Dyzio D Napisano 8 marca 2021 Udostępnij Napisano 8 marca 2021 Witam, Panowie i Panie (jeżeli takie są to wszystkiego dobrego z okazji Waszego Święta) chcę kupić wzmacniacz stereo z wejściem optycznym (jest podpiety pod TV). Kolumny Diora Polaris 200, jest też aktywny subwoofer do filmów, dlatego fajnie by było, gdyby wzmacniacz miał 4 wyjścia na kolumny. Salon ma ok 35m2, obecnie kolumny są podpięte pod amplituner Pioneer VSA-03E i zdecydowanie jest on za słaby- po podkręceniu enkodera głośności dźwięk jest nieznośny, zniekształcony, kuje w uszy. Kolumny mają 180W RMS natomiast aplituner przy stereo ma 80W na kanał, więc obstawiam, że to on jest sprawcą zamieszania. Chciałbym wydać na wzmacniacz nie więcej niż 500-600zł. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 8 marca 2021 Udostępnij Napisano 8 marca 2021 Wybacz ale w tym budżecie z używanych ciężki temat, nowe są SMSL Q5 PRO, TOPPING MX3, ale te kolumny do nich raczej nie pasują. Może odłóż trochę więcej kasy i wróć z wiekszym budżetem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dyzio D Napisano 8 marca 2021 Autor Udostępnij Napisano 8 marca 2021 (edytowany) Co masz na myśli, że będzie ciężko? Chodzi o moc czy o wymóg wejścia optycznego? Wiadomo, że nie szukam niewiadomo czego. Wystarczy coś co odpowiednio napędzi te kolumny. Edit, Kurde wpisałem to co mi podałeś i nie wierzę co widzę 😉 ja chcę klasyczny wzmacniacz do postawienia na półkę pod wiszącym telewizorem a nie coś co wygląda jak wzmacniacz słuchawkowy. Edytowano 8 marca 2021 przez Dyzio D Dopisek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 8 marca 2021 Udostępnij Napisano 8 marca 2021 (edytowany) 19 minut temu, Dyzio D napisał: wymóg wejścia optycznego? Z tym będzie ciężko. 19 minut temu, Dyzio D napisał: Kurde wpisałem to co mi podałeś i nie wierzę co widzę 😉 ja chcę klasyczny wzmacniacz do postawienia na półkę pod wiszącym telewizorem a nie coś co wygląda jak wzmacniacz słuchawkowy. Kurde ja ci ich nie karze kupować 😁 To był tylko przykład nowego wzmacniacza z optykiem. Edytowano 8 marca 2021 przez Gość Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DudasDudek Napisano 8 marca 2021 Udostępnij Napisano 8 marca 2021 Yamaha AX-500/700, Denon pma-720ae, Onkyo 8850 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dyzio D Napisano 9 marca 2021 Autor Udostępnij Napisano 9 marca 2021 (edytowany) 5 godzin temu, DudasDudek napisał: Yamaha AX-500/700, Denon pma-720ae, Onkyo 8850 Żaden nie ma optyka, więc podejrzewam, że rzeczywiście będzie problem z wejściem optycznym w tej cenie. Jak to najtaniej rozwiązać? Czy kupując DAC za ~50zł, zasilany 5V jakość dźwięku będzie wystarczająca? Dźwięk z TV i tak nie powala, ale czy taki budżetowy DAC go jeszcze nie "wykastruje"? Edytowano 9 marca 2021 przez Dyzio D Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 9 marca 2021 Udostępnij Napisano 9 marca 2021 Bo w tej cenie wzmacniacz używany. wieloletni który optyka po prostu nie będzie mieć. Polecam taki wzmak jak pisał kolega a później dozbierać do używanego DACa do 300 zł. To ma sens wtedy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dyzio D Napisano 9 marca 2021 Autor Udostępnij Napisano 9 marca 2021 (edytowany) 29 minut temu, S4Home napisał: Oczywiście, jestem świadomy w jakim segmencie szukamy wzmacniacza, ale chyba lepsze takie wyjście (używany, wieloletni wzmacniacz + DAC) niż nowy tandetny wzmacniacz? Jaki ten DAC w takim razie? Czy któryś z wymienionych Denon/Yamaha/Onkyo będzie obsługiwał pilot? Chodzi tylko o ON/OFF i Vol +-. Edytowano 9 marca 2021 przez Dyzio D Dodatkowa treść Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DudasDudek Napisano 9 marca 2021 Udostępnij Napisano 9 marca 2021 @Dyzio D Jeśli źródłem jest TV to taki Fiio D03 za stówkę wystarczy lekko. Zaskakująco dobrze gra jak na swoje pieniądze. Denon ma pilota, Onkyo chyba (?) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dyzio D Napisano 9 marca 2021 Autor Udostępnij Napisano 9 marca 2021 (edytowany) @DudasDudek Okej, Fiio właśnie miałem ochotę już kiedyś kupić. Mam co prawda Audiotrak Prodigy Cube przy komputerze i to nawet "pomodzone" ale muszę sprawdzić czy przy zasilaniu z TV będzie działać. Edytowano 9 marca 2021 przez Dyzio D Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DudasDudek Napisano 9 marca 2021 Udostępnij Napisano 9 marca 2021 Z tego co się orientuje to chyba wymagana ona podłączenia USB. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 9 marca 2021 Udostępnij Napisano 9 marca 2021 Cześć, W tym przedziale cenowym z nowych sprzętów zostaje Topping MX3 lub SMSL Q5 Pro. Warto także rozważyć rynek wtórny. Obawiam się tylko zniekształceń, które są także wynikiem kolumn i przy dużym poziomie głośności są one bardzo słyszalne. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 10 marca 2021 Udostępnij Napisano 10 marca 2021 Dnia 9.03.2021 o 07:41, Dyzio D napisał: Oczywiście, jestem świadomy w jakim segmencie szukamy wzmacniacza, ale chyba lepsze takie wyjście (używany, wieloletni wzmacniacz + DAC) niż nowy tandetny wzmacniacz? Jaki ten DAC w takim razie? Tak, dokładnie. Odniosłem się do Twojego wpisu powyżej mojego. Że właśnie lepie jest iść w tą stronę. Z tym że dobrze by było aby źródło było inne niż TV Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dyzio D Napisano 10 marca 2021 Autor Udostępnij Napisano 10 marca 2021 @S4Home z czasem może pomyśle, ale na razie musi być TV z optykiem na wyjściu. Ceny Onkyo 8850 powalają, ale on chyba najbardziej mi się podoba. Czy model 8840 będzie dużo gorszy od 8850? Może @DudasDudek miałeś okazję porównywać kiedyś? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DudasDudek Napisano 10 marca 2021 Udostępnij Napisano 10 marca 2021 @Dyzio D Znajomy z 2-3lata temu płacił w granicach 600 zł. Ci co obecnie wystawiają za ponad tysiaka są niepoważni. Spróbuj negocjować cenę na normalną, nic nie zaszkodzi. Bliźniaczy model to 8870. Nie znam 8840. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dyzio D Napisano 10 marca 2021 Autor Udostępnij Napisano 10 marca 2021 @DudasDudek no właśnie się ludziom w d... poprzewracało. Czytałem o 8870 bliźniacza konstrukcja z innym trafo i dodatkowymi tranzystorami. No nic, pozostaje codziennie przeglądać i szukać normalnych ofert. Na forum się może ogłoszę, że szukam w dziale kupno/sprzedaż. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dyzio D Napisano 16 marca 2021 Autor Udostępnij Napisano 16 marca 2021 Szperam i szukam codziennie w necie. Nic z wskazanych się nie pojawia w normalnej cenie. Wpadł mi w oko natomiast wzmacniacz Yamaha AX-596. Według specyfikacji by sobie poradził z Polarisami a i nowszy jest (wiem, że nowszy nie zawsze znaczy lepszy) niż AX-550, ma już pilota chociażby. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 17 marca 2021 Udostępnij Napisano 17 marca 2021 Nic się nie komu nie poprzestawiało. Ceny sprzetu używanego znacznie poszły do góry bo nie ma nowego. Popyt - podaż. Onkyo gra pełniej w średnicy niż Yamaha. Z Polarisami Yamaha może zagrać dośc jasno. A coś z wyższych modeli Pioneera? One też są łagodne. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dyzio D Napisano 17 marca 2021 Autor Udostępnij Napisano 17 marca 2021 Pioneer też wchodzi w grę. Tylko od których modeli w górę patrzeć? Czy taki A-656 to już odpowiedni model do tych kolumn? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dyzio D Napisano 17 marca 2021 Autor Udostępnij Napisano 17 marca 2021 Już chyba dylemat załatwiony. Udało się dogadać ze sprzedawcą. Kupiłem Onkyo Integra A-8870 za 700zł z darmową wysyłką. Już się doczekać nie mogę jak przyjdzie i podłącze 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DudasDudek Napisano 17 marca 2021 Udostępnij Napisano 17 marca 2021 7 godzin temu, Dyzio D napisał: Już chyba dylemat załatwiony. Udało się dogadać ze sprzedawcą. Kupiłem Onkyo Integra A-8870 za 700zł z darmową wysyłką. Już się doczekać nie mogę jak przyjdzie i podłącze 😉 Mówiłem, trzeba negocjować (pytanie czy jest sprawny (?)). To są normalne pieniądze za tylu letni sprzęt. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 18 marca 2021 Udostępnij Napisano 18 marca 2021 Powiedział bym nawet że okazja jak na współczesne warunki. Oby był sprawny. 8870 był na prawdę bardzo dobry. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dyzio D Napisano 18 marca 2021 Autor Udostępnij Napisano 18 marca 2021 Odpaliłem, przesłuchałem wstępnie i wszystko jest OK. Niestety głośnik muszę wymienić, o ile na starym amplitunerze było słychać tylko czasami, że jest z Nim coś nie tak to teraz na Onkyo non stop go słyszę przy wyższej głośności. Jedynie przy wyłączaniu przyciskiem na wzmacniaczu przełączy mi czasem źródło, ale chyba to dosyć popularna usterka i niezbyt poważna. TVM'y już ciężko dostępne, więc do renowacji muszę oddać. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 19 marca 2021 Udostępnij Napisano 19 marca 2021 Selektor wejśc to inny obwód. Jak to poznajesz? Że przy włączaniu jest później inne? Napraw to za wczasu żeby poźniej sam w losowych momentach nie zmieniał źródła. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dyzio D Napisano 19 marca 2021 Autor Udostępnij Napisano 19 marca 2021 (edytowany) W momencie wciśnięcia wyłącz już mi zmienia z CD na tape na przykład, czyli musi to być ten sam obwód, bo po kilkunastu wciśnięciach przycisku on/off problem ustąpił. Rozbiorę i potraktuję zarówno włącznik jak i selektory i potencjometry kontaktem. Edytowano 19 marca 2021 przez Dyzio D Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts