tomek72 Napisano 14 godzin temu Udostępnij Napisano 14 godzin temu @Arek_Gd po kolei 🙂. RZ50 to mój piąty amplituner - jeśli liczyć Thomsona DPL560 ponad 20 lat temu. Później był Pioneer, Onkyo TX-NR686 (niestety piorun je załatwił) tu już było ładnie (WOW i pazur) i pierwszy kontakt z Atmos, później Marantz SR5013 (nie było nic na rynku w 2021), był fajny, nieźle grał w stereo, nawet lepiej od Onkyo, ale w kinie był niedosyt i niestety jak dla mnie nuda. Do stereo ostatecznie dokupiłem Audiolab-a i dni Marantza u mnie były "policzone", na poważnie jeszcze był 2 lata i w ubiegłym roku wróciłem do Onkyo pod szyldem RZ50 😁. Wrócił pazur, WOW i radość w kinie. 16 godzin temu, Arek_Gd napisał: Jak doczytałem masz to spięte w taki sposób- włączasz ampli to po triggerze wyzwala się Emotiva która dalej wyzwala Audilaba, tak? Kalibrację masz zrobioną dla trzech aktywnych klocków. dokładnie taka kolejność, bo gdy chcę słuchać CD, gramofonu to załączając Audiolaba nie odpalam Emotivy. Kalibracja robiona dla wszystkich "klocków" czyli 7.1.4 16 godzin temu, Arek_Gd napisał: 1. Jak Twoje odczucia ze zmian w dźwięku w Pure Audio z RF-82 (tak?) i samym RZ-50 vs Audiolab 8300A co prawda od niecałych 2 miesięcy już nie mam RF82 - zastąpiły FA 502F, Klipsch po paru latach zaczął "męczyć" mnie w stereo stąd szukałem czegoś łagodniejszego i mniej technicznego - no z Audiolab-em zaczęło to być dla mnie wkurzające (być może wiek daje znać o sobie 😂), w kinie było OK bo i tak korekcja (czy Audyssey w Marantz, czy Dirac w Onkyo) to niwelowała. Co do drugiej części pytania - do Audiolaba mam zestawy (Klipsch też tak był) wpięte na bi-wiring, nie robiłem bezpośredniego porównania RZ50 vs Audiolab, może się kiedyś skuszę, zaizoluję jedną parę kabli i potestuję, ale wiesz ile to zachodu 😉. 16 godzin temu, Arek_Gd napisał: 2. Czy czujesz dużą zmianę w dynamice KD skoro ampli jest odciążony (gdy wszystkie 3 klocki chodzą) od początku z Onkyo jest spięty wzmacniacz, więc jak wyżej nie porównywałem tego, ale w Marantz gdy dodałem Audiolab-a na front różnica była słyszalna, końcówka na SB i tak nic nie zmienia 16 godzin temu, Arek_Gd napisał: 3. Gdybanie - co jeśli nie byłyby połączone po triggerze , odpalasz sam ampli i wtedy startuje tylko centralny , surround i 4 x atmos , tak? A można zrobić taki oddzielny preset kalibracyjny na to, czy po prostu system jest na tyle ułomny że pamięta kalibrację 7.2.4, ale gra tylko na tym co aktywne? Tak by to wystartowało. Są 3 sloty dla Dirac-a, ale nie próbowałem czy można wgrać na nie różne konfiguracje głośników. W każdym razie wchodząc w menu konfiguracji jest informacja że po zmianie należy zrobić na nowo kalibrację - pytanie czy położy DL we wszystkich slotach? Musiałbym spróbować się pobawić - jak znajdę chwilę to może w miarę szybko to sprawdzę, mam zapisane pomiary i filtry, więc w razie czego szybko przywrócę DL do obecnej postaci. Natomiast wydaje mi się że system jest na tyle ułomny że nie wykryje braku zasilania frontów czy SB i będzie tak "kalecko" grał, tylko bez frontów może sporo zniknąć. 16 godzin temu, Arek_Gd napisał: 4. Czy próbowałeś wymusić w jakiś sposób inny zestaw tylnych głośników aby napędzała je Emotiva, czy jednak musi być tak jak w instrukcji (pytam bo na codzień, powiedzmy do seriali, filmów z kablówki wolałbym odpalać tylko ampli z 7.2.0 lub 5.2.0) a tylko na filmy z projektorem 7.2.4. To na razie teoria bo może atmos mi się spodoba. Niestety nie znalazłem innej opcji uwolnienia - przypisania końcówek dla tylnych w 7.1.4. Można zrobić 7.1, lub 7.1.2 korzystając z końcówek w RZ50, ale gdy dasz 2 zestaw Height zasilasz go z zacisków SB, a SB wylatuje na zewnątrz. Co do słuchania na co dzień - tutaj virtualizacja w Onkyo mnie zaskoczyła pozytywnie (Marantz tego tak fajnie nie rozkładał) bo po doświadczeniu z Marantz-em gdzie nie można było (SR5013) wyłączyć wirtualizacji i przełączaniem na pilocie na 5.1, 2.0 itd. w zależności od ścieżki chciałem to wyłączyć w Onkyo, ale jak posłuchałem to doszedłem do wniosku, że jest całkiem spoko. W Marantz najwięcej traciły dialogi - mimo tego samego głośnika centralnego, stąd TV 2.0 lepiej było oglądać przełączając tryb. W Onkyo jest wszystko OK i już nawet o tym nie myślę - chociaż czasem pojawi się jakiś dźwięk "znikąd", ale nie jest to nienaturalne. Na ile mogłem odpowiedziałem - wiadomo nie na wszystko jestem w stanie odpowiedzieć bo pewnych rzeczy nie sprawdzałem i nie testowałem, to myślę poniekąd dowodzi wygody użytkowania i słuchania w tej konfiguracji 🙂 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arek_Gd Napisano 47 minut temu Udostępnij Napisano 47 minut temu @tomek72 dzięki za rzeczową odpowiedź. Dwie kwestie - Faktycznie w instrukcji jest 7.1.2 ale tylko dla głośników High Left i High Right, orientujesz się czy można mieć zamiast przednich wysokich to tylne wysokie (mam taką preferencję ze względu na ustawienie kanapy) , i czy to ustawienie da ATMOS z dwoma głośnikami czy to jakiś niepełny DTS X tylko się robi.... Bo mi sie zawsze wydawało że jest tylko para ze środka sufitu trochę przed słuchaczem ale nie daleko odsłuchu , albo już 4 z odpowiednimi kątami i odległościami albo 6 dla większych sal (to denon i marantz) Ja jadąc na XT32 nie mam pojęcia czym jest Virtulaizacja , jak włączam z dekodera SAT jakiś program gdzie leci tylko stereo to mi ampli automatycznie dobiera Dolby ProLogic II X czy jakoś tak i mam udawne 7.1 ale to na prawdę spoko działa, na reklamach produktów wszystko lata doookoła głowy . W netflixie jest podobnie ale od 2 lat coś tam poprawili i mam z większości filmów Dolby Digital EX gdzie również jestem zaskoczony rozdzieleniem dźwięków tylnych bocznych i tylnych za kanapą - tylko o ile pamiętam tylne za kanapą są połączone wtedy, ale efekt i tak jest super. W innych przypadkach DTS HD MASTER czy Dolby true HD wiadomo wszystko śmiga natywnie, ampli sam automatycznie dobiera ścieżkę . A do powyższego w codziennym użytkowaniu to RZ-50 to właśnie odpowiada wirtualizacja? Pamiętam że w RZ-830/840 użytkownicy preferowali tryby THX do ścieżek 2.0.... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts