zabro Napisano 24 sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 24 sierpnia 2021 Cześć, Zastanawiam się nad subwooferem do zestawu Yamaha 602 i dali oberon 3. Wiem, że najlepiej wypożyczyć i posłuchać, bo nie wiele można doradzić na podstawie samych zdjęć i opisu, ale być może to już wystarczy aby zauważyć jakieś "zagrożenia" albo wyznaczyć kierunek. Szukam subwoofera do muzyki, do salonu ok 25m2, salon jest z aneksem otwarty na resztę mieezkania. Ta właściwa część salonu to ok połowa i głównie zależy mi na dobrej akustyce i brzmieniu właśnie tam. Tak jak na zdjęciu widać, jedyne miejsce gdzie da się postawić suba to między kuchnią a szafka RTV (41 cm). Pod szafka jest tylko 27 cm. Podłoga to gres Pierwsze pytanie, czy takie ustawienie na pierwszy rzut oka wydaje się być ok? Z zestawu jestem w miarę zadowolony, z jednej strony brakuje mi dołu, a z drugiej włożyłem do otworów BR trochę gąbki i całość jak dla mnie lepiej brzmi (choć jest mniej dołu). To czego oczekuje to lepsza kontrola tego pasma. Myślałem nad rel T5i, niestety obecnie słabo dostępny, jest następcą T5x, pasuje rozmiarowo, ładnie wygląda i pasuje w kolorze białym (co jest istotne dla żony). Czy są duże różnice między T5i a T5x? Czy być może polecicie coś innego? Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 24 sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 24 sierpnia 2021 Kup kolumny podłogowe. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zabro Napisano 24 sierpnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 24 sierpnia 2021 16 minut temu, 1Ender napisał: Kup kolumny podłogowe. Na razie niestety taka opcja nie wchodzi w grę Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy Napisano 24 sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 24 sierpnia 2021 (edytowany) 1 godzinę temu, zabro napisał: Z zestawu jestem w miarę zadowolony, z jednej strony brakuje mi dołu, a z drugiej włożyłem do otworów BR trochę gąbki i całość jak dla mnie lepiej brzmi (choć jest mniej dołu). To czego oczekuje to lepsza kontrola tego pasma. Prosty i dobry sposób na poprawę jakości basu czyli zatkanie BR, a tym samym lepsza jego kontrola. Ja zamiast inwestować pieniądze w subwoofer, przeznaczyłbym je na wzmacniacz, a amplituner sprzedał. 1 godzinę temu, zabro napisał: Czy być może polecicie coś innego? Wiem, że może być zaraz oburzenie użytkowników jak tak można, ale czasami warto spróbować czegoś niekonwencjonalnego. Próbowałeś ustawić te kolumny na tej szafce, która jest nad telewizorem i jak wtedy wygląda sprawa z basem? Edytowano 24 sierpnia 2021 przez lysyrafal Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zabro Napisano 24 sierpnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 24 sierpnia 2021 1 minutę temu, lysyrafal napisał: Wiem, że może być zaraz oburzenie użytkowników jak tak można, ale czasami warto spróbować czegoś niekonwencjonalnego. Próbowałeś ustawić te kolumny na tej szafce, która jest nad telewizorem i jak wtedy sprawa wygląda z basem? Nad to nie próbowałem, robiłem testy stawiając kolumny na krzesłach przed szafka i była spora poprawa. Myślałem żeby jeszcze zamiast zatykania BR dać coś na ścianę. Amplituner kiedyś wymienię, ale czy lepszy wzmak pomoże, wydaje mi się, że tutaj rolę odgrywa głównie odległość kolumny od ściany? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy Napisano 24 sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 24 sierpnia 2021 (edytowany) Spróbuj to nic nie kosztuje, a tak ustawione kolumny (jeśli się sprawdzi oczywiście) nie będą nikomu przeszkadzać. Ja bym zostawił je zatkane, tym bardziej iż te kolumny mają dużo basu, jak dla mnie (choć niekonieczne dobrej jakości). Odsunięcie kolumn od ścian spowoduje, że basu będzie dużo mniej, a tego nie chcesz jeśli dobrze zrozumiałem? Wzmacniaczem więcej wyciągniesz z kolumn, a przede wszystkim będzie lepiej kontrolował niskie tony. Edytowano 24 sierpnia 2021 przez lysyrafal Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zabro Napisano 25 sierpnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 25 sierpnia 2021 (edytowany) Mi zależy właśnie na basie dobrej jakości. Wolę mniej, a lepiej. Z ustawieniem kolumn popatrze, ale jestem prawie pewien, że to negatywnie odbije się na reszcie pasma i ogólnie pokryciu pokoju. Edytowano 25 sierpnia 2021 przez zabro Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 25 sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 25 sierpnia 2021 Moim zdaniem pójście w sub w tej konfiguracji to dobre wyjście. Musiał byś inaczej zmienić monitory na sporo droższe. Położenie jest prawidłowe. Wysuń go nieco do przodu. T5i już nie ma. Zostaje x. Zapraszam zatem po wypożyczenie tego modelu i testy domowe. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zabro Napisano 25 sierpnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 25 sierpnia 2021 A jakie są główne różnice między T5i a T5x? Wychodzę z założenia, że fajnie jest mieć nowy sprzęt, ale jeśli różnice nie są duże, to może warto iść w używkę t5i Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zabro Napisano 26 sierpnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 26 sierpnia 2021 Dnia 25.08.2021 o 08:20, S4Home napisał: Zapraszam zatem po wypożyczenie tego modelu i testy domowe. Napisałem priv Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 27 sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 27 sierpnia 2021 Dnia 25.08.2021 o 08:44, zabro napisał: A jakie są główne różnice między T5i a T5x? Wychodzę z założenia, że fajnie jest mieć nowy sprzęt, ale jeśli różnice nie są duże, to może warto iść w używkę t5i Mam białego T5i z ekspo. Zrobię Ci na niego dobrą cenę. 15 godzin temu, zabro napisał: Napisałem priv działam. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zabro Napisano 27 sierpnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 27 sierpnia 2021 X to świeża seria, ale może ktoś słuchał, porównywał z serią i, ta są duże, czy raczej minimalne różnice? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal40 Napisano 27 sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 27 sierpnia 2021 na moje to problem wysokosci na jakiej znajdują sie glosnki - wydaja się zbyt nisko. ale nie mam miarki, nie widzę ze zdjęcia. u mnie bylo źle gdy oberony staly na komodzie. mam standy i to inny glosnik - teraz jest ok. no i yamaha 601.. zmienilbym na wzmak + zrodlo Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zabro Napisano 27 sierpnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 27 sierpnia 2021 1 godzinę temu, michal40 napisał: na moje to problem wysokosci na jakiej znajdują sie glosnki - wydaja się zbyt nisko. ale nie mam miarki, nie widzę ze zdjęcia. u mnie bylo źle gdy oberony staly na komodzie. mam standy i to inny glosnik - teraz jest ok. no i yamaha 601.. zmienilbym na wzmak + zrodlo Wysokość to nie największy problem, ale standy i wysunięcie na pewno by pomogło, ale niestety obecnie to nie wchodzi w grę. Przedwczoraj pod kolumny dałem podkładki i i jest trochę lepiej, a do tego zawsze te kilka cm wyżej. Wzmak kiedyś będzie, ale to dopiero za jakiś czas. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy Napisano 1 września 2021 Udostępnij Napisano 1 września 2021 Dnia 27.08.2021 o 17:30, zabro napisał: Przedwczoraj pod kolumny dałem podkładki i i jest trochę lepiej, a do tego zawsze te kilka cm wyżej. Widzę, że jednak wysokość ustawienia kolumn przyniosła zmianę na lepsze. Warto porobić więcej testów w tym kierunku. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 1 września 2021 Udostępnij Napisano 1 września 2021 (edytowany) Spróbuj zamontować kolce z regulacją wysokości, przód kolumn unieś lekko w górę. Dokup podstawy granitowe, wystarczą takie 3cm wysokości. Powinna być znaczna poprawa. Basu powinno być więcej, będzie bardziej zwarty, szybszy, lepiej kontrolowany. Pozdrawiam Edytowano 1 września 2021 przez 1Ender Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 1 września 2021 Udostępnij Napisano 1 września 2021 Jeśli nie ma możliwości postawienia kolumn podłogowych to subwoofer byłby faktycznie jedyną słuszną opcją. Dużych różnic między tymi dwoma modelami nie ma. T5x to nowa seria, która schodzi nieco niżej ale nie jest to kolosalna różnica. Alternatywą dla REL mógłby być Velodyne DB10 lub SVS SB1000 Pro. Mamy na stanie wszystkie subwoofery także jeśli chciałbyś sam się przekonać, które rozwiązanie będzie dla Ciebie najlepsze to zapraszam do kontaktu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zabro Napisano 1 września 2021 Autor Udostępnij Napisano 1 września 2021 6 godzin temu, 1Ender napisał: Spróbuj zamontować kolce z regulacją wysokości, przód kolumn unieś lekko w górę. Dokup podstawy granitowe, wystarczą takie 3cm wysokości. Powinna być znaczna poprawa. Basu powinno być więcej, będzie bardziej zwarty, szybszy, lepiej kontrolowany. Pozdrawiam A co taka podstawa granitowa ma dać? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 2 września 2021 Udostępnij Napisano 2 września 2021 Stabilność i zmianę wysokości. Ale nie oszukujmy się, no bas z dedykowanego pod stereo suba nie osiągnie się z tych kolumn bez względu jaką magie się tu zastosuje. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bleq Napisano 2 września 2021 Udostępnij Napisano 2 września 2021 @zabro od siebie polecam suba SVS, ale koniecznie model ze sterowaniem z telefonu. Ta appka to jest game changer, daje sporo możliwości, a przy tym prosta w użyciu. Do tego SVS ma 5 lat gwarancji. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 3 września 2021 Udostępnij Napisano 3 września 2021 ELAC też ma takie suby. Są pomijane w poleceniach a grają na prawde bardzo dobrze. Lepiej od serii 1000 Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 3 września 2021 Udostępnij Napisano 3 września 2021 (edytowany) Dnia 1.09.2021 o 21:44, zabro napisał: A co taka podstawa granitowa ma dać? Pisałem w poście #16. Kolce + granity razem. Dnia 1.09.2021 o 15:36, 1Ender napisał: Spróbuj zamontować kolce z regulacją wysokości, przód kolumn unieś lekko w górę. Dokup podstawy granitowe, wystarczą takie 3cm wysokości. Powinna być znaczna poprawa. Basu powinno być więcej, będzie bardziej zwarty, szybszy, lepiej kontrolowany. Pozdrawiam Edytowano 3 września 2021 przez 1Ender Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zabro Napisano 3 września 2021 Autor Udostępnij Napisano 3 września 2021 9 minut temu, 1Ender napisał: Pisałem w poście #16. Kolce + granity razem. No tak, rezultat końcowy jest jasny. Chodziło mi o to, co konkretnie zmieni taka podstawa, że basu będzie więcej, rozumiem że ograniczenie drgań itd. co wpłynie na bas. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts