Skocz do zawartości
Patryk Kuraś

KEF Q750 pytanie

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Witam serdecznie, 

Jestem szczęśliwym posiadaczem głośników KEF Q750, niestety od jakiegoś czasu niepokoi mnie jeden z głośników który przy niektórych piosenkach wydaje dźwiek jakby był uszkodzony tzn.. Dziwne syczenie, i teraz ciężko mi stwierdzić czy głośnik jest uszkodzony czy poprostu tak czuły na utwory puszczane niestety przez YT na optyku lub BT. 

Czy jest wstanie ktoś mi pomóc co może powodować syczenie w górnej membranie, czy to uszkodzenie nowego głośnika czy może jakoś odtwarzanej muzyki i moje przewrażliwienie, dodam jeszcze że na filmach nie dostrzegłem tego samego.. Z góry dziękuję. 

Edytowano przez Patryk Kuraś

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Niestety za mało informacji.

Bo może to być spowodowane zarówno uszkodzeniem jak i materiałem źródłowym.

Zrób zatem test.

- Czy coś syczy kiedy muzyka nie gra?

- Czy możesz zastosować jakieś dobre źródło?

- Wymienić kabel optyczny

Piotr

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Pomiary nie będą konieczne. Sygnał z YT często bywa przesterowany. Jeśli problem występuje na jednej kolumnie to warto byłoby zamienić kolumny miejscami ( łatwiej będzie kable przepiąć). Jeśli zniekształcenia przesuną się na drugą kolumnę to znakiem tego, że winowajcą jest materiał nagraniowy. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Hej, postanowiłem zamienić głośniki stronami, i faktycznie po zmianie stron z tej samej strony drugi głośnik również oddaje takie same dźwięki przy tym samym utworze. 

Czy to jakoś dźwięku? Wiem że BT i YT nie oddają tego samego co płyta etc.. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Czyli tak na prawdę problemu nie ma i winowajcą jest poniekąd youtube oraz jakość nagrania. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowany)

Niestety po zmianie strony tak jak już pisałem drugi głośnik również wydaje podobne dźwięki, jednak mam wrażenie że co jakiś czas głośnik wydaje dźwiek jakby styki się łączyły, jest to również zaobserwowane przy zmienię np pisoneki na YT takie pstrykaniecie. Już sam nie wiem czy to może moje złudzenie czy na prawdę że sprzętem jest coś nie tak. Dodam że sprzęt jest nowy ma ms czasu i opórcz basu, oraz trebli nic nie ustawiałem. Ktoś coś może pomóc? Bo nie wiem czy mam oddawać na gwarancję i nie wiem co.. 

Edytowano przez Patryk Kuraś

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

No problem jest.

Wiemy że nie kolumny. Ale może elektronika?

Dnia 4.06.2021 o 07:20, S4Home napisał:

Zrób zatem test.

- Czy coś syczy kiedy muzyka nie gra?

- Czy możesz zastosować jakieś dobre źródło?

- Wymienić kabel optyczny

Piotr

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Masz możliwość sprawdzenia na innych kolumnach? Przed wysłaniem na serwis najlepiej sprawdzić czy problem nie leży po stronie wzmacniacza lub źródła. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Cześć, 

 

Jak muzyka nie gra - to nic nie syczy

Źródła to tylko Optyka, oraz BT z telefonu :/ - YT premium, lub SPOTI

Kabel optyczny raczej w tym przypadku nie ma nic do tego bo przez BT też słychać :/

Najlepsze jest to że jak pytam kogoś czy słyszy to niestety nie :/ może mam jakiś uraz 😄

Jeszcze mam pytanko czy może trzeba poustawiać w jakiś stopniu wzmacniacz, bo wierzę w to że Yamaha ma więcej opcji niż bas i treble.. Niestety nie znalazłem nic w instrukcji ktoś może pomóc? 

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

No ale chwile. Czyli tylko Ty to słyszysz?

Spróbuj ją wyzerować w ustawieniach - instrukcja.

Wypożycz inne źródło.

Piotr

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

No pytam narzeczonej to nic nie słyszy. 

Spróbuję coś zalatwić. A czy wzmacniasz ma jakieś dodatkowe opcje ustawień? Czy na prawdę jest to tylko bas/treble?

Jeszcze nasuwa mi się jeden pomysl moze kabel jest uszkodzony jeżeli po zmienie stron głośnika słychać na tym samym kanale. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Mnie ostatnio znikał dźwięk z centralnego głośnika w KD , 24h zastanawiałem się z czego to wynika - przypomniałem sobie ,że zwierzak się tam kręcił i okazało się ,że kabel głośnikowy się poluzował ;) 
Sprawdź wszystkie kable czy stykają , ew. jak masz na podmiankę głośnikowe to podepnij inne.

RCA mam na 90st kątówce i też niekiedy potrafiło się przekręcić i 1 kanał "gasł" - jak to nie pomoże to niekiedy jak stary wzmak to końcówki mogą się kończyć i przerywać czy potencjometr itp. inne rzeczy we wzmaku

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

@Patryk Kuraś jaki wzmacniacz?

Kolumny najlepiej wysuń na środek i ustaw obok siebie. Zrób test i na spokojnie jeszcze raz oceń. Już doświadczyłem nie raz sytuacji ,w której lewe ucho oceniało zupełnie inaczej niż prawe ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Zacznij w takim razie od wyzerowania ustawień. 

Sprawdź jeszcze jaką masz wersję oprogramowania. Najnowszy soft to 1.35.

Gdybyś aktualizował sprzęt to tylko przez USB.

Niestety ale w przypadku tego urządzenia nie ma zbyt wielu ustawień audio.

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Odpowiedz...

×   Wkleiłeś treść z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

  Only 75 emoji are allowed.

×   Twój link będzie automatycznie osadzony.   Wyświetlać jako link

×   Poprzedni post został zachowany.   Wyczyść edytor.

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Utwórz nowe...