Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Witajcie. 
Jestem świeżakiem w dziedzinie audio i dopiero rozpoczynam przygodę. 
Mój pierwszy zestaw to właśnie Yamaha R-N602 + STX Electrino 250. Na chwile obecną mam to podpięte zwykłymi kablami głośnikowymi 2,5 mm za 3 zł/m. Chciałbym teraz podpiąć ten zestaw jakimś w miarę sensownym okablowaniem. Czy w tym wypadku dobrym rozwiązaniem będzie Melodika MDC 2250? Ponoć to chwalone budżetowe okablowanie. 
W moim odczuciu STX-y grają trochę bardziej skrajnymi pasmami i czy w tym wypadku Melodika trochę bardziej wyeksponuje środek i go ociepli? 
Czy w ogóle będzie różnica między najtańszymi przewodami głośnikowymi, a Melodiką?
Dziękuję za wszystkie rady i sugestie. 

Edytowano przez Cristopor
Napisano
2 godziny temu, Cristopor napisał:

Witajcie. 
Jestem świeżakiem w dziedzinie audio i dopiero rozpoczynam przygodę. 
Mój pierwszy zestaw to właśnie Yamaha R-N602 + STX Electrino 250. Na chwile obecną mam to podpięte zwykłymi kablami głośnikowymi 2,5 mm za 3 zł/m. Chciałbym teraz podpiąć ten zestaw jakimś w miarę sensownym okablowaniem. Czy w tym wypadku dobrym rozwiązaniem będzie Melodika MDC 2250? Ponoć to chwalone budżetowe okablowanie. 
W moim odczuciu STX-y grają trochę bardziej skrajnymi pasmami i czy w tym wypadku Melodika trochę bardziej wyeksponuje środek i go ociepli? 
Czy w ogóle będzie różnica między najtańszymi przewodami głośnikowymi, a Melodiką?
Dziękuję za wszystkie rady i sugestie. 

Jak sobie zasugerujesz tak Ci zagrają. Jak masz kable z miedzi a nie aluminium powlekanego to nie ma sensu ruszać, szczególnie do apmlitunera za 2k? U mnie ta yamaha gra na kablu ethernetowym (nie miałem nic innego pod ręką). Wcześniej grała na miedziowych zwykłych kablach. Różnicy jest dla mnie niesłyszalna. 

• 1 month later...
Napisano
Dnia 21.03.2021 o 18:31, Bahzell napisał:

Jak sobie zasugerujesz tak Ci zagrają. Jak masz kable z miedzi a nie aluminium powlekanego to nie ma sensu ruszać, szczególnie do apmlitunera za 2k? U mnie ta yamaha gra na kablu ethernetowym (nie miałem nic innego pod ręką). Wcześniej grała na miedziowych zwykłych kablach. Różnicy jest dla mnie niesłyszalna. 

Wbrew pozorom, kable ethernetowe są wykonane z całkiem dobrej miedzi, może się okazać, że ciężko będzie znaleźć przyzwoity tani kabel który zagra na podobnym poziomie :)

Napisano
6 minut temu, Kubad napisał:

Fajnie jakby otwarte tematy kończyły się wnioskami autora, co do różnic czy decyzji zakupowych. A tak 3/4 tematów pozostaje w strefie otwartej. 

Zakupiłem zwykłe miedziaki OFC. 
Po przeczytaniu różnych wątków odnośnie kabli stwierdziłem, że do takiego zestawu nie ma sensu brnąc w niby markowe, bo różnicy i tak nie będzie ;)

Napisano
24 minuty temu, JaZz napisał:

To fakt, tym bardziej że jak widać kolega nie zniknął z forum. W sumie to prawdopodobnie dzięki Twojemu postowi otrzymaliśmy finał :D

Sorki za mój wcześniejszy post. 

Zgadza się :D Ruszyło mnie sumienie by dokończyć temat ;)

Napisano
3 godziny temu, JaZz napisał:

To fakt, tym bardziej że jak widać kolega nie zniknął z forum. W sumie to prawdopodobnie dzięki Twojemu postowi otrzymaliśmy finał :D

Dokładnie nie mówię o osobach które tworzą konto wrzuca wpis i tyle je było widać, oby finałów było więcej. Pozdrawiam 😀