dorsz Napisano 16 maja 2021 Udostępnij Napisano 16 maja 2021 Może to będzie śmieszne ale Quadrale w kolorze wiśnia podobają się żonie... Punkt dla Ciebie przy ewentualnym przemeblowaniu. "Kochanie, no jak Ci się podobają, to może spróbujmy poprzestawiać - przecież to nic nie kosztuje." Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Heathen Napisano 17 maja 2021 Udostępnij Napisano 17 maja 2021 Spróbój lewą szafkę i tą prawą szklaną witrynę rozsunąć maksymalnie w kąty (prawo/lewo) w powstałe przestrzenie po bokach telewizora umieść kolumny. Jeśli będzie poprawa=akustyka Jeśli nie=kolumny Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kfiatos Napisano 17 maja 2021 Autor Udostępnij Napisano 17 maja 2021 Spróbój lewą szafkę i tą prawą szklaną witrynę rozsunąć maksymalnie w kąty (prawo/lewo) w powstałe przestrzenie po bokach telewizora umieść kolumny. Jeśli będzie poprawa=akustyka Jeśli nie=kolumnySprawdzę jak wypedzę żonę z domu Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kfiatos Napisano 17 maja 2021 Autor Udostępnij Napisano 17 maja 2021 Nie mogę tego na razie sprawdzić. Zrobiłem coś innego. Puszczałem sobie z YT różne częstotliwości i taka najbardziej wkurzająca okazała się 80hz. Pomierzylem pokój i użyłem kalkulatora do sprawdzenia modów. Wynik w załączniku. Czy to oznacza że w tym pokoju każde kolumny zagrają tak samo bo pokój ma właśnie problem z 80hz? Co można na to poradzić? Jakieś ustroje czy sprawa jest beznadziejna? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 17 maja 2021 Udostępnij Napisano 17 maja 2021 Dnia 16.05.2021 o 15:46, kfiatos napisał: Czy możecie sprawdzić jak gra ten utwór z YT ? Wiem że YT nie jest dobrym przykładem ale tam dobrze to słychać. To przebasowienie słychać też w głosie lektora w filmach. Spoko utwór. 👍 Dnia 16.05.2021 o 17:17, JaZz napisał: Odpaliłem z yt. Faktycznie jest tego dołu dużo, nawet może za dużo, ale nic złego nie dzieje się u mnie IMO. Również potwierdzam że nic złego sie nie dzieje. A słuchałem z yt na stacjonarnym jak i sluchawkach ktore "lubuja" sie podpisywać basem. Tak wiec wychodzi ze akustyka z strojeniem kolumn i ustawieniem ich sie "nie dogaduje". Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slaw0001 Napisano 18 maja 2021 Udostępnij Napisano 18 maja 2021 13 godzin temu, kfiatos napisał: Jakieś ustroje czy sprawa jest beznadziejna? Odpuść pułapki basowe. Albo przesuwanie kolumn do środka pokoju na czas odsłuchu, albo korekcja akustyki typu Dirac Live i tym podobne. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Heathen Napisano 18 maja 2021 Udostępnij Napisano 18 maja 2021 2 godziny temu, slaw0001 napisał: Odpuść pułapki basowe. Albo przesuwanie kolumn do środka pokoju na czas odsłuchu, albo korekcja akustyki typu Dirac Live i tym podobne. Jeśli to mod pomieszczenia to zmiana położenia kolumn nic nie da Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kfiatos Napisano 18 maja 2021 Autor Udostępnij Napisano 18 maja 2021 Przestawiałem wczoraj kolumny i znalazłem konfigurację, w której w jednym konkretnym miejscu po prawej stronie kanapy (wydaje się na tyle osłabiony że da się tego słuchać ) ta częstotliwość 80Hz jest cichsza i utwory grają w sposób akceptowalny bez buczenia. Jeśli nie da się nic na to poradzić w sposób stały to na czas odsłuchów będę przestawiał kolumny bo już wiem gdzie mają stać żeby było lepiej. Nie jest to rozwiązanie idealne bo ten punkt jest bardzo malutki. Chętnie przyjmę jakieś rozwiązanie które chociaż minimalnie poprawi tą sytuację o ile to możliwe. Będę miał na testy inne kolumny i zobaczę jak się zachowają w tym pomieszczeniu. Być może to wskaże kierunek, w którym trzeba iść. Co do dirac live to okazuje się, że można kupić amplituner z wbudowanym. Ciekawe jak to się sprawdza.... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 18 maja 2021 Udostępnij Napisano 18 maja 2021 Nie zauważyłem czy nie było co jest źródłem i co napędza te kolumny ? Pzdr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kfiatos Napisano 18 maja 2021 Autor Udostępnij Napisano 18 maja 2021 Przed chwilą, Dedal75 napisał: Nie zauważyłem czy nie było co jest źródłem i co napędza te kolumny ? Pzdr Stary TX-Sr578 Onkyo Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 18 maja 2021 Udostępnij Napisano 18 maja 2021 A źródło? Tv, CD,pc , streamer? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kfiatos Napisano 18 maja 2021 Autor Udostępnij Napisano 18 maja 2021 Tidal HiFi po HDMI z tv i YT (wiem że na YT jest gorsza jakość więc do testów tylko Tidal) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 18 maja 2021 Udostępnij Napisano 18 maja 2021 A nie myślałeś żeby podepszeć się komputerem i tanim USB DAC ? Wtedy masz większe pole manewru eliminacji tych problemów. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kfiatos Napisano 18 maja 2021 Autor Udostępnij Napisano 18 maja 2021 (edytowany) Nie myślałem o tym jeszcze. Dopiero odkrywam ten świat jeśli chodzi o stereo. Masz coś konkretnego na myśli jeśli chodzi o dac? Tuż obok amplitunera stoi Qnap TS-251+ Tutaj mamy jakąś tam listę kompatybilnych kart dźwiękowych na usbLista kart usb Qnap 251+ Edytowano 18 maja 2021 przez kfiatos Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 18 maja 2021 Udostępnij Napisano 18 maja 2021 (edytowany) Coś żeby się w koszty nie pchać . Topping, ifi , nuprime, Ja mam mini PC Beelink bt 3 pro spięty w tej chwili z nuprime dac9 Edytowano 18 maja 2021 przez Dedal75 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bogusz Ratajczak Napisano 18 maja 2021 Udostępnij Napisano 18 maja 2021 Widzę, że dyskusja rozwija się w różnych kierunkach (każdy pewnie częściowo słuszny), więc zaproponuję coś innego. Zatkaj jakimiś gąbkami otwory bassreflexu, albo mniej ekstremalnie, wstaw coś, co je zmniejszy, albo wydłuży. Metoda prób i błędów jest tutaj jak najbardziej wskazana. Chyba najtańszy sposób na utemperowanie nieokiełznanego basu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kfiatos Napisano 18 maja 2021 Autor Udostępnij Napisano 18 maja 2021 Już zatkalem otwory br i nic to nie dało w sumie. Zamówię na palę gąbki z mega acoustic. Tylko nie wiem za bardzo co zamówić Żona i tak nie pozwoli mi ich na stałe ustawić Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slaw0001 Napisano 18 maja 2021 Udostępnij Napisano 18 maja 2021 4 godziny temu, Heathen napisał: Jeśli to mod pomieszczenia to zmiana położenia kolumn nic nie da Nie do końca prawda. W każdym pomieszczeniu są mniejsze lub większe mody i cały widz polega aby ustawiać tam kolumny gdzie są najmniejsze. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 18 maja 2021 Udostępnij Napisano 18 maja 2021 (edytowany) Jakimś kalkulatorem robiłem i faktycznie w zakresach podanych było lepiej . Proponowałem pc bo zainstalujesz Apo eq i nawet bez pomiarów zjedziesz sobie suwaczkiem te 80hz kilkanaście dB i będzie pasować 😉 .Pzdr Edytowano 18 maja 2021 przez Dedal75 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kfiatos Napisano 18 maja 2021 Autor Udostępnij Napisano 18 maja 2021 Jak dam radę to spróbuję wieczorem pobawić się z PC ale nie wiem w sumie od czego zacząć Testy z PC mogę zrobić ale szczerze mówiąc do dla mnie słabe rozwiązanie bo jest strasznie angażujące i nikt poza mną w domu go nie użyje Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 18 maja 2021 Udostępnij Napisano 18 maja 2021 39 minut temu, kfiatos napisał: Jak dam radę to spróbuję wieczorem pobawić się z PC ale nie wiem w sumie od czego zacząć Testy z PC mogę zrobić ale szczerze mówiąc do dla mnie słabe rozwiązanie bo jest strasznie angażujące i nikt poza mną w domu go nie użyje APO i PC super sprawa, (u mnie dudni 50Hz i go koryguje) ale możesz też streamowac do Chromecast Audio. On ma prosty Equalizer niskie/wysokie i działa świetnie - wysoka jakość dźwięku. Minus - trudno kupić Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kfiatos Napisano 18 maja 2021 Autor Udostępnij Napisano 18 maja 2021 Deleted Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Heathen Napisano 19 maja 2021 Udostępnij Napisano 19 maja 2021 15 godzin temu, slaw0001 napisał: Nie do końca prawda. W każdym pomieszczeniu są mniejsze lub większe mody i cały widz polega aby ustawiać tam kolumny gdzie są najmniejsze. Polecam lekturę tego tematu: Jak jest mod na 80hz to można stawiać kolumny gdzie się chcę i nie wiele to zmieni. Albo korekcja aktywna (aydssey np) albo bass trapy Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kfiatos Napisano 22 maja 2021 Autor Udostępnij Napisano 22 maja 2021 Czy coś takiego na szerokość kanapy na ścianie za słuchaczem ma sens? To bardziej na pogłos. Pułapki basowe też dołożę ale czekam na gąbki żeby przetestować Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kfiatos Napisano 22 maja 2021 Autor Udostępnij Napisano 22 maja 2021 Takie coś miałem na myśli:Dyfuzor akustyczny drewnianyhttps://www.olx.pl/d/oferta/dyfuzor-akustyczny-drewniany-CID751-IDETDuh.html Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts