Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Cześć,

Posiadam amplituner DENON avr-x1600H wykorzystywany głównie do kina domowego. W piwnicy kurzy się ok 100 płyt CD. Mam dylemat, czy jest sens kupowania odtwarzacza CD do tego amplitunera (odsłuch w stereo na kolumnach Dali Oberon on-wall). Moje wybory to:

1. Odtwarzacz CD do 2000 pln. Czy jest sens, bo może ten amplituner i tak będzie grał słabo w stereo i lepiej kupić coś tańszego?

2. Tani odtwarzacz CD, np używany DENON DCD-520AE. Czy jest sens, bo Tidal HiFi da mi lepszą jakość dźwięku?

3. Abonament Tidal HiFi? Czy jest sens, bo jakość jest przereklamowana i porównywalna ze Spotify Premium?

4. Ostatni wybór to Spotify Premium - wystarczy bo ten amplituner zupełnie nie nadaje się do słuchania muzyki w stereo i jakość Spotify Premium zupełnie wystarczy.

Słucham głównie rock'a, nie jestem audiofilem, ale chciałbym z tego amplitunera wyciągnąć jak najwięcej.

Pozdrawiam,

Jacek

Napisano

Cześć,
Przede wszystkim musisz zastanowić się co będzie miało dla Ciebie większy priorytet, płyta CD czy Streaming. Jeśli streaming to warto zainwestować w Tidala, który oferuje bezstratną transmisję. W takim przypadku możesz kupić używany odtwarzacz CD aby był on dodatkiem. 

Napisano

Amplituner kina domowego i głośniki on Wall = nie ma mowy o stereo.

Dnia 5.03.2021 o 20:25, Q21 napisał:

Jeśli streaming to warto zainwestować w Tidala, który oferuje bezstratną transmisję.

Przy x1600 + Oberon On WALL?!?!?!? Konia z rzędem kto pozna bezstratną transmisję tutaj.

3. Tidal HiFi odpada całkowicie. Lepiej zainwestuj w tańszy i bardziej przejrzysty Spotify jak już.

A co do CDd to jak chcesz to wykorzystać to kup prostu używany działający CD, żeby mieć fun.

Ty masz system w 100% kinowy.

Pozdrawiam

Piotr

Napisano (edytowany)

W zupełności wystarczy Spotify Premium. Nie usłyszysz różnicy względem Tidal HiFi czy płyt CD.
Gdybym miałbym 100 płyt CD w domu to bym sprzedał na allegro, ew. zrippował na pendrive i pozwolił im się w piwnicy kurzyć dalej.
A z tego amplitunera "wyciągniesz" więcej jedynie kupując lepsze głośniki.

Edytowano przez TomekN
Napisano

Weź sobie na miesiąc TIDALa i porównaj ze Spotify. Ja Spotify nie jestem w stanie słuchać nawet na fabrycznym nagłośnieniu w samochodzie. Różnica względem Tidala jest kolosalna. Wydaj te 40zł na miesięczną subskrypcję Tidala i oceń samemu czy będzie słyszalna różnica. W mojej ocenie nawet na Twoim sprzęcie powinieneś usłyszeć ;) 

Napisano
10 godzin temu, S4Home napisał:

Poczekajmy na odpowiedź Q21 :P

Chodź w samochodzie pewnie trudno zrobić ten test

Piotr

Zainstalowałem sobie wersję próbną na miesiąc zarówno tidal jak i spotify. Szczerze mówiąc nie słyszę żadnej różnicy. Różnicy nie słyszę nawet w słuchawkach, więc chyba coś ze słuchem mam nie tak 😕 Natomiast na pewno jest różnica pomiędzy spotify free a premium.

Napisano

Boom!

Nie przejmuj się tym. Nic w Twoim słuchem nie jest nie tak.

Jest to o czym psiałem. System na to nie pozwala.

i uwierz w ciemnym odsłuchu wiele osób nie podaje wyniku i nie przyznaje się po prostu. Kolega z Q21 także gdyby był poddany takowemu testowi też by przemilczał. chodzi o MP3 vs FLAC

Akurat zgadzam się z nim że Tidal brzmi lepiej. Ale nie na takim systemie. Nie wiem czy też w samochodzie..... no ale to już zostawiam

Piotr