Fafniak Napisano 25 kwietnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 25 kwietnia 2021 Nie dodawane na różnych etapach - niestety efekt jest mało powtarzalny i chyba powierzchnia płytek musi się różnić jakoś Wkleję później zdjecia Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 25 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 25 kwietnia 2021 (edytowany) To chyba fajnie, że efekt nie jest powtarzalny. Płytki miedzi powinny być dokładnie oczyszczone przed obróbką chemiczną. Nawet jeśli dotkniesz gdzieś palcem to pozostawi drobiny tłuszczu i w tym miejscu chemia wytrawi inaczej. Na YT jest mnóstwo filmów "how to patina copper" - można osiągnąć różne kolory i wzory patyny. Jestem ciekawy efektu końcowego u Ciebie. Pokaż zdjęcia jak skończysz obudowę. Edytowano 25 kwietnia 2021 przez Gość Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 25 kwietnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 25 kwietnia 2021 13 minut temu, JohnDoe napisał: Płytki miedzi powinny być dokładnie oczyszczone przed obróbką chemiczną. być moze to jest przyczyną, jestem niecierpliwy przy takich "okazjach" Tak w ogóle to zastanawiam sie czy tą miedź kłaść Wersja bez miedzianych płytek : Płytki w świetle wyglądaja tak : A na obudowie : Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 25 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 25 kwietnia 2021 Dobrze wyglądają. Widzę, że "dach zamku" jeszcze nie ma patyny. Miedź dodaje szyku i ja bym z tego nie rezygnował Przecież te wzory na płytkach nie muszą być takie same i nawet nie powinny bo to nie produkt-supermarket. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 25 kwietnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 25 kwietnia 2021 3 godziny temu, JohnDoe napisał: Przecież te wzory na płytkach nie muszą być takie same i nawet nie powinny bo to nie produkt-supermarket. wiem wiem po prostu szalenie zdziwiło mnie że aż taka różnica może być w reagowaniu na ta samą chemię Nie do końca chce sie układać ta miedź Ale jak nie znajdę bardziej fikuśnych śrub - to te zostaną Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bahzell Napisano 27 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 27 kwietnia 2021 Zastanawiam się czy taka obudowa: https://www.x-kom.pl/p/521296-obudowa-do-komputera-kolink-satellite.html Nie byłaby też dobra pod Malinę, zasilacz, jakieś dyski zewnętrzne. Trzeba by tylko wyciąć dziurę pod wyświetlacz. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 27 kwietnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 27 kwietnia 2021 8 godzin temu, Bahzell napisał: Zastanawiam się czy taka obudowa: https://www.x-kom.pl/p/521296-obudowa-do-komputera-kolink-satellite.html Nie byłaby też dobra pod Malinę, zasilacz, jakieś dyski zewnętrzne. Trzeba by tylko wyciąć dziurę pod wyświetlacz. Zamiast chrzanić się z maliną to w takiej obudowie zrobiłbym sobie kompa muzycznego na pecetowych gratach + soft linuxa jakis Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HQ150 Napisano 28 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 28 kwietnia 2021 Ja tak mam w jednym z systemów ale moim zdaniem składanie peceta tylko jako playera do muzyki to chyba ,, zbytek łaski''. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 28 kwietnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 28 kwietnia 2021 Chodzi mi o te małe PECETY z płyt mini/micro Dzięki czemu mamy dostępne normalne rozwiązania w konstrukcji płyty głównej Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HQ150 Napisano 28 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 28 kwietnia 2021 To prawda ale co niby chciałbyś osiągnąć dużo lepszego niż z taniej, malutkiej i energooszczędnej malinki? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 28 kwietnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 28 kwietnia 2021 Choćby normalny ON/OFF normalne wejscie zasilania możliwość wewnętrznego usb Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HQ150 Napisano 28 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 28 kwietnia 2021 No właśnie zaletą malinki jest to, że nie trzeba jej wyłączać. Pobór prądu jest malutki. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 30 kwietnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 30 kwietnia 2021 Dnia 28.04.2021 o 16:58, HQ150 napisał: No właśnie zaletą malinki jest to, że nie trzeba jej wyłączać. Pobór prądu jest malutki. Ale po cholerę wywalać energię "w nic" ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HQ150 Napisano 30 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 30 kwietnia 2021 Coś się mi wydaje, że jakby zliczyć pobór prądu przez malinkę pracującą 24h i pobór takiego miniPC pracującego przez kilka godzin to i tak malinka by była bardziej oszczędna. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 30 kwietnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 30 kwietnia 2021 Być moze (trzeba by zobaczyć ile takie "mini PC bierze) tak czy inaczej pozostaje problem wywalania energii "w nic" Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HQ150 Napisano 30 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 30 kwietnia 2021 Wiem, psychologicznie tak to działa mimo, że to może być właśnie jej oszczędzanie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 30 kwietnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 30 kwietnia 2021 Ale ty rozpatrujesz cały czas hipotetyczną sytuację czyli mini PC vs malina A w przypadku używania samej tylko maliny i włączonej cały czas, po prostu marnujesz energię Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HQ150 Napisano 30 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 30 kwietnia 2021 (edytowany) No ale Ty przecież podałeś jako plus miniPC to że można go wyłączać. Tylko moim zdaniem nawet użytkowany parę godzin taki miniPC weźmie więcej prądu niż malinka włączona do prądu cały czas. To malinka jest bardziej energooszczędna. Tu znalazłem pomiary RPi3 z Kodi na pokładzie: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3311427.html Edytowano 30 kwietnia 2021 przez HQ150 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 30 kwietnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 30 kwietnia 2021 3 godziny temu, HQ150 napisał: No ale Ty przecież podałeś jako plus miniPC to że można go wyłączać. nie tylko, ale ty sie wyraźnie do tego przyczepiłeś Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 30 kwietnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 30 kwietnia 2021 Jest prawie gotowy : a przy okazji nowe lampiony "siem wygrzewajom" Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 1 maja 2021 Udostępnij Napisano 1 maja 2021 Dnia 30.04.2021 o 21:14, Fafniak napisał: Jest prawie gotowy : Spoko wyszło chyba, co? Jakieś światełka, cudo normalnie A jak by się dało jaśniejsze zdjęcie? No i co to za lampy nowe masz, fajnie grają? Dnia 30.04.2021 o 06:25, HQ150 napisał: Coś się mi wydaje, że jakby zliczyć pobór prądu przez malinkę pracującą 24h i pobór takiego miniPC pracującego przez kilka godzin to i tak malinka by była bardziej oszczędna. Dnia 30.04.2021 o 06:52, Fafniak napisał: Być moze (trzeba by zobaczyć ile takie "mini PC bierze) tak czy inaczej pozostaje problem wywalania energii "w nic" Dziś zmierzyłem takim gniazdkowym watomierzem mój mini-PC NUC / podczas pauzy 9W / podczas odtwarzania 16 do 20W. Mimo to, nigdy nie wyłączam NUC z prądu bo mi się nie chce. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HQ150 Napisano 2 maja 2021 Udostępnij Napisano 2 maja 2021 7 godzin temu, JohnDoe napisał: Dziś zmierzyłem takim gniazdkowym watomierzem mój mini-PC NUC / podczas pauzy 9W / podczas odtwarzania 16 do 20W. Mimo to, nigdy nie wyłączam NUC z prądu bo mi się nie chce. To daje na miesiąc nie całe 15 kWh. Czyli 10x więcej niż ta malinka którą podlinkowałem. Ale w dalszym ciągu nie są to oczywiście jakieś znaczne kwoty. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 2 maja 2021 Autor Udostępnij Napisano 2 maja 2021 (edytowany) Tak to wygląda od momentu startu (diody (górne) gasną gdy malina zostaje zdalnie wyłączona). Zapomniałem że od spodu wystają jeszcze śruby od zasilania i porysowałem to ikeowskie gów..o na którym stoi sprzęt fotki : Pozostaje mi uzupełnienie wkrętów, bo zabrakło, a sklepy do których mam względnie blisko nadal zamknięte były Uporządkowanie kabli. Zamontowanie magic arm-a do monitorka dotykowego (ale nie jestem pewny czy to będzie) Pewnych niedoskonałości konstrukcji nie zmienię - no ale to w końcu nie jest seryjna produkcja tylko adaptacja Na dachu maliny chcę jeszcze jakieś dziwne, fikuśne złącze zamontować No i domontować wewnątrz ekran oddzielający elektronikę od zasilacza 11 godzin temu, JohnDoe napisał: No i co to za lampy nowe masz, fajnie grają? Zestaw 4 lamp RFT Edytowano 2 maja 2021 przez Fafniak Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HQ150 Napisano 2 maja 2021 Udostępnij Napisano 2 maja 2021 Brawo za pomysł i wykonanie. Bardzo lubię takie podejście do tematu. Ja bym jednak gniazda i kable dał z tyłu. Zwłaszcza ten zasilający. Albo zmień wtyczkę i kabel na jakiś dostosowany do projektu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 2 maja 2021 Autor Udostępnij Napisano 2 maja 2021 (edytowany) 1 godzinę temu, HQ150 napisał: Ja bym jednak gniazda i kable dał z tyłu Problem powstał w momencie przyjścia obudowy. Z tyłu jest cała ścianka wsuwana od góry i montowanie tam czegokolwiek jest karkołomne.. Ale mam pomysł juz jak to obejść, tylko muszę wykombinować jak zrobić obejmę na standardowe gniazdo zasilania, żeby zamontować na dolnej płycie A jeżeli mi się nie uda - obecne gniazdo pomaluję na rdzawy kolor. Na Kabel dodam "miedziany" oplot. Obecny widok jest psuty przez ten jasny kabelek - wiem. Natomiast nie wiem gdzie szukać, albo komu zlecić wykonanie nakrętki która trzyma moduł "allo" na górze obudowy: a potrzebuję takiej : Edytowano 2 maja 2021 przez Fafniak Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts