Skocz do zawartości

Filmy ostatnio obejrzane

Recommended Posts

Nominowany do Oscara, rewelacyjnie zagrany ale jednak średni film

Nie wiem za co tak chwalona jest gra  Chadwica Bosemana.  Chyba to taka uprzejmość za to, że to była jego ostatnia rola. Przecież tutaj popis aktorski należy tylko do Violi Davis. Dla nie warto ten film zobaczyć.  Niech Was jednak nie zwiedzie trailer. Ten film to bardziej teatr telewizji. Ja lubię takie przegadane kino, ale do napięcia z Rzeźni, czy z Wściekłych psów to tu jest bardzo daleko.

Edytowano przez HQ150

Tak,

dzień próby, pamiętam że wyjątkowo podobał mi się.

Ostatnio oglądałem z Denzelem American Gangster. Dobry, ale trochę nie rozumiem spuszczania się nad nim.

W sumie to było moje drugie podejście do niego. Kiedyś blisko premiery na BR nie podszedł mi i wyłączyłem. 

30 gramów.

Wstrząsający obraz ,, narkotykowego świata'' Iranu. Obrazy warunków życia biedoty, czy warunków w więzieniu porażają.

I tak pewnie film jest ,, wygładzony'' żeby w tak niedemokratycznym państwie mógł przejść. Warunki pracy policji, ciągły ich strach przed więzieniem to szok.

Spodziewałem się lepszego filmu. Film głośny ze względu na wstrząsającą historię którą opowiada i dlatego warto go zobaczyć. Fajnie, zresztą jak zwykle gra Kulesza.

Reszta niestety moim zdaniem średnia. Film niestety przerysowany, schematyczny, ,, czarno-biały''. Tu nie ma żadnych półśrodków, budowania złożoności postaci itd. Podział pomiędzy światem złym i dobrym jest odwalony od linijki i to jeszcze grubą krechą. Bardzo szkoda, bo można było z tej historii zrobić naprawdę rewelacyjny film. Tu mamy odwaloną robotę.

Father

Przejmujący obraz relacji córki z ojcem w obliczu jego postępującej demencji.

Świetna rola Hopkinsa. Film fajnie zrobiony, daje widzowi poczucie zagubienia co jest prawdą a co wytworem umysłu chorej osoby.

Jednak brakuje mi tu jakiegoś wyraźnego finiszu. Dobry podkład muzyczny.

A jak już o Hopkińsie mowa to najlepszy film z jego udziałem to ten.

Zresztą w którymś z wywiadów sam aktor ocenił swoją rolę w tym filmie jako najlepszą w jego karierze.

Roman pro muze.

Trójka rodzeństwa w obliczu szybko zbliżającej się śmierci jednego z nich.

Przy próbie osłodzenia mu tego twardego lądowania będą musieli zmierzyć się ze swoimi traumami i przy okazji zrobić rachunek sumienia.

Pomysł na film bardzo fajny, sporo zdrowego humoru ale też i sporo gorzkich obrazów. Nie lubię Donutila ale film przyjemny.

Dnia 18.04.2021 o 14:18, HQ150 napisał:

Father

Przejmujący obraz relacji córki z ojcem w obliczu jego postępującej demencji.

Świetna rola Hopkinsa. Film fajnie zrobiony, daje widzowi poczucie zagubienia co jest prawdą a co wytworem umysłu chorej osoby.

I dostał za tę rolę Oscara dla najlepszego aktora.

Nomadland.

Za co ten Oskar? Nie mam pojęcia. Za samo podjęcie ciekawej tematyki wykluczonych materialnie ze społeczeństwa w USA? Jednak ta pustynia filmowa Covidowa daje się we znaki w świecie filmu. Wystarczy przypomnieć poprzedni film z Frances McDormand, Trzy billboardy za Ebbing, Missouri, żeby samemu ocenić różnicę poziomów.

Nomadland to film przyzwoity ale niestety nie ma w nim niczego wybitnego. Spodziewałem się wielkiego kina a dostałem coś na kształt studyjnego, zaangażowanego społecznie obrazu.

Dnia 18.04.2021 o 14:18, HQ150 napisał:

A jak już o Hopkińsie mowa to najlepszy film z jego udziałem to ten.

Nie oglądałem jeszcze, ale jeśli chodzi o najlepsze filmy z Hopkinsem, to u mnie w czołówce są "Okruchy dnia", i "Człowiek Słoń". No, jeszcze "Milczenie Owiec" niech będzie.

Dnia 7.05.2021 o 15:32, Amarok napisał:

Career Opportunities - Szansa dla karierowicza, a na koniu - Jennifer Connelly  😉

👍😏😁

David Attenborough obchodzi dzisiaj 95 urodziny. Z tej okazji chciałem polecić bardzo fajny film który jest dostępy na NF. 

https://www.filmweb.pl/film/David+Attenborough%3A+Życie+na+naszej+planecie-2020-850417

Wszystkiego najlepszego! 

Mauretańczyk.

Prawdziwa historia Mohamedou Ould Slahi, który przesiedział w Guantanamo 14 lat bez postawienia mu choćby jednego zarzutu.

Bardzo dobra rola Tahara Rahima ( na Netflixie jest fajny serial także z jego główną rolą Wąż). Miło było też zobaczyć na ekranie Jodie Foster.

Nie jest to film wybitny, jest tylko solidnie zrobiony ale to o czym opowiada, warto zobaczyć.

Edytowano przez HQ150

A jak ktoś szuka kina wybitnego, to miałem przyjemność obejrzeć w remasterowanej wersji wybitne dzieło Jana Sveraka z 1991 roku  Szkoła Podstawowa.

Klimat małego czechosłowackiego miasteczka z pierwszego roku po wojnie. Tu nie ma słabych punktów, gra aktorów, zdjęcia, klimat, coś pięknego.

Film wydawało by się w sposób bardzo żartobliwy, lekki opowiada o rzeczach bardzo poważnych. Niby robi to naiwnie ale porusza widza do głębi. No i gra tych małych łobuzów.

Dzieci a nie ma w ich grze cienia przerysowania, braków warsztatowych.