Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam szanowne grono. Chcę kupić córce na urodziny [18] stereo. Pokój ma mały , bo tylko nie całe 16 m2 na poddaszu więc sufit malutki a reszta skos dachu. Kolumny podłogowe nie wchodzą w grę . Zastanawiam się nad monitorami aktywnymi. Muzyki słucha z telefony i telewizora. W zeszłym roku kupiłem jej soundbara z creativa , taki za parę stówek , powiedziała że fajnie teraz się słucha i fajnie teraz słychać bas i w ogóle . Mogę wydać około 2 tyś. złoty , ale jak będzie warto to przekroczę budżet. Znalazłem kilka modeli ale ciężko wybrać.

Klipsch The Fives

System Audio Saxo 7 active

JAMO S801PM

KLIPSCH R-51PM

KLIPSCH REFERENCE R-41PM

Dali Zensor 1 AX blk

Audio Pro A26 Wh

Magnat Multi Monitor 220

Dwa pierwsze ponad budżet i to sporo , ale jak warto to czemu nie. Zresztą jak nie będzie jej w domu sam będę korzystał z nich.

Napisano

Cześć,

System Audio Saxo 7 Active lub Klipsch the Fives to dobry kierunek jeśli zależy Ci na brzmieniu. SA Saxo to łagodniejszy charakter brzmienia z bardziej zróżnicowanym basem oraz bliższą średnicą. Klipsch the Fives to mocniejsza podstawa basowa, mocniejsza góra oraz delikatnie wycofana średnica. 
Możesz jeszcze rozważyć zakup małego wzmacniacza takiego jak Topping MX3 + do tego monitory pasywne takie jak Fyne Audio F500 czy Kef Q350. 

Zapraszam do kontaktu w sprawie wyceny. 

Napisano

Jak by chciała postawić na biurku, i aby nie zajmowały wiele miejsca, proponuję ILoud Micro Monitor. Brzmi to tak pięknie, że aż boję się porównywać z moimi kolumnami B&W 706S2. Całe szczęście, że poukładałem kable za biurkiem, nie zamierzam już ich ruszać, a tym samym porównywać :)

Napisano (edytowany)

Moim zdaniem jest to brzmienie z ładnymi średnimi tonami. Jeżeli ma być dużo basu to musisz poszukać czegoś innego. W tym soundbarze Creative jest dołączony subwoofer?

Edytowano przez lysyrafal
  • 1 month later...
Napisano

Witam wszystkich po dłuższej przerwie . Z powodu braku czasu nie mogłem pisać . Córka wybrała inny prezent więc kolumienek nie kupiłem , ale temat dalej aktualny . Teraz ja szukam dla siebie takich monitorów . Chciałem do sypialni . Szukając tych Edifier S2000 MkIII znalazłem Edifier S3000 MkIII . Są droższe o 1 tyś. Tu moje pytanie czy warto dopłacać tyle kasy . Te S3000 są mocniejsze , ale czy zagrają dobrze. 

Napisano (edytowany)

@Grzegorz Szymborski W S3000 Pro masz większą moc i dodatkowo wejście zbalansowane i DAC USB. No i truskawka na torcie, S3000 Pro łączą się ze sobą bezprzewodowo, tzn nie musisz łączyć jednej kolumny kablem z druga ( oczywiście obydwie oddzielnie muszą być włączone go gniazdka ), kolumny mierzą dystans od siebie więc w ogóle to kosmos. Czytałem za to,że 3000 potrzebują dużo więcej miejsca i lepiej sprawdzają się w większych pomieszczeniach. Dźwiękowo trzeba by je porównać obok siebie, chyba nie ma innej opcji. Na mnie S2000 MKIII na prawdę robią wrażenie.

Edytowano przez Tomasz S.
Napisano

W każdej recenzji jest takie info, nie masz nawet jak ich połączyć inaczej :) Jeżeli chodzi o wzmacniacze to są oddzielnie dla tweeterów i dla średnich- basów.

S3000 Pro

POWER OUTPUT: R/L (Treble): 8W+8W RMS, R/L (Mid-range and bass): 120W+120W RMS

S2000 MKIII

Moc (RMS): 130 W (2x 15 W dla przetworników wysokotonowych i 2x 50 W dla niskotonowych

rear.jpg