasy D od lat występują pewne sprzeczności. Są wzmacniacze na ktorych da się to opisac dobrze jak Cyrus ONE Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mike85 Napisano 2 lutego 2021 Autor Udostępnij Napisano 2 lutego 2021 Jest to klasa D brak trafa .Jest zasilacz impulsowy więc D Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mike85 Napisano 2 lutego 2021 Autor Udostępnij Napisano 2 lutego 2021 (edytowany) Zrobiliśmy test kumpel ma 2 altusy 200 i mój .zagluszylem dziada.fakt że altusy jakości nie mają są głośne Edytowano 2 lutego 2021 przez mike85 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts