Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
22 godziny temu, Krzysztof Łasica napisał:

Budzet i tak rozciągnąłem 2x :)

A parametry brzegowe dla kolumn to min. 2 x 20 cm - max. 4000 zł / szt. 

stąd    Klipsch 8000, Tannoy xt8 i MA Silver 500 

Moim zdaniem tu jest własnie najlepszy stosunek jakości do ceny

Nie chcę się z Tobą spierać, ale membrany o średnicy 20 cm na basie niczego jeszcze nie gwarantują... Doskonałym przykładem był Polski Altus 300, z membraną 30 cm na basie, gdzie niższego basu w ogóle nie było. 

Testy, testy i jeszcze raz testy. 

Posłuchaj wspominanych przez nas Solano.

• Odpowiedzi 56
  • Created
  • Ostatnia odpowiedź

Top Posters In This Topic

Napisano (edytowany)
11 godzin temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Nie chcę się z Tobą spierać, ale membrany o średnicy 20 cm na basie niczego jeszcze nie gwarantują... Doskonałym przykładem był Polski Altus 300, z membraną 30 cm na basie, gdzie niższego basu w ogóle nie było. 

Testy, testy i jeszcze raz testy. 

Posłuchaj wspominanych przez nas Solano.

Te altusy to skrzynki z napisem altus ... a nie przykład do porównań. Generalnie membrana dla basu musi być duża aby poruszała powietrze bez wysiłku w sposób naturalny a przez to generowała dzwiek bez zniekształceń jak w przypadku mniejszych średnic i wyzszych amplitud. Nie sztuką jest kupić dobry drogi zestaw. Sztuką jest znaleźć niedrogie perełki i uzyskać dodatkową jakość dzwieku przez synergie czyli optymalne dopasowanie i wspołprace kolumn i wzmacniacza. Zaproponujcie wzmacniacz i kolumny do 12 000 zł które zdecydowanie odstają od średniej, w sensie przyjemności słuchania i spektakularności dźwięku, przy zachowaniu jego jakości, a  nie służy do wsłuchiwania się w skupieniu aby dosłyszeć jakiś niuans czy smaczek. Dla mnie zestaw ma sprawić przyjemność sluchania a nie być narzędziem do weryfikacji poprawności ułożenia nut na pięciolyni ;) Co nie zmienia faktu, że oczekuję dźwięku wysokiej jakości 

Edytowano przez Krzysztof Łasica
Napisano (edytowany)

Nie chce mi się wierzyć, że pracownicy salonów audio, którzy przerzucają tony sprzętu i tyle samo słuchają w przeróżnych konfiguracjach nie mają wiedzy na temat właśnie takich wybitnych perełek w bardzo konkurencyjnych cenach, które zdecydowanie uciekają pozostałej konkurencji na polu stosunku jakość dźwięku / cena.

To bardziej kwestia tego, że wszystko musi się sprzedawać i firma X będzie zła na dystrybutora za faworyzowanie (nawet w 100% słuszne) firmy Y ...  

A ja właśnie szukam czegoś o najlepszym stosunku jakość/ cena na rynku bo "fajny" zestaw to już mam ... i jak go porównuje to wieży Panasonic SC-PM250 z sypialni, to sumarycznie różnicy poza basem nie widać. 

A wytłumaczenie, że jeden lubi to a drugi tamto to marketingowy wybieg ... Tak samo jak wszystkim ludziom podoba się Ferrari i nie wszystkim nie podoba Fiat Multipla tak samo dobrej jakości muzykalny i spektakularny dźwięk też zawsze ma to samo oblicze 

Edytowano przez Krzysztof Łasica
Napisano

Wiesz co, na pewno jest coś w tym, że chłopaki mają sprzedawać to co mają w ofercie i to nie muszą być najlepsze możliwe połączenia.

Mimo to właśnie dzięki doświadczeniu z różnymi klientami (i klientkami) chyba widzą, że nie ma pewniaków.

Jak zaczęłam szukać naszego stereo to pojechałam w zasadzie dla formalności posłuchać Cyrus One. Miał być super, wszystko mi pasowało z opisów.

Poza dźwiękiem jak się miało okazać w salonie.
Po trzecim zestawie kolumn poprosiłam o inny wzmacniacz. I tak to się zaczęło.