Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Hhhhhhhhhhhhh :D

Jak już piszą o winach, to dobre wina kupuje się leżakowane. Dlaczego więc nie sprzedają głośników "wygrzanych" fabrycznie? 😆

A swoją drogą, co to jest standardowa muzyka? :D 

Edytowano przez TomekN
Napisano (edytowany)
Dnia 3.02.2021 o 11:10, seba3002 napisał:

A autor wątku, na drodze odsłuchów powinien sam wybrać swoją drogę. 

i do tego to wszystko u mnie zmierza. Im więcej czytam tym więcej mam wątpliwości na co się zdecydować (chociaż coraz więcej dowiaduję się o sprzęcie), tak wiele różnych pomysłów i rekomendacji a przede wszystkim indywidualnych odczuć i oczekiwać co do brzmienia czy funkcjonalności. Umawiam się w najbliższym czasie w kilku salonach na odsłuchy i zobaczymy co podejdzie mi najbardziej. Na mojej liście zestawów do odsłuchania cały czas są pylony diamond 25 i audio physics classic 5 - pomimo, że brak im dedykowanego głośnika niskotonowego, na co zwrócił mi uwagę sprzedawca (ciekawe na ile to ma znaczenie) w polecanym tutaj wcześniej zestawieniu z Cyrus One Cast, Audiolab 6000N Play i może którymś Marantzem. Być może jakieś inne zestawienie, które zostanie zaproponowane przy odsłuchach. 

Gdzie pojechać na odsłuchy? Gdzie byliście i jaki salon/salony audio możecie polecić? Zależy mi na tym, żeby poza dużm wyborem, w salonie poświecili czas i na prawdę pomogli w wyborze, a nie wciskali tego, co akurat mają na stanie. Mieszkam w Gdańsku, byłem w kilku trójmiejskich salonach i mam zróżnicowane doświadczenia: pozytywne to Kezard Gdyni, do którego trafiłem dzięki temu forum, o negatywnych nie ma co pisać. Może trzeba pojechać gdzie indziej? Z Gdańska mógłbym podjechać maksymalnie do Poznania, Łodzi czy Warszawy. Co polecacie? 

Edytowano przez Mercon
Napisano
Dnia 2.02.2021 o 07:51, S4Home napisał:

To co słuchałeś było w salonie audio tak? Czy wziałeś coś do siebie?

Byłem w trzech trójmiejskich salonach: we Wrzeszczu, Sopocie i Gdyni. Póki co, nie wypożyczałem nic do domu. Myślę, żeby najpierw umówić się na odsłuchy w salonie, a potem tak wytypowany zestaw/zestawy wypróbować w domu. Tu u Was na forum audio, szczególnie w dziale stereo trochę wstyd się przyznać, ale kilka miesięcy temu spróbowałem brzmienia soundbarów. Miałem JBL 9.1, Denon DHT-S716H i Philips Fidelio B97/10. Wszystkie odesłałem i na razie mam dość przepakowywania. Widocznie musiałem dotknąć (usłyszeć), żeby uwierzyć (przekonać się) że soundbary to nie dla mnie.

• 2 weeks later...
Napisano

Hej @seba3002 problem polega na tym, ze poza zestawami, które opisałem w pierwszym poście, to nic więcej. Ubolewam, ale ciężko z czasem i się w końcu na kolejne odsłuchy nigdzie (jeszcze) nie wybrałem. Rozmawiałem ostatnio ze znajomym, którego argumenty odnośnie używek jakoś do mnie trafiły, stad trochę zmiana kierunku w stronę sprzętu używanego. Kupić, posłuchać po jakimś czasie odsprzedać, wymienić na coś innego... słowem pobawić się tym trochę, niż kupić coś na lata. To zmienia moje pierwotne założenia, ale ewoluuję w myśleniu o audio.

Napisano

A co poleca znajomy? Jesli podobały Ci się diamondy to może powinieneś iść w tym kierunku. Niestety nie znam tych kolumn więc nie powiem o nich nic. Natomiast jeśli podobały Ci się oberony to może powinieneś popatrzeć na ich starsze rodzeństwo 

https://m.olx.pl/oferta/kolumny-podlogowe-dali-zensor-7-CID99-IDIhqJe.html 

A do tego taki wzmacniacz 

https://m.olx.pl/oferta/cyrus-one-wzmacniacz-CID99-IDHx6tl.html.