benji71 Napisano 15 września 2021 Udostępnij Napisano 15 września 2021 Witam,jak w tytule,chciałem zmienić odtwarzacz CD. Do tej pory razem ze wzmacniaczem Onkyo a 8850 grał na zmianę Kenwood DP 1100D i Marantz CD 67. Kolumny Quadral QLX 205 Kolumny prawdopodobnie wymienię na Klipsch RF-52 lub JBL ES 80. Chodzi mi o CD które lepiej napędzi to towarzystwo jeżeli chodzi o rock i metal.Zarówno Kenwood jak i Marantz nie grają źle,ale podobno może być znacznie lepiej.Teraz gra to bez pazura,w zależności od utworu raz lepiej raz gorzej. Dzięki z góry za wszystkie sugestie.Cena jaką na to przeznaczam ok.1000 zł Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slaw0001 Napisano 15 września 2021 Udostępnij Napisano 15 września 2021 Proponuję abyś zaczął od poszukiwania kolumn. Wymian źródła prawdopodobnie za dużo nie zmieni. Następnie akustyka, a może najpierw i na koniec źródło. Ja tak to widzę. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 16 września 2021 Udostępnij Napisano 16 września 2021 9 godzin temu, benji71 napisał: Kolumny prawdopodobnie wymienię na Klipsch RF-52 lub JBL ES 80. Dwe skrajnie inaczej brzmiące kolumny. Różniące się także znacznie wielkością. Jestem podobnego zdania co kolega wyżej. Najpierw kolumy jeśli je chcesz wymienić. A potem zobacz czy CD nadal do wymiany. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LBX Systemy Audio Napisano 16 września 2021 Udostępnij Napisano 16 września 2021 Zmienić CD jak najbardziej możesz, tylko czy to przyniesie pożądany skutek?...raczej wątpię. Zacznij od kolumn jak kolega @slaw0001 podpowiada. Tutaj będą największe różnice. Później zajął bym się całą resztą. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
benji71 Napisano 17 września 2021 Autor Udostępnij Napisano 17 września 2021 Dzięki za wszystkie odpowiedzi, macie rację - bo trochę się w tym wszystkim zakręciłem.Ale tak jest zawsze jak ktoś nie ma doświadczenia. Zacznę od kolumn,tylko że naprawdę żadne nie przekonują mnie w 100%. Quadrale QLX 205 grają naprawdę nieźle,ale brakuje mi w nich ostrego rockowego pazura.Pewnie półka cenowa wiele by rozwiązała,ale niestety nie teraz.Z drugiej strony (pewnie jak każdy) nie mam możliwości odsłuchu wszystkich wybranych kolumn.Skupiam się na tych opisanych na różnych forach.bądź opinii znajomych.Ale to też nie zawsze pomaga - opinie są tak sprzeczne,że po takie lekturze chcę wymieniać sam nie wiem co i dlaczego.Jednym słowem trudny temat. W PRL -u były tylko Altusy i jakieś podobne - i wszystko było proste,podobać się MUSI albo sam sobie zaśpiewaj. Próbuje w każdym razie dalej i jeszcze raz dziękuje!!! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gienas Napisano 18 września 2021 Udostępnij Napisano 18 września 2021 Większość tu z branży wypożyczy Ci kolumny do odsłuchu u siebie, a wtedy masz pełny "obraz" możliwości swojego wzmaka i CDplayera. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 20 września 2021 Udostępnij Napisano 20 września 2021 Jesli chwiałbyś nowe to nie ma z tym problemu zapraszam. Jeśli używane to też poluj na komisy ktore dają takie możliwości. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubad Napisano 20 września 2021 Udostępnij Napisano 20 września 2021 Dnia 17.09.2021 o 21:04, benji71 napisał: W PRL -u były tylko Altusy i jakieś podobne - i wszystko było proste,podobać się MUSI albo sam sobie zaśpiewaj. Teraz jest trudniej ale możesz dobrać zestaw zdecydowanie lepiej pod swoje preferencje. Jak koledzy polecam zacząć od kolumn które mają największy wpływ na finalny efekt. Najlepiej wypożycz kolumny do domu i testuj przy własnej akustyce. Zmiana cd może okazać się nie konieczna. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
benji71 Napisano 20 września 2021 Autor Udostępnij Napisano 20 września 2021 ok,szukam używanych,przede wszystkim ze względów finansowych.Właśnie słuchałem Avance Omega 503 i naprawdę mi się podobały.Grały z moim A-8850 i Cd Nad 512 właściciela kolumn.Nie wiem ile w tym wszystkim zasługi CD ale grało super.Jeżeli gość zaproponuje sensowną cenę, może się dogadamy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubad Napisano 20 września 2021 Udostępnij Napisano 20 września 2021 Pamiętaj że to inny system oraz akustyka więc parę zmiennych będzie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
benji71 Napisano 20 września 2021 Autor Udostępnij Napisano 20 września 2021 Co masz na myśli pisząc inny system? O akustyce pomieszczeń nie mam pojęcia,sprzęt gra w pokoju 20m2,totalny standard, jakieś meble,sofa,telewizor na ścianie w sumie bez składu i ładu ale wygodnie:) I gra to jak pisałem nie najgorzej ale czasami przyjdzie ochota trochę głośniej,jak przyjdą znajomi lub jakaś impreza Led Zeppelin,Guns n Roses czy Ramones i wtedy trochę lipa.Na co dzień słucham lżejszej muzyki (Siple Minds,The Mission UK,Simply Red czy Talk Talk) i tu wszystko jest OK. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubad Napisano 20 września 2021 Udostępnij Napisano 20 września 2021 Chodziło mi o to że słuchałeś tego sprzętu u właściciela kolumn w innym pomieszczeniu inna akustyka oraz inne źródło. Stąd wiele zmiennych wpływających na ocenę. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 21 września 2021 Udostępnij Napisano 21 września 2021 Akustyka pomieszczenia wnosi więcej niż wzmacniacz do odbioru całościowego audio. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts