Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witajcie .

Ponieważ posiadam Soudbar Samsung RW650+dodatkowe dedykowane Głosniki 8500s. Razem tworzy zestaw 5.1.
Nie Jestem w pełni zadowolony z zestawu zwłaszcza jak film wyjściowy ma tylko [Stereo audio] to tylne głośniki są ciche i nie słychać żadnego efektu.

Owszem wiem że czuć te "efekty" jak materiał źródłowy ma dds,czy tam dolby[Netflix choć nie ciągły efekt]. Ale nadal to lipa, kiedyś pożyczone kino domowe stare głównie Sam plastik grały dużo lepiej w filmach itp czuć było bass i to coś.

Budżet mam 6k+ parę stów na kable głosnikowe nie jestem w ogóle w temacie jakie kable itp. Wstępnie wybrałem taki zestaw[zestaw miejscowy euro rtv agd:
Denon AVR-X1600H, Wilson RAPTOR 7/1/VOCAL (biały) , wybrałem biały kolor bo tańszy o 600 stów. A źle i tak nie wygląda. +sub Magnat Monitor Supreme Sub 302A (czarny) + kabel Oehlbach Easy-Connect razem wychodzi :5 898 zł bez dodatkowych kabli.

Jako TV posiadam: Samsung UE85AU8002K, też stosunkowo tani jak na taki rozmiar to nieźle się ogląda filmy na nim, nie myślę o 8k na to nadejdzie czas kiedyś tam.

Jeśli macie jakieś opinie albo może lepszą propozycje proszę pisać, jakie kable polecane, jaki Przekrój dla przednich itp.

A i zastosowanie czasami jakaś muzyka, ale głównie Oglądanie filmów w dolby/athmos itp. Po to zestaw będzie kupiony Dla filmów i wrażeń jak z Kina😀, bo tv już robi robotę.

Napisano
11 godzin temu, kosiarz66 Rier napisał:

Wstępnie wybrałem taki zestaw[zestaw miejscowy euro rtv agd:
Denon AVR-X1600H, Wilson RAPTOR 7/1/VOCAL (biały)

Nie polecam takiego zestawu. Zbyt ciepłe granie. Jeśli te kolumny to nie z tym amplitunerem. Jak już to Yamaha. Albo Denon ale inne kolumny. Jaśniejsze.
Suba z firmy Wilson nie polecam w ogóle.

Napisano

Jeśli lubisz ciepłe, dociążone brzmienie z poluzowanym dołem to Denon + WIlson Raptor mogą przypaść Ci do gustu. Jeśli chciałbyś postawić na lepszą dynamikę to warto byłoby pójść w kierunku Heco Victa Prime czy Taga Harmony TAV607. 

Napisano

Embe może to odosobniony przypadek, jakość dźwięku i tak powinna być dużo lepsza od obecnego soudbara 5.1.

A co do Suba Wilson , byłem słyszałem jak brzmi dlatego wybór padł na : Magnat Monitor Supreme Sub 302A, może nie wybitny ale za tą cenę i tak brzmi o wiele lepiej niż te ich firmowe subki.

Zwiększyłem zdeko budżet i pytam mam parę:
1.Widzę że denon ma wejścia na głośniki typu: Bananowe  wtyki a co za tym się rozchodzi, czy takowy np kabel byłby dobry dla przednich:Oehlbach Crystal Wire T25/500 2x2,5mm chyba dla nich wystarczy, 5m dla tylnych raptorów Oehlbach Crystal Wire T15/1000 2x1,5mm, 10m, oraz dla bocznych Oehlbach Crystal Wire T15/500 2x1,5mm, 5m. Czy takowy przekrój to optimum?. Kable chyba solidnej marki wybrałem zresztą szczególnie się na tym nie znam.
2. Pytanie Do zestawu wleciały: Klipsch R-51M para kolumn[czarne 2 szt] myślę że to mocny wybór jako boczne głośniki na środku salonu?.
Z racji rabatu naliczanego rabatu tak czy siak, plan był taki i rozmieszczenie ich:

Głośnik centralny pod tv bo wisi,Subwofer po prawe stronie koło tv,  2 głośniki front przód, 2, małe raptory na tył surround, a klipsch-y po bokach na środku. Tak to powinno wyglądać>? .

Jako ludzie którzy niekiedy zawodowo zajmują się sprzętem audio/video, i mając doświadczenie w tej branży muszę polegać na was.
Z tego względu że jako laik w tych sprawach wiec mogę nie wiedzieć wielu spraw, choć akurat zajmowałem się zawodowo przez jakiś  czas tematem Pc,i w tej dziedzinie się  akurat orientuje mocno.
Wyszło dość mocno przegadane ale myślę że po-krótsze wyjaśniłem sprawę i plan na zestaw głównie 80% dla filmów po pracy zwłaszcza w weekendy.

Za wszelką dalszą pomoc stokrotnie dziękuje, zresztą za Konstruktywne wcześniejsze wypowiedzi też.

Napisano
Dnia 2.06.2021 o 11:35, eMBe napisał:

W moim przypadku to nawet nie było nudne brzmienie tylko przytłumione. Mało szczegółów.

No to nudne z czasem.

6 godzin temu, kosiarz66 Rier napisał:

Czy takowy przekrój to optimum?. Kable chyba solidnej marki wybrałem zresztą szczególnie się na tym nie znam.

Oehlbach ma dobre o solidne kable w każdym budzecie. Weź 2,5mm

Piotr