tomek4446 Napisano 15 lipca 2021 Udostępnij Napisano 15 lipca 2021 Zwracam się do osób korzystających z platformy Canal Plus. Od wczoraj coś się zadziało i na wszystkich kanałach mam dźwięk Dolby Digital + . tak mi wyświetla amlituner KD i wyraźnie zmienił się dźwięk z kolumn. jest głośniej na frontach, niż na centralnym. Pobawiłem się ustawieniami ale nic mi to nie dało , reset urządzenia też. Czy mógłby ktoś napisać jaki ma dźwięk na tej platformie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 16 lipca 2021 Autor Udostępnij Napisano 16 lipca 2021 przepraszam , ale nikt naprawdę nie ma platformy Canal + i przypadkiem amplitunera ? Przypadkiem odkryłem , że za pojawienie się napisu Dolby Digatal + odpowiada ustawienie dekodera n-ki . Ten dźwięk pojawia się wyłącznie wówczas, gdy w ustawieniach dźwięku dekodera zaznaczę opcję " ZAWSZE" . ciekaw jestem tylko czy to jest naprawdę DD+ , i jakim cudem w tym formacie nadawane są WSZYSTKIE kanały ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bogusław 66 Napisano 16 lipca 2021 Udostępnij Napisano 16 lipca 2021 "N"-ka jest, ale KD już "niet" Na jaki kanał mam patrzeć dokładnie? ok, już przeczytałem pierwszy post.... ... tylko jak to u mnie sprawdzić? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slaw0001 Napisano 16 lipca 2021 Udostępnij Napisano 16 lipca 2021 39 minut temu, tomek4446 napisał: przepraszam , ale nikt naprawdę nie ma platformy Canal + i przypadkiem amplitunera ? Aż poczułem się winny, ze nie mam KD 😔. Ale mogę powiedzieć, że w rzeczywiście cos sie zmieniło z C+. Bo do tej pory oryginalne wersje jezykowe nie chodziły po optyku, a teraz tak. Z tym, ze ja ma dekoder Orange 🤪 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 16 lipca 2021 Autor Udostępnij Napisano 16 lipca 2021 24 minuty temu, Bogusław Kożyczkowski napisał: ... tylko jak to u mnie sprawdzić? Na stereo nie sprawdzisz , choć z drugiej strony, jak przełączę na dźwięk wyłącznie przez głośniki tv to też słychać różnicę. . Nie zwróciłbym na to uwagi , bo kino traktuję raczej po macoszemu, gdyby nie to, że nagle dźwięk mi się zrobił jak ze studni. Fronty zaczęły grać głośniej niż centralny. Myślałem , że coś się przełączyło w amplitunerze i wówczas zobaczyłem , że wyświetla się DD+. Zrobiłem ponowną kalibrację YPAO i sytuacja się unormowała , powróciła synergia między kanałami , przestrzeń się zwiększyła w stosunku do poprzedniego stanu .Ten dźwięk / DD+/ dotychczas miałem tylko na kanale 4k , teraz jest na wszystkich. 14 minut temu, slaw0001 napisał: Aż poczułem się winny, ze nie mam KD Jak to nie masz !!!??? 15 minut temu, slaw0001 napisał: Bo do tej pory oryginalne wersje jezykowe nie chodziły po optyku, a teraz tak. Z tym, ze ja ma dekoder Orange 🤪 Tym bardziej doceniam zaangażowanie w wątek Dzięki. DD+ tylko na tym ustawieniu dekodera / zdjęcie / , na pozostałych dźwięk PCM, o ile nie jest nadawany DD w oryginalnych wersjach językowych. Żeby nie było , że ściemniam Sprawdziłem wszystkie kanały / po za TVP, bo mam blokadę rodzicielską / i wszędzie jest DD+ Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bogusław 66 Napisano 16 lipca 2021 Udostępnij Napisano 16 lipca 2021 (edytowany) 15 minut temu, tomek4446 napisał: Na stereo nie sprawdzisz , choć z drugiej strony, jak przełączę na dźwięk wyłącznie przez głośniki tv to też słychać różnicę. No nie. Ale....... czasami zapodam dźwięk na wzmacniacz, tylko często poziom ustawiam pod dźwięki ogólne, a jak wchodzą dialogi to ledwo słyszalne, co oznacza ze idzie sygnał w 5,1 czy coś w tym stylu i dialogi idą głównie na centralny głośnik. To co mnie dziś zdziwiło to dodatkowy język - Polski 2 z dodatkowa ikonką "AD" obok symbolu "Dolby" .... i nie wiem co oznacza? PS. Sprawdziłem zakładki z foto, mam na stałe ustawiony "Dolby" Edytowano 16 lipca 2021 przez Bogusław Kożyczkowski Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slaw0001 Napisano 16 lipca 2021 Udostępnij Napisano 16 lipca 2021 3 minuty temu, Bogusław Kożyczkowski napisał: AD" Audiodeskrypcja Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 16 lipca 2021 Autor Udostępnij Napisano 16 lipca 2021 51 minut temu, Bogusław Kożyczkowski napisał: To co mnie dziś zdziwiło to dodatkowy język - Polski 2 z dodatkowa ikonką "AD" obok symbolu "Dolby" .... i nie wiem co oznacza? Coś pokombinowali , bo np. takiego ustawienia dekodera nie było / zdjęcie/ , na nim amplituner pokazuje mi dźwięk PCM , trzecią opcją jest wyłączenie DD i stereo. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin225 Napisano 3 listopada 2021 Udostępnij Napisano 3 listopada 2021 U mnie jest jeszcze ciekawiej ale dopiero dzisiaj zauważyłem bo rzadko kiedy oglądam przed dekoder ncplus (Ultrabox 4K). Na Netflixie , naziemnej, DVD, PS5 jest wszysko ok - czyli działa prawidłowo DD. Natomiast jak odpalam ncplus to nie mam głosu z centralnego... na wszystkich kanałach oprócz kanału CanalPlus - na tym jest ok... Natomiast przełączam na każdy inny (TVN, HBO itp ) i centralny jest cichy... Wszystko ustawione oczywiście jak należy ( o czym świadczy prawidłowe DD na jednym kanale :D). Jutro zadzwonię na pomoc techniczną canalplus ale nie spodziewam się cudów. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jasiek88 Napisano 4 listopada 2021 Udostępnij Napisano 4 listopada 2021 (edytowany) Bo ścieżki są stereo, c+ to jeden z niewielu kanałów który ma ścieżki audio 5.1. Edytowano 4 listopada 2021 przez Jasiek88 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin225 Napisano 5 listopada 2021 Udostępnij Napisano 5 listopada 2021 No dobra jak zatem wyjaśnić poprawne działanie na DVBT? Odpalam naziemną i TVP1 Polsat... TVN słychać jak należy (czyli z centralnego dialogi filmów). Mam jeszcze dekoder Polsatu, muszę tylko kartę przełożyć z głównego i zobaczę jak tam będzie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jasiek88 Napisano 5 listopada 2021 Udostępnij Napisano 5 listopada 2021 (edytowany) Wszystko zależy jaki materiał leci w danej chwili w tv większość to stereo jeśli masz zawsze 5.1 to masz błędnie włączony jakiś upmix czy coś w tym stylu. Chyba nie wymagasz żeby informacje w tv leciały w 5.1... albo w serialu ojciec mateusz na tvp... Edytowano 5 listopada 2021 przez Jasiek88 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts