Cristopor Napisano 21 marca 2021 Udostępnij Napisano 21 marca 2021 (edytowany) Witajcie. Jestem świeżakiem w dziedzinie audio i dopiero rozpoczynam przygodę. Mój pierwszy zestaw to właśnie Yamaha R-N602 + STX Electrino 250. Na chwile obecną mam to podpięte zwykłymi kablami głośnikowymi 2,5 mm za 3 zł/m. Chciałbym teraz podpiąć ten zestaw jakimś w miarę sensownym okablowaniem. Czy w tym wypadku dobrym rozwiązaniem będzie Melodika MDC 2250? Ponoć to chwalone budżetowe okablowanie. W moim odczuciu STX-y grają trochę bardziej skrajnymi pasmami i czy w tym wypadku Melodika trochę bardziej wyeksponuje środek i go ociepli? Czy w ogóle będzie różnica między najtańszymi przewodami głośnikowymi, a Melodiką? Dziękuję za wszystkie rady i sugestie. Edytowano 21 marca 2021 przez Cristopor Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomekN Napisano 21 marca 2021 Udostępnij Napisano 21 marca 2021 (edytowany) Jesli te "zwykłe" są z OFC, to nie będzie żadnej różnicy. Edytowano 21 marca 2021 przez TomekN Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bahzell Napisano 21 marca 2021 Udostępnij Napisano 21 marca 2021 2 godziny temu, Cristopor napisał: Witajcie. Jestem świeżakiem w dziedzinie audio i dopiero rozpoczynam przygodę. Mój pierwszy zestaw to właśnie Yamaha R-N602 + STX Electrino 250. Na chwile obecną mam to podpięte zwykłymi kablami głośnikowymi 2,5 mm za 3 zł/m. Chciałbym teraz podpiąć ten zestaw jakimś w miarę sensownym okablowaniem. Czy w tym wypadku dobrym rozwiązaniem będzie Melodika MDC 2250? Ponoć to chwalone budżetowe okablowanie. W moim odczuciu STX-y grają trochę bardziej skrajnymi pasmami i czy w tym wypadku Melodika trochę bardziej wyeksponuje środek i go ociepli? Czy w ogóle będzie różnica między najtańszymi przewodami głośnikowymi, a Melodiką? Dziękuję za wszystkie rady i sugestie. Jak sobie zasugerujesz tak Ci zagrają. Jak masz kable z miedzi a nie aluminium powlekanego to nie ma sensu ruszać, szczególnie do apmlitunera za 2k? U mnie ta yamaha gra na kablu ethernetowym (nie miałem nic innego pod ręką). Wcześniej grała na miedziowych zwykłych kablach. Różnicy jest dla mnie niesłyszalna. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rakozik Napisano 19 maja 2021 Udostępnij Napisano 19 maja 2021 Dnia 21.03.2021 o 18:31, Bahzell napisał: Jak sobie zasugerujesz tak Ci zagrają. Jak masz kable z miedzi a nie aluminium powlekanego to nie ma sensu ruszać, szczególnie do apmlitunera za 2k? U mnie ta yamaha gra na kablu ethernetowym (nie miałem nic innego pod ręką). Wcześniej grała na miedziowych zwykłych kablach. Różnicy jest dla mnie niesłyszalna. Wbrew pozorom, kable ethernetowe są wykonane z całkiem dobrej miedzi, może się okazać, że ciężko będzie znaleźć przyzwoity tani kabel który zagra na podobnym poziomie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubad Napisano 19 maja 2021 Udostępnij Napisano 19 maja 2021 Jak możesz przed zakupem wypożycz temat kabli jest mocno zapalny, co do słyszenia różnic. Jeżeli masz miedź ofc 2,5mm to zmiana raczej nie ma sensu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubad Napisano 20 maja 2021 Udostępnij Napisano 20 maja 2021 Fajnie jakby otwarte tematy kończyły się wnioskami autora, co do różnic czy decyzji zakupowych. A tak 3/4 tematów pozostaje w strefie otwartej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cristopor Napisano 20 maja 2021 Autor Udostępnij Napisano 20 maja 2021 6 minut temu, Kubad napisał: Fajnie jakby otwarte tematy kończyły się wnioskami autora, co do różnic czy decyzji zakupowych. A tak 3/4 tematów pozostaje w strefie otwartej. Zakupiłem zwykłe miedziaki OFC. Po przeczytaniu różnych wątków odnośnie kabli stwierdziłem, że do takiego zestawu nie ma sensu brnąc w niby markowe, bo różnicy i tak nie będzie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubad Napisano 20 maja 2021 Udostępnij Napisano 20 maja 2021 O i właśnie o takie podsumowanie mi chodziło (y) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cristopor Napisano 20 maja 2021 Autor Udostępnij Napisano 20 maja 2021 24 minuty temu, JaZz napisał: To fakt, tym bardziej że jak widać kolega nie zniknął z forum. W sumie to prawdopodobnie dzięki Twojemu postowi otrzymaliśmy finał Sorki za mój wcześniejszy post. Zgadza się Ruszyło mnie sumienie by dokończyć temat Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubad Napisano 20 maja 2021 Udostępnij Napisano 20 maja 2021 3 godziny temu, JaZz napisał: To fakt, tym bardziej że jak widać kolega nie zniknął z forum. W sumie to prawdopodobnie dzięki Twojemu postowi otrzymaliśmy finał Dokładnie nie mówię o osobach które tworzą konto wrzuca wpis i tyle je było widać, oby finałów było więcej. Pozdrawiam 😀 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts